,,Another East”, cel mai amplu proiect expoziţional de artă contemporană românească din ultimii ani, începe la New York

mai 15th, 2019 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București (UNARTE) organizează, la New York, unul dintre cele mai mari proiecte expoziționale româneşti realizate în Statele Unite în ultimii ani. Intitulată ,,Another East” pentru a marca o viziune alternativă, lipsită de prejudecăți, asupra creativității est-europene, expoziția cuprinde o serie de lucrări de pictură semnate de 11 artiști profesori și va fi prezentată la Galeria RIVAA, în perioada 18 mai – 9 iunie 2019. ,,Another East” este un proiect curatoriat de Cătălin Bălescu, Rectorul UNARTE, însoțit de o perspectivă critică oferită de criticul de artă Cristian-Robert Velescu. Expoziția reunește toţi membrii Departamentului de Pictură al UNARTE, artiști de referință cu o activitate prodigioasă, nu de puține ori dezvoltată și în domenii conexe picturii, asociați așa-numitei „Școli de la București”. Cei 11 artiști sunt: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Petru Lucaci, George Mircea, George Moscal, Alexandru Rădvan, Mihai Sîrbulescu și Andrei Tudoran.

Vernisajul va avea loc sâmbată, 18 mai 2019, de la ora 18:00, iar expoziția va rămâne deschisă până în data de 9 iunie 2019. Inaugurarea expoziției va fi precedată, la ora 17:00, de o dezbatere moderată de curatoarea Adriana Blidaru, la care vor participa artiștii Cătălin Bălescu, Alexandru Rădvan, Andrei Tudoran și criticul de artă Cristian Robert Velescu, în care se va discuta despre ideea curatorială care a stat la baza proiectului, formula estetică a operelor prezentate, creativitatea est-europeană în general, diversitatea spațiului artistic românesc, precum și provocările receptării artei româneşti în străinătate.

Expoziția „Another East” lansează o invitație la descoperirea unei dimensiuni diferite a artei vizuale și a culturii din Europa de Est. Titlul nu se referă la un posibil conținut politic al lucrărilor, ci semnalează anumite particularități culturale, estetice și chiar emoționale care îi disting pe artiștii est-europeni. De asemenea, prin corespondențele profunde dintre lucrări, dincolo de diversitatea mijloacelor și formulelor plastice, expoziția evocă atmosfera Bucureștiului și a Universității Naționale de Arte din București, în mod tradițional, încă de la înființarea sa acum mai bine de 150 de ani, un spațiu al libertății de exprimare și al căutărilor originale.

Proiectul face parte din strategia ICR New York de promovare în spațiul nord-american a artiștilor români contemporani de primă mărime, în proiecte individuale colective apte să exprime diversitatea spațiului vizual românesc, precum și racordarea acestuia la marile curente artistice actuale.

Pentru mai multe informaţii despre eveniment, vă invităm să accesaţi site-ul ICR şi pagina de Facebook a ICRNY.

 

Număr de vizualizări :603


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro