Colaborare româno-finlandeză în capitala britanică: teatru și muzică clasică la ICR Londra și Institutul Cultural Finlandez

iun. 25th, 2019 | By | Category: Postcard

La sfârșitul lunii iunie 2019, Institutul Cultural Român din Londra organizează, în parteneriat cu Institutul Finlandez, două seri de descoperiri culturale reprezentând prima colaborare româno-finlandeză în capitala Marii Britanii. Evenimentele marchează, simbolic, încheierea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene și predarea acestuia Finlandei. 

În seara zilei de 25 iunie 2019, sezonul româno-finlandez va debuta, la sediul Institutului Finlandez din zona Kings Cross, cu un spectacol-lectură după piesa dramaturgului român Cătălina Florescu, “Suicidal Dog and Laika” („Cățelul sinucigaș și Laika”). Curatoriat de producătorul Leo Băcică, evenimentul reunește șapte actrițe românce stabilite la Londra: Elena Vasilache, Maria Bălăşoiu, Maria Alexe, Beatrice Ragea, Elena Harding, Andreea Paduraru și Ioana Goga.

Pornind de la premisa că istoria trebuie povestită și ascultată din perspectiva celor a căror voce a fost redusă la tăcere, “Suicidal Dog and Laika” este o parabolă lirică ce explorează ideea de acasă, diferențe și dezrădăcinare în contextul social al secolului XXI, prin prezentarea poveștii primei ființe terestre care a efectuat o călătorie cosmică, Laika, și a lui Dog, un imigrant ce a venit la New York pentru a începe o viață nouă, crezând că îl așteaptă aventura vieții sale.

Cel de-al doilea eveniment va avea loc în data de 30 iunie, la impozantul sediu al ICR Londra din 1 Belgrave Square și o va avea ca protagonistă pe pianista finlandeză Julia Wallin, una dintre cele mai reprezentative voci ale scenei pianistice finlandeze. Aceasta va susține un recital ce cuprinde, alături de îndrăgita „Pavane” din „Suita pentru pian nr. 2 op. 10”, cu care George Enescu și-a impresionat mentorii, lucrări semnate de trei dintre cei mai apreciați compozitori finlandezi – Jean Sibelius, Toivo Kuula și Erkki Melartin.

 

Scriitor și profesor universitar, Cătălina Florescu face parte din noua generație de scriitori români a căror viziune este îndreptată către teme globale și universale. Absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, autoarea s-a stabilit în Statele Unite, unde a obţinut un masterat şi un doctorat în literatura comparată, specializându-se în critica de teatru şi medicina umanistă. În prezent, lucrează la proiecte teatrale şi la o colecţie de proză foarte scurtă, ‘Not Yet’. Piesele de teatru ale Cătălinei Florescu se inspiră din teatrul absurdului și teatrul experimental contemporan. Teme specifice suprarealismului literar se îmbină cu teme actuale precum migrația și marginalizarea socială pe care dizlocarea o generează.

Pianistă de origine finlandeză stabilită la Londra, Julia Wallin este o prezență constantă pe scenele concertistice din Europa, Scandinavia, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie. A fost distinsă cu premii la numeroase competiții internaționale și a colaborat cu numeroase orchestre și artiști, concertând pentru Majestatea Sa Ducesa de Cambridge la Palatul Kensington în 2017. Julia Wallin își dedică o mare parte a activității promovării muzicii nordice și finlandeze pentru pian.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk  și https://www.facebook.com/ICRLondon

Număr de vizualizări :560


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro