spot_img

UNATC „I.L. Caragiale” demarează un nou proiect de cercetare în valoare de 1.4 milioane euro

Marți, 27 august 2019, ora 14:00, va avea loc conferința de lansare a proiectului STAD Social Transmission of Cognitive and Emotional States in the Care of Alzheimer’s Disease Patients” în sala multifuncțională a centrului CINETic. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Operator de Program, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.

Promotor al proiectului: Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale București

Partener al proiectului: Institutul Kavli pentru Neuroștiința Sistemelor, NTNU, Trondheim, Norvegia

Finanțare EEA-RO-NO-2018-0606 (Contract Nr. 7, Mai 2019)

PROGRAM

Cuvânt de deschidere:

 

Rectorul UNATC „I.L. Caragiale”, conf. univ. dr. Nicolae Mandea,

Alexandru I. Berceanu director al centrului CINETic
Ioana Carcea, M.D./Ph.D. (Director STAD) – prezentarea proiectului

Prelegeri:

Christian Doeller, PhD/ Prof. – Structuring experience in cognitive spaces
Director, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences, Leipzig, Germany | Kavli Institute for Systems Neuroscience, NTNU, Trondheim, Norway | doellerlab.com

Tobias Navarro Schröder, Ph.D. – Use of VR and fMRI in human neuroscience reseach
Kavli Institute for Systems Neuroscience

Ioana Carcea, M.D./Ph.D. – Mechanisms of observational learning
Investigator Principal STAD,  director MET Ph.D. in Neuroscience, M.D. in General Medicine
Director of http://www.carcealab.com, Rutgers University

 

După finalizarea prelegerilor va fi o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

Limba desfășurarea a conferinței este engleza.

Accesul este liber în limita locurilor disponibile, se pot face rezervări la adresa de mail secretariat.cinetic@unatc.ro. Informații sau programări interviuri https://cinetic.arts.ro/contact/

Scopul proiectului STAD – Social Transmission of Cognitive and Emotional States in the Care of Alzheimer’s Disease Patients – derulat de  centrul CINETic prin laboratorul LDCAPEI are ca obiectiv dezvoltarea unei intervenții bazate pe intervenție de tip teatral, dramaterapie și VR pentru atenuarea deteriorării memoriei, anxietății, comportamentelor agresive și a altor manifestări psihologice asociate bolii Alzheimer.

Proiectul este condus de medic Dr. Ioana Carcea,  Assistant Professor la Rutgers University. Dr. Carcea studiază  mecanismele neuro-modulatoare ale învățării sociale, motivației și bufferingului social al stresului. Ioana conduce proiectul de cercetare MET la CINETic, care are ca scop dezvoltarea unei metodologii de intervenție terapeutică prin teatru activă la nivel neuro-chimic (www.carcealab.com).

 

Prof. Dr. Christian Doeller este ledearul partenerului proiectului STAD, Institutul Kavli pentru Neuroștiința Sistemelor, prin laboratorul care îi poartă numele. Dr. Doeller investighează rețelele neuronale implicate în navigarea spațială și alterarea lor în boli neurodegenerative.

Dr. Doeller este Profesor în Medicină (Neuroștiință) la Kavli Institute for Systems Neuroscience, Universitatea Norvegiană de Stiință și Technologie, NTNU, Trondheim,

Director al Centrului Egil și Pauline Braathen și Fred Kavli pentru Microcircuite Corticale, Institutul Kavli pentru Neuroștiința Sistemelor, NTNU, Director al Departamentului de Psychologie din cadrul Institutului Max Planck pentru Științe Cognitive și ale Creierului, Leipzig, Germania.

 

Boala Alzheimer este caracterizată în mod primar de pierderea progresivă a memorie care conduce la dezorientare spațială, rătăcire și incapacitatea îndeplinirii activităților zilnice.

 

Numeroase simptome ale bolii Alzheimer precum anxietatea, depresia, apatia, retragerea socială, neîncrederea, iritabilitatea și agresivitatea afectează în mod grav calitatea vieții. Unele dintre simptome sunt dificil de adresat și pot accelera pierderea memoriei. În mod particular anxietatea și pierderea memoriei par să fie într-o relație de agravare reciprocă. O intervenție eficace ar trebui să adreseze toate aspectele bolii, țintind către reconectare socială a pacienților și o calitate ridicată a vieții în pofida progresiei bolii.

La momentul prezent nu există tratament pentru boala Alzheimer, iar tratamentele paliative sunt suboptime. În multe țări, inclusiv cele dezvoltate,  pacienții cu Alzheimer se află în îngrijirea membrilor familiei care nu au pregătire specializată, ajungând astfel să fie o povară asupra întregii familii. Unii pacienți sunt în îngrijirea instituțiilor care deseori nu au personal sau intervenții special pregătite.

În unele țări precum Olanda, Marea Britanie sau SUA există metode paliative de îngrijire pentru calmarea pacienților prin expunerea lor la imagini și sunete cu efect calmant care facilitează amintiri autobiografice și interacțiuni sociale.

Multe asemenea intervenții alternative sunt considerate benefice, mulți pacienți și familiile lor raportând o dispoziție îmbunătățită, anxietate redusă și o calitatea generală a vieții mai crescută. STAD va investiga modul în care interacțiunile sociale repetate și amintirile autobiografice în spațiul real și virtual ar putea contribui la îmbunătățirea memoriei și a stării de bine.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508