spot_img

Expoziția „Identități vizuale”, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț

În perioada 5 – 30 iunie 2019, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț (adresa: Piața Curtea Domnească, Nr. 1), are loc expoziția „Identități vizuale”, ce aduce în atenția publicului nemțean cinci personalități ale artei bucureștene, Mircea Roman (sculptură), Valeriu Mladin (pictură), Mirela Trăistaru (pictură), Daniel Crăciun (pictură) și Matei Enric (pictură). Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 5 iunie 2019, ora 17.00. Curator: Matei Enric. Un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al Complexului Muzeal Județean Neamț.

 

 

 

 

MIRCEA ROMAN – una dintre personalitățile marcante ale artei contemporane romanești, este singurul artist român laureat al Trienalei de Sculptură de la Osaka în 1992, precum și a prestigiosului Premiu Delfina, la Londra, în 1993. A fost distins în 2000 cu Ordinul Serviciul Credincios de către Președintele României, în 2008 cu Medalia de aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Chișinău, în 2017 cu Premiul UAP Pentru Sculptură și cu Premiul Atelier 35 București în 1988. Lucrările sale le găsim în colecții prestigioase, cum ar fi: Centrul de Cultură și Artă Contemporană Osaka; Muzeul Național de Artă Contemporană București; Muzeul Național de Artă București; Muzeul de Arte Vizuale Galați; Muzeul de Artă Recentă, București;  Muzeul de Artă Craiova; Centrul de Cultură „George Apostu”, Bacău. Lucrările sale au fost expuse în România, Japonia, Londra, Portugalia și în cadrul Bienalei din Veneția.

Lucrările lui Mircea Roman preiau și recontextualizează hieratismul de factură egipteană. Figurile sale au aceea forță misterioasă, prin care forma, materialitatea, transcende în spațiul spiritual. Sculpturile sale sunt o forma de introspecție, o explorare a substanței spirituale a ființei. O analiza profundă, plină de sinceritate, a sinelui. Arta sa emană o anumită noblețe, acea sfială a celui ce-și deschide sufletul, pentru a te lăsa să pătrunzi în interior și să-l cunoști cu adevărat.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Roman

 

VALERIU MLADIN – este lector universitar la Catedra de Foto-Video și Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte București și doctor în arte vizuale al aceleiași instituții de învățământ. A avut expoziții în România, Marea Britanie, Spania, Franța, Venezuela, Polonia, Austria, Italia etc. A fost distins în 1991 cu Premiul Fundației Soroș,  în 1994 primește Bursa „Kultur – Kontakt”în  Salzburg, Austria, în 1994  Premiul Ministerului Culturii şi Artei la a IV-a Trienală Internațională de Artă din Majdanek, Polonia, iar în 2004 Președintele României îi acordă Ordinul şi Medalia „Meritul Cultural în grad de cavaler”. Lucrările sale se găsesc în colecția Muzeului Naționalde Artă al României, a Muzeului Național de Artă Contemporană, a Muzeului de Arte Vizuale Galați, în Colecția Palatele Brâncovenești Mogoșoaia și în Colecția de Artă a Parlamentului European.

Valeriu Mladin este un artist polivalent, arta sa acoperind un domeniu foarte larg, de la instalație, video, performance, până la pictură, toate stăpânite cu o desăvârșita măiestrie. Există realități sociale pe care le cunoaștem, ne guvernează acțiunile, dar nu le-am sesizat importanța. Iar el izbutește să focalizeze imaginea și să la aducă în prim-plan, cu înțelegere, înțelepciune și uneori cu o doză de ironie care diminuează presiunea. Prin viziunea sa, el pătrunde  dincolo de suprafața aparențelor, în substratul profund al realității. Mladin reușește cu succes să îndeplinească rolul pe care artistul îl are în societate, să „perforeze” realitatea și să dezvăluie esența ei.
http://mladinvaleriu.blogspot.com/

 

MIRELA TRĂISTARU – este absolventă a Academiei de Arte Vizuale “Ion Andreescu”, Cluj-Napoca la secțiile Design Vestimentar și Pictură, și  masterantă în pictură a Universității de Arte din București. Are o bogată activitate expozițională, cu peste 60 de expoziții personale și peste 120 de expoziții colective  în România, Statele Unite, Elveţia, Olanda, Austria, India, Coreea de Sud, Egipt și Japonia. A fost distinsă cu Marele premiu al juriului „Festivalul Naţional de Film Artistic” (pentru filmul: „Noaptea Sânzienelor”) în anul 1998, premiul pentru debut în cadrul festivalului „Magia Modei” din București în 1999, cu Premiul Special al Fundației „Arte&Arta” în 2005, iar în 2015 câștigă premiul pentru pictură al U.A.P. Are lucrări în colecții din următoarele țări: Franța, Italia, Danemarca, Olanda, Austria, Germania, Elveţia, Ucraina, Serbia, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt, India, China, Japonia, Coreea de Sud, SUA şi în muzee precum: Muzeul de artă Beijing, China, Muzeul de artă Satul Mare, Muzeul de Artă Comparata Sângeorz Băi.

Mirela Trăistaru se exprimă artistic în foarte multe domenii: în pictură, desen, scenografie, bodyart, happening, media, lucrări de artă monumentală și are o carieră foarte bogată în scenografie, creație vestimentară și design. Mirela este o persoană deschisă, jovială, cu o anumită inocență și un spirit ludic pe care îl mai găsim la copii. Iar aceste caracteristici ale personalității ei le regăsim în arta sa. Dar toate sunt dublate de o maturitate a stilului și de profunde cunoștințe artistice. Artista se aventurează în natură, în grădini exotice, încărcate de vitalitate și senzualitate, reîntorcându-se mai apoi spre spațiul cald, ocrotitor, al familiei, sau cercetând rădăcinile identității sale. Tușa ei plină de forță și culoarea ei plină de vigoare, evocă feminitate și grație. Arta Mirelei este o perpetuă explorare a unui spațiu ce dă răgazul necesar spiritului să își recupereze inocența și să se reconecteze cu natura.
http://mirelatraistaru.ro/

 

DANIEL CRĂCIUN –  este absolvent al Academiei de Artă din București (arte plastice și decorative), licențiat al Academiei de Artă „Luceafărul” din București  la clasa profesorului Teodor Moraru, secția pictura, și masterat în pictură la  Universitatea Sorbona, Paris în 2002. A expus în România, Franța, Ungaria, Belgia și SUA, în peste 30 de expoziții personale și peste 70 expoziții de grup. Lucrările sale se găsesc în colecții private și muzeale din România, Franța, SUA , Suedia, Germania etc. În afara activității expoziționale proprii, s-a dedicat și promovării artei tatălui său, Eugen Crăciun, unul din pictorii de referință în arta modernă românească.

Pictura lui Daniel Crăciun este guvernată de forțe telurice, amenințătoare, ce cresc și se încolăcesc după cum dirijează sufletul artistul. Lucrările lui sunt juxtapuneri de planuri și linii, ce frământă suprafața precum plăcile tectonice. La prima privire poate să dea impresia de haos, dar dacă privești în profunzime, descoperi subtile armonii cromatice, intense și fascinante, ce deschid o altă lume, a unei frumuseți privilegiate.
http://www.danielcraciun.com/

 

MATEI ENRIC – am absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, la secția artă plastică – patrimoniu cultural și sunt licențiat în restaurare frescă la această facultate. Am organizat 10 expoziții personale și am participat la peste 50 de expoziții de grup, în România, Franța, SUA și Serbia. Lucrările mele sunt în colecții din Franța, Serbia, Ungaria, SUA, România, în colecția de artă a Parlamentului României și în colecția Muzeului de Artă Piatra Neamț.

Lucrările mele sunt de tip ansamblu; mai multe fragmente de lemn reclădesc o imagine ca într-un puzzle și creează senzația de pictură monumentală arhaică. Acest tip de pictură-ansamblu creează o legătură cu ambientul, prin integrarea spațiului ce circumscrie lucrarea (peretele, spațiul vital din jurul imaginii), care este inserat în lucrare, devenind astfel un element compozițional. Imaginea nu mai este închisă într-o formă clară, limitată de margini, ci se extinde, depășindu-și cadrul și se combină cu exteriorul. Este precum o refacere a fragmentului. Granița dintre lucrare și spațiul ce o înconjoară se dizolvă și astfel devine parte a ambientului, obținându-se un impact mai puternic asupra privitorului.

http://matei-enric.blogspot.com/

 

După ultima expoziție personală, ce a avut loc la Piatra Neamț anul trecut, la Galeria „Lascăr Vorel”, am fost invitat să expun în cadrul Muzeului de Artă din Piatra Neamț. În urma acestei invitații, am hotărât să aduc în fața publicului nemțean, într-o expoziție de grup, patru personalități marcante ale artei contemporane din București. Și astfel a luat ființă această expoziție, ce sper să îmbogățească viața culturală a acestui frumos oraș.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508