spot_img

Doi scriitori, o casă și o nedreptate cât blocul

Casa din București în care doi importanți scriitori ai noștri, anume Victor Eftimiu și Cezar Ivănescu, au locuit perioade îndelungate, se degradează și riscă să fie complet compromisă de construirea unui bloc, în imediata sa apropiere. Dan Lungu, Senator USR de Iași, semnalează situația autorităților și cere Ministrului Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, să se autosesizeze și să ia măsuri pentru salvarea acestui monument. Clădirea datează din anul 1894 și a aparținut inițial părinților lui Victor Eftimiu. Scriitorul a locuit acolo aproximativ zece ani, între 1897 și 1905, pentru ca mai apoi, din 1986, până în anul 2008, casa să-l găzduiască pe ieșeanul Cezar Ivănescu.

Deși cu o însemnătate uriașă, având în vedere personalitățile importante care au locuit în ea, casa memorială nu figurează pe Lista Monumentelor Istorice din București, ea aparținând în prezent fiicei scriitorului Cezar Ivănescu, Clara Aruștei. Situată la adresa Strada Silvestru, nr. 50, la colț cu Bulevardul Dacia, nr. 136, clădirea este în prezent amenințată de faptul că în proximitatea ei a început construirea unui bloc, care i-ar afecta vizibil starea și i-ar știrbi importanța. Unul dintre semnalele de alarmă preluate deja de presa națională a venit chiar din partea Clarei Aruștei, proprietara casei, care a semnat o scrisoare deschisă adresată instituțiilor și autorităților publice responsabile, prin intermediul căreia solicită sprijinul acestora, pentru salvarea clădirii.

Astfel, ea menționează că își dorește ca „la comemorarea a 11 ani de la moartea lui Cezar Ivănescu și a 131 de ani de la nașterea lui Victor Eftimiu, clădirea să fie protejată ca monument istoric, întrucât riscă să fie iremediabil afectată” de viitoarea construcție, pentru care Primăria Capitalei a emis autorizația de construire nr. 638/1674097/29.11.2018. „Această autorizație este emisă și pentru o parte din fosta proprietate Gheorghe Eftimiu, cea aflată în Bd. Dacia nr. 136, Sector 2, proprietate care în prezent nu mai este a mea. Prin autorizația menționată s-au aprobat lucrări de consolidare, modificări interioare și exterioare și supraetajare imobil, în fapt o demolare mascată a unei clădiri istorice situate în zonă protejată architectonic, proprietarii actuali declarând că imobilul datează din anii 1980”, a precizat Clara Aruștei.

Potrivit fiicei lui Cezar Ivănescu, autorizația emisă de Primăria Municipiului București încalcă mai multe acte normative, precum Legea Locuinței, Codul Civil și unele caracteristici ale zonei protejate aflată la nr.13, Bd. Rezidențial Dacia – subzone Cp1c. Această zonă este una cu un grad de protecție maxim, legea specificând  obligația protecției  „valorilor architectural-urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică”; fiind permise intervenții care conservă și potențează valorile existente. „Apreciez că Primăria Capitalei, prin Primarul General Gabriela Firea, trebuie să ofere o explicație pentru regretabila distrugere a unei părți a proprietății Eftimiu și pentru punerea în pericol a celei rămase, aflate în proprietatea mea, dat fiind că în cursul anului 2018 au fost înregistrate mai multe petiții prin care se solicita aplicarea legilor în vigoare și respectarea patrimoniului memorial-simbolic național”, a precizat Clara Aruștei.

Solicit, pe această cale, Ministrului Culturii și Identității Naționale să își îndrepte atenția către situația acestei clădiri și să contribuie la declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență, conform prevederilor Legii 422/2001, sprijinind demersurile initiate de fiica scriitorului și ignorate sistematic de autorități. Memoria celor doi scriitori atât de importanți nu poate fi lăsată de izbeliște, iar casa în care au trăit, care ar trebui să fie un muzeu, nu trebuie pusă în pericol de dorința nestăvilită de-a construi peste noapte câte un bloc pe fiecare parcelă liberă de teren. Nu pot să nu fiu scandalizat când văd că o personalitate marcantă pentru lumea literară, precum cea a poetului Cezar Ivănescu, atât de legată de Iași, nu este apreciată la adevărata ei valoare”, a menționat Dan Lungu, Senator USR de Iași.

Poetul Cezar Ivănescu (1986 – 2008) a fost absolvent al Facultății de Filologie din Iași, loc în care și-a făcut și debutul literar. A fost atât un mare poet, eseist, traducător și dramaturg, cât și un bun profesor de limba și literatura română. De-a lungul carierei sale, a obținut cele mai importante premii literare din România, anume Marele Premiu al Festivalului naţional de poezie „Mihai Eminescu”, în anul 1968, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, în anul 1981 sau Marele Premiu al Festivalului Internaţional „Nopţile de Poezie de la Curtea de Argeş”, în anul 2004. De origine albaneză, scriitorul Victor Eftimiu (1889 – 1972), care a locuit cel dintâi în construcția aflată acum în pericol, a fost un important dramaturg, eseist, povestitor și traducător, membru al Academiei Române. El este astăzi mai curând apreciat în Albania, decât în România, primind în anul 1971 din partea Guvernului Albanez chiar Ordinul „Naim Frasferi”, adică cea mai înaltă distincție culturală albaneză.

Mai multe detalii despre casa memorială și fotografii ale clădirii puteți găsi accesând următorul link: https://casavictoreftimiu.blogspot.com/2018/03/dreptul-la-memorie-un-proiect-cultural.html?fbclid=IwAR3gOuSdZkUvHQfeVcPqYwt_zFdwG4YRsqMjS4Il8qWpTNdUAD7a2DwNmwM

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508