Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă invită la Noaptea Europeană a Muzeelor

mai 16th, 2019 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 18 mai 2019, începând cu ora 1800, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă aşteaptă să participaţi la evenimentul cultural NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR.

Publicul gălăţean îşi va reaminti, cu acest prilej, cât de importantă este cultura vizitând expoziţiile din cadrul:

LAPIDARIUM (str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă):

Repere arheologice la Dunărea de Jos;

Ambient românesc-ambient european, a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea;

Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei;

160 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2019). Istorie şi patrimoniu muzeistic;

Repere istorice în filatelie (1862 – 1942).

Expoziţia Repere arheologice la Dunărea de Josoferă publicului vizitator o selecţie substanţială de bunuri culturale reprezentative pentru patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” descoperite în ultimii 80 de ani (pe teritoriul judeţelor Galaţi, Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui) şi imagini (inclusiv de arhivă) din siturile importante ale judeţului nostru.

Arhitectura spaţiului expoziţional şi patrimoniul muzeistic din cadrul expoziţiei „Ambient românesc – ambient european, a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea”, permit sugerarea secvenţială a unor interioare de epocă în care se puteau desfăşura activităţi cotidiene mondene, familiale sau profesionale, atunci când civilizaţia românească se racorda  la moda europeană, în ansamblul ei. Fie că au aparţinut unor personalităţi ori unor necunoscuţi, obiectele îmbie imaginaţia la o călătorie în timpul căreia fiecare se poate considera musafir al unor: saloane mondene, spaţii de lucru, spaţii de relaxare cu conotaţii variate.

„Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei”, propune redarea unei imagini cât mai autentice a culturii şi tradiţiei populare româneşti, valorificând ştiinţific şi expoziţional bunurile culturale cu caracter etnografic, deţinute de muzeul nostru. Prin recompunerea unor modele culturale, specifice satului de odinioară, se doreşte sensibilizarea publicului vizitator, în vederea păstrării şi conservării, în forme nealterate, a moştenirii materiale şi spirituale tradiţionale româneşti.

Istoria poate fi „povestită”, dincolo de fapte, prin obiecte care dau „culoarea” şi stilul anumitor epoci şi sunt grăitoare pentru evenimentele istorice şi ecoul lăsat în posteritate. Expoziția „160 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2019). Istorie şi patrimoniu muzeistic” relevă aspecte semnificative ale patrimoniului muzeistic referitor la epoca şi personalităţile care au contribuit la Unirea de la 5 şi 24 ianuarie 1859, act politic care stă la baza României şi a naţiunii române moderne.

Mărcile poştale din expoziția „Repere istorice în filatelie (1862 – 1942)”, reprezentative pentru perioada menţionată, au fost tipărite în România şi în străinătate (Londra, Paris, München etc.), cu stema celor două Principate Române, cu Domnitorul Alexandru Ioan I Cuza, regii României Carol I, Ferdinand I, Carol II, Mihai I şi marile evenimente din domnia acestora.

CASA MEMORIALĂ „COSTACHE NEGRI” (com. Costache Negri, jud. Galaţi):

În comuna Costache Negri (fostă Mânjina) din judeţul Galaţi, situată la o distanţă de aproximativ 40 km de municipiul Galaţi, se află Casa Memorială „Costache Negri” (secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi), amenajată în fostul conac al familiei Negri. Aici puteţi vizita expoziţiile:

– Ambient românesc – ambient european: Conacul de la Mânjina;

– Un diplomat român la Constantinopol – Costache Negri.

„Ambient românesc – ambient european: Conacul de la Mânjina” sugerează secvenţe din viaţa cotidiană patriarhală trăită de oameni – artizani şi martori ai unor momente importante din istoria naţională. Ospitalitatea spaţiului este conferită de obiectele de artă decorativă, fotografii şi corespondenţă de familie, lucrări de artă plastică care au aparţinut lui Costache Negri, fiicei sale, familiilor surorilor lui şi  altor  rude, precum  şi unor prieteni, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg.

Petrecerea timpului în cadru familial, amical sau oficial, la un conac precum Mânjina, denotă un stil de viaţă al elitei româneşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea racordat într-o manieră specifică modei ambientale europene, dovadă certă a faptului că spaţiul românesc ţinea pasul Europei şi din acest punct de vedere. Această realitate s-a perpetuat şi la începutul secolului al XX-lea când, probabil, urmaşii familiei Negri au păstrat, ca  amfitrioni, tradiţia ospitalităţii celor  care au impus conacul de la Mânjina în conştiinţa posterităţii.

„Un diplomat român la Constantinopol – Costache Negri” relevă repere ale activităţii diplomatice a lui Costache Negri la Constantinopol, după Unirea Principatelor Române (1859), într-un spaţiu care sugerează, muzeografic, atmosfera ambientală de care se bucurau amfitrionul Costache Negri şi oaspeţii casei sale din Constantinopol.  

Muzeele pot fi vizitate în intervalul orar 1800 – 0000 (ultima intrare 2330).

Muzeul „Casa Cuza Vodă” şi Muzeul „Casa Colecţiilor” sunt închise temporar.

 

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Str. Al. I. Cuza, nr. 80

Site: www.migl.ro; e-mail: muzeuistoriegalati@yahoo.com, muzeografi.migl@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/muzeugl, www.facebook.com/muzeuldeistorie.galati

 

Număr de vizualizări :565


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro