”Farmecul avangardei româneşti”- Prelegere susţinută de Erwin Kessler la Cracovia

mai 20th, 2019 | By | Category: Postcard

Marţi, 21 mai 2019, la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia, istoricul de artă şi curatorul român Erwin Kessler va susţine o prelegere dedicată artei de avangardă din România, intitulată ”Farmecul avangardei româneşti. De la Modernism la Avangardă şi înapoi: arta românească de la 1910 până la sfârşitul anilor ’30 ai secolului al XIX-lea”.

Prelegerea, susţinută de ICR Varşovia şi Muzeul de Artă din Olomouc, face parte din programul de evenimente conexe expoziţiei Ani de derută. Avangarda în Europa Centrală, 1908-1928, de dr. Karel Srp şi dr. Lenka Bydžovská, curatoare dr. Monika Rydiger, prezentate la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia în perioada 7 martie – 9 iunie 2019.

 

Anul 1918 – anul terminării Marelui Război – este data importantă a unei răscruci istorice, a unei răsturnări civilizatoare, un punct critic al viziunii asupra lumii. Pentru Europa Centrală este în primul rând un moment important de transformare geopolitică. Expoziția prezintă, din perspectiva a douăzeci de ani, 1908-1928, intervalul formării noilor tendințe avangardiste în arta regiunii, inițiate de artiști care au respins opera generațiilor anterioare, în căutarea unor noi mijloace de expresie artistică sub influența cubismului, futurismului, expresionismului și constructivismului. Selecția de la Cracovia cuprinde creația unor artiști de avangardă polonezi, cehi, slovaci, unguri, români, lituanieni, austrieci și germani, accentuând direcțiile și concepțiile artistice importante, dar și punctele tangențiale și diferențele dezvăluite în acea vreme de arta noilor state ale Europei Centrale. Valoarea suplimentară a expoziției este prezența în selecție a unor reviste de artă, publicații, afișe și broșuri avangardiste unicat, care exemplifică experimente și încercări de concepere a unei tipografii inovatoare.

 

Arta românească se bucură de o prezență consistentă în expoziție, selecția lucrărilor cuprinzând 13 piese românești foarte valoroase, semnate de Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch, precum și originale ale revistelor „Contimporanul”, „Punct”, „Integral”, „75 HP”.

 

Expoziția este încununarea proiectului multianual, realizat împreună, începând din 2016, de  Muzeul de Artă din Olomouc, Galeria Municipală Bratislava, Muzeul Janus Pannonius din Pécs și Centrul Internațional pentru Cultură de la Cracovia.

 

Erwin Kessler este istoric de artă, filosof și cercetător științific la Institutul de Filosofie și Psihologie „C. Rădulescu Motru”, aflat în subordinea Academiei Române. În prezent conduce, din poziția de director general, Muzeul de Artă Recentă (MARe) din București, recent deschis publicului în octombrie 2018. Are studii doctorale în cadrul École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris și a beneficiat de numeroase burse de cercetare: bursa Huygens a guvernului olandez (1999-2000); bursa Jan van Eyck, Maastricht (1998-1999); RELINK fellowship, Colegiul Noua Europă, Bucureşti (1997-2000); bursa franceză pentru studii doctorale AUPELF-UREF (1994-1998); bursă de cercetare în Istoria Artei în cadrul CEU Praga (1993-1994). Din 1995, organizează și curatoriază expoziții de artă contemporană românească, în țară și în străinătate.

 

Număr de vizualizări :370


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro