spot_img

Hrisov de întemeiere a Forumului Cultural ”Brâncoveniana”

A fi martorul unui moment istoric înseamnă că sufletu-ţi vibrează întru eternitate. Şi, rogu-vă, nu credeţi că am rostit cuvinte mari, prea bine ştiind că orice rostire este „umbra faptei”, după cum glăsuia, cândva, în străvechime, Democrit din Abdera.

Ei bine, contemporanii noştri: prof. VALENTINA VASILE, prof. dr. GEORGE COANDĂ, col. (r) MARIAN ILIE şi dr. OVIDIU CÎRSTINA au devenit în ziua de vineri, 16 august 2019, ispravnicii unei proiecţii cu vibraţie de cleştar brâncovenian.

Iată ce glăsuieşte Hrisovul istoric rostit în incinta Palatului Voievodal de la Potlogi – Dâmboviţa:

„Însufleţiţi profund de dorinţa de a cinsti memoria martirilor Brâncoveni şi istoria naţiunii române, aşezăm astăzi temeiul FORUMULUI NAŢIONAL CULTURAL <BRÂNCOVENIANA>. Ţelul Forumului este acela de retrezire a sentimentului iubirii de patrie şi de înalt respect faţă de multimilenara istorie a neamului românesc, cât şi de valorificarea acesteia într-un moment când este atacată şi erodată de forţe ostile naţiunii române şi statului unitar român.

Forumul se va desfăşura pe două secţiuni: simpozionul <Brâncoveanu şi epoca sa> şi concursul de poezie patriotică <Sub crucea Sfântului martir Brâncoveanu>.

S-a dat acest Hrisov de întemeiere la Palatul voievodal din Potlogi astăzi, 16 august, Anul de la Domnul, 2019.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

S-a redactat în trei exemplare depozitate la: Complexul Naţional Muzeal <Curtea Domnească> din Târgovişte, Primăria şi Consiliul Local al comunei Potlogi şi Cenaclul literar <George Coandă> din Potlogi”.

 

Acest HRISOV istoric a fost pecetluit în prezenţa tuturor participanţilor la Simpozionul „Brâncoveanu şi epoca sa” şi la Festivalul concurs de poezie „BRÂNCOVENIANA”, a tuturor iubitorilor de istorie, a tuturor acelora care au dorit să omagieze Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

 

Avem a preciza că organizatorii acestui FORUM NAŢIONAL CULTURAL „BRÂNCOVENIANA”: Consiliul Judeţean Dâmboviţa/Complexul Naţional Muzeal CURTEA DOMNEASCĂ, Primăria şi Consiliul Local Potlogi, Cenaclul literar „GEORGE COANDĂ”, preşedinte prof. VALENTINA VASILE şi Şcoala Dar Development (Alexandra Brutaru, Cristina Brutaru), doresc un parteneriat fructuos alături de Arhiepiscopia Târgoviştei, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”/Filiala „Mihai Viteazul” Dâmboviţa, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Televiziunea regională „Columna” Târgovişte, „Jurnalul de Dâmboviţa”, Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtăşeşti.

 

Ziua de vineri, 16 august 2019, a fost precedată şi  înnobilată de o slujbă de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni – în incinta sfântului locaş, ctitorie Brâncovenească, urmată de intervenţiile pline de substanţă documentară, prezentate în cadrul Simpozionului „Brâncoveanu şi epoca sa”. Intervenţiile domnilor: prof. dr. GEORGE COANDĂ, prof. HONORIUS MOŢOC, prof. VALENTINA VASILE, au fost adevărate lecţii de istorie medievală.

Un moment, asemenea, emoţionant, a fost şi festivitatea de premiere a celei dintâi ediţii a concursului de poezie „Brâncoveniana”, preşedinte al Festivalului fiind domnul colonel în rezervă MARIAN ILIE, el însuşi poet.

În numele tuturor celor prezenţi în zilele de 15 şi 16 august 2019, la acţiunile dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni, toată recunoştinţa noastră!

 

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508