spot_img

Recital cameral extraordinar, susținut de Remus Azoiței și Eduard Stan la Varșovia, cu ocazia încheierii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Miercuri, 19 iunie 2019, Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Ambasada României organizează, la Castelul Regal din Varșovia, un recital cameral extraordinar, susținut de remarcabilii muzicieni Remus Azoiței (vioară) și Eduard Stan (pian). Concertul se înscrie în programul de evenimente de marcare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și va închide oficial seria de manifestări dedicate în Polonia. Programul pregătit de cei doi muzicieni, intitulat simbolic „Un român la Viena”, cuprinde lucrări de George Enescu, Johannes Brahms și Kreisler/Pugnani. Programul face referire la prima adresă a școlirii muzicale a lui Enescu, Conservatorul din Viena, unde a fost acceptat în 1888, la frageda vârstă de nici 8 ani. Un singur copil mai fusese primit acolo la aceeași vârstă: colegul său violonist, Fritz Kreisler, în 1882. Viena a marcat și întâlnirea tânărului geniu român cu bătrânul Brahms, care și-a pus o amprentă foarte puternică pe concepția și arhitectura lucrărilor enesciene, mai ales în domeniul cameral. Programul culminează cu renumitul opus magnum al lui Enescu, Sonata a III – a pentru vioară și pian „în caracter popular românesc”, lucrare de o uluitoare maturitate și măiestrie componistică.

Descris în ”The Strad” ca „un virtuoz dezinhibat, plin de suflet și cu o tehnică fabuloasă”, Remus Azoiței a absolvit în 2001 Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy DeLay, Itzhak Perlman și Masao Kawasaki. După absolvire, a fost solist al unor prestigioase anasambluri orchestrale europene: Orchestre Philarmonique de Radio France, Filarmonica „George Enescu”, Orchestre Nationale de Belgique și Philharmonic Chamber Orchestra of London. A cântat sub bagheta dirijorilor Lawrence Foster, Dimitri Kitaenko, Michael Sanderling și Gabriel Chmura. Câștigător al competițiilor internaționale de vioară de la București, Milano, Weimar și Wellington (Noua Zeelandă), Azoiței a interpretat, în 2015, alături de Nigel Kennedy, Concertul pentru două viori de Bach, înregistrat și transmis de 19 posturi TV și radio din Europa și America de Nord, incluzând Arte și Mezzo. În același an a primit în România Ordinul Meritul Cultural.

În 2001, Remus Azoiței a fost numit profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, devenind, astfel, cel mai tânăr profesor din istoria instituției. Este director artistic al Societății Enescu din Londra și membru fondator al acesteia. Remus Azoiței trăiește la Londra și cântă pe o vioară Niccolo Gagliano din 1742.

 

Aclamat de „Frankfurter Allgemeine Zeitung” pentru „remarcabilul simț al tonalităților și culorilor”, Eduard Stan a emigrat în Germania în 1978, la vârsta de 11 ani. Student al lui Arie Vardi și Karl-Heinz Kämmerling, Eduard Stan a absolvit Academia de Muzică și Arte Dramatice din Hanovra. A concertat în Europa, Statele Unite și Israel, luând parte la festivaluri celebre: Massenet, Lille Pianos și Piano à Riom în Franța, Festivalul George Enescu de la București, Hohenloher Kultursommer și Braunschweig din Germania, Julitafestivalen din Suedia, Royal Crakow Piano din Polonia sau Festivalul Schumann din Galway Irlanda. Ca solist al orchestrei Filarmonicii „George Enescu” și al Orchestrei Naționale Radio a concertat la Filarmonica din Berlin și Ateneul din București sub bagheta dirijorilor Cristian Badea, Cristian Mandeal, Jin Wang, Lutz Köhler, Shinya Ozaki, George Jackson și Theo Wolters.

 

Duetul Remus Azoiței și Eduard Stan (vioară-pian), fondat în 1999, s-a afirmat ca un parteneriat remarcabil al unor tineri artiști. Cei doi muzicieni au fost împreună oaspeți ai marilor săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall dinNew York, Kennedy Center din Washington DC, Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus Berlin și Viena, Accademia di Santa Cecilia din Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Cortot din Paris, Auditorio Nacional din Madrid, Rudolfinum din Praga, Konserthuset Stockholm sau Teatro la Fenice Veneția. În ultimii ani cei doi au concertat la Edinburgh și Expoziția Mondială de la Milano în 2015, evenimente urmate de un turneu în 2016, care a inclus Festivalul Menuhin de la Londra, concerte la Palatul Béhague de la Paris, Castelul Gödöllö din Budapesta și Fulya Sanat din Istanbul. În 2017, cei doi au concertat la Auditorium Luxemburg și Filarmonica din Minsk.

Unul dintre reperele performanțelor artistice ale celor doi muzicieni îl reprezintă premiera absolută a înregistrării întregului repertoriu pentru vioară și pian al lui George Enescu, lansat de casa discografică germană Hänssler Classic în 2007, sub forma a două CD-uri. Această colecție nu doar că a atras aprecierea internațională, ci este considerată de atunci ca un model de interpretare a minunatelor acorduri ale geniului Enescu. Azoiței și Stan sunt astăzi cel mai reprezentativ duet al României pe scena muzicii clasice.

 

Concertul din data de 19 iunie va fi adresat unui public format din autorități poloneze și personalităţi ale vieţii publice politice şi culturale locale, membri ai corpului diplomatic local, formatori de opinie, jurnalişti etc., și va fi urmat de o recepție la Castelul Regal, oferită de Ambasada României.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508