Proiecția documentarului despre viața episcopului Márton Áron, la UCIN

mai 20th, 2019 | By | Category: Postcard

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă cu ocazia vizitei Papei Francisc în România filmul documentar ”Micul dejun al episcopului”, care reconstituie viaţa celui mai de seamă episcop romano-catolic din Ardeal, Márton Áron, unul din cele mai importante personalități transilvănene din secolul al XX-lea. Documentarul va fi proiectat marți, 21 mai, ora 18.00, la sediul UCIN (str. Mendeleev nr. 28-30). Filmul va fi subtitrat în limba română.

După proiecția filmului, invitatul special al serii, Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic la București, va reflecta asupra celor văzute în film și asupra importanței activității episcopului Márton Áron, după care va avea loc o discuție între Zágoni Balázs, regizorul filmului și violonistul Csendes László, membru CNSAS.

Filmul documentar al lui Zágoni Balázs este o investigație desfășurată în două direcții. Regizorul filmului spune: „Două gânduri mă frământă. Primul: cum a fost acest om în realitate? Ce imagine le-a rămas celor care i-au fost mai apropiaţi? Cum a luat deciziile şi care i-au fost frământările? Celălalt: a trăit opt decenii în lumea cinematografului, iar jumătate din această perioada a fost episcopul Ardealului. Cum este posibil oare să nu ne fi rămas niciun material filmat despre acest om? Mi-ar plăcea să găsesc un material filmat despre el şi la fel de mult, mi-aş dori să înţeleg care a fost izvorul înţelepciunii sale.” Filmul îl apropie pe episcopul Márton Áron de spectator, cu ajutorul unor fotografii şi secvenţe de film, fragmente din scrisori, prin povestirile unor interlocutori şi istorici.

Proiecția filmului va fi completată de o expoziție despre viața episcopului Márton Áron.

 

Număr de vizualizări :484


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro