Eva Garet, tânăra revelație a pianisticii românești, concertează la Castelul Peleș

mai 29th, 2019 | By | Category: Eveniment

Stagiunea „Citadela Artelor” continuă la Castelul Peleș cu un recital aparte susținut de Eva Garet, tânăra artistă în vârstă de 13 ani care impresionează prin talentul său, fiind considerată o adevărată revelație a pianisticii românești. După succese impresionante pe scene importante și la competiții de mare valoare, acum susține primul său turneu național. Eva Garet va concerta sâmbătă, 1 iunie 2019, de la ora 15:00, la Sala de Concerte a Castelului Peleș. Artista va prezenta un program deosebit de dificil, dar și de atrăgător, alcătuit din opusuri de Bach, Haydn, Liszt, Dohnanyi, Ceaikovski, Scriabin și Enescu. Gazda evenimentului va fi jurnalistul Sebastian Crăciun. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Intrarea va fi liberă, prin solicitarea invitației electronice la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Publicul este invitat să celebreze Ziua Internațională a Copiilor vizitând Castelul desprins din basme, participând la acest eveniment special, prilej cu care poate fi vizitată, de asemenea, și expoziția Concursului Național „Carmen Sylva” ce va cuprinde lucrări alese din concursul organizat anual de Muzeul Național Peleș pentru tinerii artiști din România. Aceştia au răspuns cu seriozitate provocării adresate, confirmându-și talentul artistic la categoriile desen, pictură, gravură şi fotografie. Expoziția va fi inaugurată tot de 1 Iunie în Holul de onoare al Castelului Pelișor.

 

*

Eva Garet, născută la București pe 10 mai 2006, studiază pianul de la vârsta de 5 ani. Este eleva profesoarei Mihaela Zamfirescu, în clasa a VI-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. A câștigat premii întâi, premii întâi de excelență sau mari premii la numeroase competiții din România: Pro Piano, Millennium Piano, Gradus ad Parnassum, Victor Giuleanu, Ada Ulubeanu, Piano ArtIS și Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală. În 2016, la numai 10 ani, Eva Garet devine cea mai tânără câștigătoare a trofeului „Lira de Aur”, prestigioasa competiție a tinerilor muzicieni sub 18 ani. Concursul „Lira de Aur“ acordă începând cu ediția a  40-a Premiul special „Eva Garet” celui mai tânăr finalist.

În 2017, Eva câștigă trofeul „Dinu Lipatti” al concursului „Drumul spre celebritate” între concurenți cu vârste până la 26 de ani, iar un an mai târziu cucerește singurul premiu I la primul concurs internațional „Mihaela Ursuleasa”, câștigă premiul întâi la “1st Ricard Viñes Piano Kids and Youth” din Spania, competiție sub emblema Alink-Argerich, devine primul pianist român laureat la “Ettlingen International Piano Competition” din Germania, una dintre cele mai prestigioase competiții pianistice pentru juniori din lume.

De asemenea, tot în 2018, la numai 11 ani, Eva Garet debutează la Sala Radio în compania Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Stefan Novak, în Concertul pentru pian și orchestră nr. 23, K488 de W.A. Mozart, transmis în direct de Radio România Muzical și Radio România Cultural. Urmează imediat colaborarea cu Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta profesorului Bogdan Vodă. În ianuarie 2018 Eva Garet debutează pe scena mare a Ateneului Român, acompaniindu-l pe Alexandru Tomescu în „Balada” lui Enescu, ocazie cu care interpretează și Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu. Eva este de asemenea invitată în martie 2018 la „Stagiunea de marți seara” într-un recital extraordinar la Sala Mică a Ateneului Român, iar în iunie 2018 Eva este prezentă pe scena ediției cu numărul 7 a „Mogoșoaia ClasicFest”.

În 2015 Eva a jucat în producția cinematografică olandeză “Disappearance” (Verdwijnen) în regia lui Boudewijn Koole, interpretând lucrări de Grieg, Schubert și Mendelssohn, sub regia muzicală a lui Alex Simu. În 2018, “Disappearance” câștigă Premiul BUMA pentru „Cea mai bună coloană sonoră într-un film artistic”.

De curând a obținut Mențiunea de onoare câștigată la categoria pian a dificilului Concurs Internațional Concertino Praga.

Evoluția Evei Garet poate fi urmărită pe pagina ei de facebook: @evagaretmusic.

 

Concertul de la Castelul Peleș face parte din turneul „Citadele Muzicale 8” organizat de Asociația Pro Valores, serie de evenimente susținută de UCIMR.

 

*

Stagiunea „Citadela Artelor” este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Muzeul Național Peleș.

Parteneri culturali: Exces Music, Programul „Oportunități la tine acasă” derulat de UCIMR, Asociația Pro Valores, Complex „La tunuri” Sinaia

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Observator cultural, Radio Trinitas, Agenția de Carte, Ro Portal, România Pozitivă, Calendar Evenimente, Bucuresteni.ro, Onlinegallery.ro, Jurnalmm.ro

Următorul concert din „Citadela Artelor” va avea loc sâmbătă, 15 iunie, de la ora 16:00 și va fi susținut de reputatul muzician-chitarist Costin Soare care va propune un itinerariu artistic „De la Schubert la Sting”. Intrarea va fi liberă prin solicitarea invitației electronice la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

 

Număr de vizualizări :579


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro