Primăria Iași, monitorizată cu o platformă USR

aug. 1st, 2019 | By | Category: Postcard

Echipa Uniunea Salvați România (USR) a lansat o platformă care permite cetățenilor să consulte hotărârile consiliilor locale din cinci mari municipii și din sectoarele capitalei României. Astfel, pentru promovarea unei transparențe a administrațiilor publice locale, echipa USR a indexat pe pagina web Hcl.usr.ro hotărârile locale din Municipiul Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova și Pitești, cât și din cele șase sectoare ale Bucureștiului.

”Această inițiativă a fost urmarea identificării faptului că deși unele primării din România respectă prevederile legale și publică pe site-urile instituțiilor publice hotărârile locale adoptate, acestea sunt deseori scanate și atașate drept documente PDF, lucru care face ca ele să fie greu de găsit la o simplă căutare a utilizatorilor după cuvinte cheie. „Mai mult, în unele cazuri site-ul este configurat chiar în așa fel încât nu permite motoarelor de căutare să găsească acele documente. Chiar și cineva care cunoaște numărul hotărârii dorite, este deseori dificil să o găsească”, menționează creatorii platformei.

În ceea ce privește hotărârile de Consiliu Local, trebuie menționat că acestea sunt documentele care reglementează mersul comunității, ele fiind votate de către consilierii locali, care se reunesc lunar sau, uneori, când situație este de așa natură, în ședințe extraordinare. Ele vizează, de cele mai multe ori, chestiuni precum împărțirea bugetului și stabilirea cheltuielilor comunității locale, aprobarea proiectelor de investiții, planurile urbanistice zonale sau planurile și strategiile de dezvoltare. Aceste hotărâri sunt, conform prevederilor legale, publicate pe site-urile primăriilor. De acolo, pentru alimentarea platformei, reprezentanții USR le descarcă, extrag textele din fișiere și le încarcă pe site unde, un program specializat îl analizează, îl împarte în cuvinte și idexează. „Când utilizatorii fac căutări după cuvinte cheie, același program caută în baza de date documentele care le conțin” și astfel utilizatorul reușește să identifice hotărârea pe care o caută.

„Este un instrument foarte folositor, care ne permite să stăm cu ochii pe activitatea consilierilor noștri locali – să monitorizăm tot ce fac. Aș vrea ca ieșenii să profite de existența lui, să vadă care sunt subiectele dezbătute în ședințe, cine, ce și cum anume votează și astfel să participe și ei la bunul mers și buna dezvoltare a comunității locale, semnalând imediat când identifică vreo neregulă”, a menționat Dan Lungu, Senator USR. Acesta a mai adăugat faptul că cetățenii pot avea grijă și pot determina ca autoritățile locale să lucreze transparent și că speră că acest lucru, treptat, se va dezvolta și în mediul rural, în comunele din județ în care această transparență lipsește cu desăvârșire. ”- anunță Biroul de Presă al Senatorului USR Dan Lungu.

 

 

Număr de vizualizări :526


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro