Premiera spectacolului ”Mătrăguna”, la Teatrul Nottara

aug. 19th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 19 septembrie 2019, ora 19.00, va avea loc spectacolul ”Mătrăguna” găzduit de Teatrul Nottara și produs de către Asociația Cuturală Didascalia. 

Regia și adaptarea: Vinicius Tomescu

Mișcarea scenică: Adina Cezar

Costumele: Cristina Neacșu

Distribuția:

Messer Nicia – Tudorel Filimon

Calimaco – Nae Alexandru

Ligurio – Vasile Filipescu

Părintele Timoteo – Mihai Niculescu

Lucrezia – Diana Radu Stan

Sostrata, Femeia – Cristina Cîrcei

Siro – Cristian Simion

 

Machiavelli, machiavelic, machiavelism

Rareori un nume propriu devine adjectiv sau substantiv, asigurând persoanei respective, printr-un subterfugiu lingvistic, un loc sigur în posteritate. Adjectivul machiavelic în conjuncție cu un alt cuvânt plasează sintagma rezultantă în aria peiorativului, trezind suspiciunea subversivității și a unei morale corupte. Dar care este morala coruptă și care este morala justă și perfectă? Cum putem alege? Avem instrumente pentru a evalua corect alternativa pe care ne-o oferă viața ori suntem niște păpuși în mâna destinului care ne oferă oportunități pe care știm sau nu știm să le speculăm? Aceasta este problematica sugerată de Niccolo Machiavelli în capodopera dramaturgică Mătrăguna. Intriga piesei pornește de la intențiile pasionale ale lui Calimaco (interpretat de Nae Alexandru), sosit de la Paris secondat de Siro (Cristian Simion), servitorul aghiotant care îl acoperă și îl susține în aventurile amoroase clandestine, pentru a o cuceri pe Lucrezia (Diana Radu Stan), soția magistrului florentin Nicia (Tudorel Filimon). Un arivist ingenios pe nume Ligurio (Vasile Filipescu) speculează momentul reușind în mod abil să creeze o rețea de minciuni în care vor cădea, pe rând pradă, precum insectele într-o pânză de păianjen, preotul Timoteo (Mihai Niculescu), Nicia si Sostrata (Cristina Cîrcei), mama Lucreziei. Interesați fiind, aceștia admit silogismele lui Ligurio, înghițind minciună după minciună, dovedind că orice sistem moral este subiectiv, versatil și efemer. Noi interese nasc noi sisteme morale. Noi sisteme morale determină noi ideologii și noi religii. Preoți care ne sfătuiesc sa păcătuim creștinește și legiuitori care admit orice nelegiuire, dacă acest lucru le aduce vreun câștig. Este imaginea unui univers care pare absurd, dar care, sub bagheta unui maestru al minciunii, devine posibil.

 

Număr de vizualizări :699


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro