„Dintre sute de catarge…”, la MNLR

sept. 16th, 2019 | By | Category: Postcard

Marți, 17 septembrie 2019, ora 10.00, Muzeul Național al Literaturii Române va găzdui evenimentul intitulat „Dintre sute de catarge…”, organizat de Asociaţia culturală Athenäum din Düsseldorf și dedicat românilor plecați din țară din diferite motive. Evenimentul va avea loc la sediul expoziției permanente a MNLR București din Str. Nicolae Crețulescu 8. MNLR este partener al proiectului desfășurat în România.

„Drumul pribegiei nu a fost și nu este un drum ușor. L-am luat cu noi pe poetul neamului, Mihai Eminescu, ca să dovedim cinstea și valoarea noastră veșnică”, mărturisea d-na Livia Grama Medilanski, președintele în exercițiu al Asociației germano-române Athenäum, scriitoare din diaspora care vede în poetul Mihai Eminescu ceea ce percep germanii în Goethe.

În cadrul evenimentului, vor lua cuvântul membrii delegației germane: domnul Hans Georg-Lohe, directorul Departamentului Cultural al orașului Düsseldorf, prof. dr. Christof Wingertszahn, director al Muzeului Goethe şi al Fundaţiei Anton, Katharina Kippenberg, prof. univ. dr. dr. h. c. mult., Volkmar Hansen, de la Universitatea „Heinrich Heine” şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Athenäum, traducătoarea Geraldine Gabor-Dreyer, originară din Arad, care a tradus și a publicat împreună cu Ernst-Jürgen Dreyer, volumul Der Abendstern. Gedichte, poeme de Mihai Eminescu, domnul Bogdan Cuza, dr. ec..

La finalul întâlnirii, va avea loc un recital poetic semnat de actorul Lari Georgescu, precum și prezentarea scurtmetrajului „Eminescu pe meridianele lumii (Düsseldorf)” (producție TVR internaţional), realizat în 2011 de Sandrino Gavriloaia.

În perioada 17-22 septembrie 2019, delegația din Germania va vizita spațiul expozițional al MNLR, gazdă a evenimentului „Dintre sute de catarge…”, două dintre Casele memoriale ale MNLR, TUDOR ARGHEZI – MĂRȚIȘOR (Str. Mărțișor 26) și ANTON PANN (Str. Anton Pann 20), precum și alte obiective cultural-istorice și muzee din București, din Iași și din împrejurimi, și va asista la câteva dintre concertele ediției a XXIV-a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Asociaţia culturală Athenäum a fost înfiinţată în anul 2010, la Düsseldorf, din iniţiativa unor intelectuali români şi germani care şi-au propus să pună în valoare cultura, tradițiile, frumuseţea și istoria României. Pornind de la relațiile istorice dintre români și germani, Athenäum a organizat în Germania, dar şi în ţara noastră, în Franţa și în Olanda, concerte, spectacole, expoziţii, lansări de carte, conferinţe, proiecții de filme, târguri culinare și călătorii culturale, evenimente care, însumate, au dus la îmbunătăţirea percepţiei despre noi, românii. De la Palatul Jaegerhof, sediul actual al Muzeului Goethe din Düsseldorf, a plecat Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen spre a deveni primul rege al României, cel care, în cea mai lungă domnie din istoria noastră, a pus România pe harta Europei. Iar la Palatul Benrath din sudul orașului de pe Rin și-a petrecut o parte a copilăriei și adolescenței Principele Ferdinand, viitorul Rege Întregitor al nostru. Toate aceste amănunte ale trecutului au îndreptățit Asociaţia Athenäum să organizeze un program de itinerarii culturale și spirituale în țara noastră, proiect intitulat „Pe urmele istoriei” şi ajuns, anul acesta, la ediţia a VI-a, din care face parte și evenimentul „Dintre sute de catarge…”.

Număr de vizualizări :586


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro