spot_img

De Ziua Limbii Române 2019

De Ziua Limbii Române, în acest înflorit 31 august 2019, prin decizia doamnei Ligya Diaconescu – fondator al revistei internaţionale româno-canado-amaricană „STARPRESS”  – şi a inimosului ei grup de acţiune, s-a decis o întâlnire de suflet, pentru câteva ceasuri, la Băile Olăneşti, în umbra protectoare a peretelui de lemn de molid care însufleţeşte de secole memoria martirilor de la 1785, anume, Bisericuţa din Albac.

Români frumoşi, tineri şi maturi, din toate colţurile ţării, ba chiar şi de dincolo de ocean, au dorit să elogieze Limba străbună întru cinstirea lui Horea, Cloşca şi Crişan.

Şi iată-ne poposind în frumoasa staţiune Băile Olăneşti, pe o coamă de deal sfinţită de prezenţa acestui monument istoric de suflet creştin, binecuvântare „vremurilor semn” (Octavian Goga).

Hărăzită de Prea Bunul Dumnezeu să tresalte de trei ori (1752, 1907, 1954) din temeliile ei înnodate-n lemnul sfinţit prin jertfă martirică, BISERICUŢA DIN ALBAC, se află astăzi sub oblăduirea olăneştenilor şi a vrednicului şi preacuviosului părinte paroh Emilian Groşenoiu – ctitor al noului locaş ortodox (1993-2003) din Băile Olăneşti, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”.

„Pribeagă lângă Argeş, vădană printre duzi / Cioplită din puterea molidului şi din credinţa strămoşească legată-n bârne dură” (Ion Pillat), prin voinţă divină, Bisericuţa lui Horea, cum le place tuturor românilor din Ţara Transilvană a spune, rămână la fel de primitoare ca-n 1752 – când a fost înălţată întru cinstirea Sfintei Treimi, a Măicuţei Domnului şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos – prinos de recunoştinţă moţilor care s-au răzvrătit de-a lungul vremurilor pentru cauza dreaptă a românimii transilvane.

Aşadar, şi-n acest 31 august 2019, grupaţi în jurul doamnei Ligya Diaconescu, secondată de prieteni de suflet, s-a dorit omagierea lui Vasile Ursu Nicula (Horea), Ion Oargă (Cloşca) şi Marcu Giurgiu (Crişan) – martirii de la 28 februarie 1785, traşi pe roată,  asemenea înaintaşului lor, Tănase Todoran – la 1763.

Şi-n ritmul lent şi duios al bătrânului clopot, acum şi-ntotdeauna, să ne amintim cu evlavie şi de cei care au făcut posibilă salbarea BISERICUŢEI DIN ALBAC – la 1907, gândind la patrioţii români NICOLAE IORGA şi ION C. BRĂTIANU.

Să nu-i uităm nici pe poeţii OCTAVIAN GOGA şi ION PILLAT cei care, la 1908, respectiv, 1934, au preamărit în versuri nemuritoare acest locaş, sfinţit de sângele martiric transilvan.

O luminiţă întru amintire şi dulgherului NICOLAE din Sohodol care, cu ales meşteşug, va desface trupul bisericuţei, declarat în acei ani de restrişte drept „lemn de foc”, pentru a-i dărui o nouă viaţă, la 1907, pe domeniul „Florica” (Argeş).

Prinos de recunoştinţă I.P.S. IUSTINIAN MARINA, pentru gândul creştinesc de salvare – la 1954, prin sfinţire, la 12 octombrie 1958 – nu doar a sfântului locaş ortodox, ci şi a memoriei eroilor neamului.

Cei de astăzi – şi cei de mâine, să nu uităm că BISERICUŢA DIN ALBAC, zestrea de suflet a locuitorilor din Băile Olăneşti, ne cheamă înspre ea, cu iubire creştină.

Iar dacă (posibil) vom uita această sfântă datorie a noastră – de români şi de creştini – , George Coşbuc, fiul Năsăudului străbun, negreşit, ne va şopti:

„Şi dacă din(tre) trecători nime(ni) / n-a căta la a mea cruce: / luna cu iubire mare / va privi-o lin şi dulce”!…

Slavă Limbii neamului românesc!

Slavă memoriei înaintaşilor noştri care fac posibilă neuitarea!

 

Livia Ciupercă

 

 

 

 

Articole recomandate

4 COMENTARII

 1. INIMA ȘI SUFLETUL ROMÂNULUI ADEVĂRAT CINSTEȘTE LIMBA STRĂMOȘEASCĂ ȘI PĂMÂNTUL ROMÂNESC! CALDE CUVINTE! FELICITĂRI!

 2. O manifestare de exceptie, ca, dealtfel, toate activitatile organizate si coordonate de dna Ligya Diaconescu, desfasurate cu succes la Olanesti, aug 2019, in cadrul Festivalului Limba noastra cea romana! Felicitari, consideratie si urari de sanatate si succes in continuare!
  Felicitari dnei Livia Ciuperca pentru articol!

 3. Este foarte frumos ca se organizeaza astfel de evenimente.
  Felicitari doamnei Diaconescu si tuturor implicati in proiect!
  Doamne ajuta!
  Felicitari doamnei Ciuperca pentru articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508