spot_img

De Ziua Europei, ICR Istanbul prezent la un festival – maraton al culturii europene într-un program provocator

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul și Consulatul General al României la Istanbul își anunță participarea extraordinară în cadrul unui proiect provocator, divers și foarte dinamic în contextul marcării Zilei Europei, alături de alte instituții culturale europene, membre ale clusterului EUNIC.

Reamintim că directorul ICR Istanbul deține anul acesta funcția de președinte al clusterului EUNIC Istanbul.

Programul propus de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” cuprinde evenimente variate, toate reunite la standul ICR Istanbul.

Locul de desfășurare al festivalului este parcul Özgürlük, districtul Kadıköy, Istanbul.

Astfel, pe 9 mai 2019 este programată proiecția filmului documentar Ada Kaleh – SeRaiul dispărut, realizat de Alexandru Munteanu.

Zi de zi, între 9 și 11 mai 2019 vor avea loc ateliere demonstrative și expoziții de artă populară românească la stand, dublate de prezentarea Antologiei româno-turce ”Șiir Evreni – Yașayan Romanyalı Şairler Seçkisi/ Universul poeziei – din creația poeților români în viață”, apărută la editura USAR, Istanbul, 2019.

Pe 11 mai, un alt motiv de bucurie, prezența Ansamblului Imago Mundi, un concert omagiu Dimitrie Cantemir

Filmul documentar Ada Kaleh – SeRaiul dispărut este realizat de Alexandru Munteanu – TVR; o producție care prezintă insula Ada-Kaleh, dispărută de pe hartă, acel Orient în miniatură de pe Dunăre, melanj de culturi şi civilizaţii.

Filmul este subtitrat în limba turcă și constituie o sinteză a unor documentare realizate de-a cursul vremii de postul public de televiziune din România, o construcție de tip investigație, care abundă în emoție prin intermediul unor memorialiști și al unor mărturii ale foștilor locuitori ai insulei. O insulă care continuă să fascineze, să suscite numeroase dezbateri și să constituie sursă de inspirație pentru mulți artiști și scriitori.

Expoziția de artă populară românească este realizată în parteneriat cu Asociația ART Meșteșugurile Prutului și prezintă obiecte de lemn, ceramică, costume populare din diferite zone geografice naționale, ii tradiționale românești, ștergare, artizanat etc.

De asemenea, la stand, gata să le destăinuie curioșilor o parte din micile secrete ale meseriei, trei  meșteri populari, veniți special din România, vor face demonstrații practice de încondeiat ouă, țesut, împletituri.

Din partea Asociației ART Meșteșugurile Prutului vor fi prezente: Adriana Hojbota, Suceava, (meșter popular în industria casnică), Silvia Cozmîncă, Iași, (persoană cu experiență în organizarea de expoziții de meșteșuguri populare) și Celica Iuliana Nistor, Suceava, (ouă încondeiate traditional, închistrite).

În zilele de 9 și 10 mai 2019, la standul ICR Istanbul, va avea loc prezentarea Antologiei de poezie contemporană românească bilingvă „Șiir Evreni – Yașayan Romanyalı Şairler Seçkisi/ Universul poeziei – din creația poeților români în viață” – o selecție a 49 de poeți români din generații diferite, reprezentând stiluri poetice diferite. Poemele respective au fost traduse din limba română, în limba turcă, de traducătorii Marian Ilie, din România și de Kerem Kalkancı, din Republica Turcia și au văzut lumina tiparului la editura USAR în ianuarie 2019, la Istanbul.

Pe 11 mai 2019, seara, va avea loc concertul Ansamblului Imago Mundi format din: Adrian Buciu – flaute, shakers; Oana Ivașcu – oboi, tamburină; Raluca Stratulat – vioară; Andreea Ţimiraș – violoncel; Cătălin Ștefănescu – cobză, chitară; Daniel Ivașcu – bendir, shakers, însoțiți tehnic de Cristian Stănoiu – proiecții video.

Ansamblul Imago Mundi promovează o nouă viziune asupra muzicii vechi și tradiţionale românești, un repertoriu dificil și rar, prezentat într-o manieră unică de acești muzicieni de factură clasică. Cel mai cunoscut program al său, seria Isvor a debutat cu un proiect dedicat lui Dimitrie Cantemir, proiect finalizat prin editarea unui CD produs de Editura Casa Radio și Pilgrim Project în 2012 și reeditat în 2015, un proiect primit în continuare cu entuziasm. A urmat Isvor. George Enescu, prezentat cu succes pe scena internațională și cea națională, Proiectul a fost editat pe CD de Editura Casa Radio în 2016 după înregistrarea concertului de la Sala Radio din 2016. Seria a fost completată cu Isvor. Constantin Brâncuși, un proiect dedicat marelui sculptor român, din a cărui viață și operă este inspirat.

Componența ansamblului și activitatea membrilor

Adrian Buciu, flaute, shakers, este, din 2016, pro-decan al Facultății de Interpretare Muzicală, Universitatea Națională de Muzică din București și, din 2018, conferențiar universitar la Catedra de Muzică de Cameră și Orchestră. În 2007 a obținut titlul de Doctor in Muzică și, tot în același an, înființează, alături de Mihail Ghiga, Ansamblul de Barockeri al Universității Naționale de Muzică din Bucuresti. Muzicianul are o intensă activitate muzicală la nivel național și internațional, atât în rol de membru al unui ansamblu sau al unei orchestre, cât și în cel de dirijor, cu numeroase apariii radio-tv si inregistrari speciale.

În anul 2001, Oana și Daniel Ivașcu pun bazele formației Imago Mundi. Muzician de factură clasică, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică – București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Oboi, cu o mare deschidere spre inovaţie și experimental, oboista Oana Mariș este cunoscută publicului datorită formaţiilor pe care le-a iniţiat și alături de care performează: Imago Mundi, Allegria, Bucharest AV, Rhapsody Chamber Orchestra.

Violonista Raluca Ioana Stratulat a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a obținut și Masteratul, dar și titlul de Doctor, absolvind și cursurile postdoctorale MIDAS.

A avut multiple participări în cadrul unor festivaluri de muzică clasică și contemporană, precum Festivalul „Dinu Lipatti” – Ateneul Român, Piața Festivalului – Festivalul “George Enescu”, Mogoșoaia Clasic Fest, Festivalul IconArts Sibiu, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, Festivalul Meridian, Festivalul Innersound,  Festivalul Muzicii Românești Iași, Bienala de Artă Contemporană București, Baroque Week București, Schumsky Music Fest, Bastion Baroc audiere Brașov, Bucharest Music Film Festival, solo sau ca membră a diverse ansambluri camerale precum Duo ATRIS, Duo Art, Senso Trio, SonoMania sau IconArts.

În prezent, Raluca Ioana Stratulat este profesor și șef al catedrei de muzică de cameră la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” București.

Andreea Ţimiraș, violoncel, absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, se perfectioneaza la cursurile de măiestrie artistică cu David Geringas, iar pentru muzică de cameră, cu Trio Abegg. Membră a Orchestrei Simfonice Siciliene, în perioada 2001-2015, desfășoară o bogată activitate solistică și camerală atât în țară, cât și peste hotare, abordând genuri dintre cele mai diferite: de la muzică veche – alături de Ansamblul de BAROCkeri, trecând prin sfera muzicii contemporane, pentru care a primit distincții speciale, și până la teritoriul jazzului-tradițional sicilian – împreuna cu Innovative String Quintet. Din octombrie 2012, Andreea Timiras este asistent cercetator la Centrul de Muzică Veche din cadrul Universității Naționale de Muzică București, iar din septembrie 2013, interpreta  este profesor de muzică de cameră și violoncel la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București.

Cătălin Ștefănescu, cobză, chitară, este unul dintre cei mai valoroși muzicieni ai generaţiei sale. Doctor în Muzică, licenţiat al Academiei de Arte „George Enescu” – Iași, secţia Chitară, și al Universităţii Naţionale de Muzică – București, secţia Compoziţie, conferențiar universitar la catedra de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică – București. El a  primit Marele premiu la Festivalul de Chitară Clasică Sinaia și a concertat în cele mai importante centre culturale din România. A obţinut o bursă de studii la Festivalul de Chitară – Volos, Grecia.

Daniel Ivașcu, bendir, shakers, este licenţiat al Universităţii Naţionale de Arte – București, Facultatea de Arte Plastice, artist vizual prin educaţie și percuţionist din pasiune. Unul dintre iniţiatorii unor proiecte muzicale foarte diverse, precum Imago Mundi (muzică veche), Bucharest AV (audio-video fusion), Allegria (jazzy pop-rock), Shape of Sound (electro-pop), Special Guest Stars (rock-fusion), Body in Pieces (progressive-fusion); invitat să performeze împreună cu Vlaicu Golcea, Electric Brother, Maxim Belciug, Jazz e-Scape (electro-jazz), Cri-Gri (rock-fusion), AB4 (rock alternativ).

Cristian Stănoiu, proiecții video, este licențiat la Ecole Nationale Supérieure d’Architecture – Marsilia, unde a urmat și primele cursuri de video. După un master la Universitatatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, a început colaborarea cu actori profesioniști și amatori în proiecte de teatru independent. Pasionat din copilărie de muzica veche, artă medievală și fluierele de toate felurile, Cristian produce materialul video pentru concertele Imago Mundi. Imaginile filmate sunt apoi montate și proiectate live, pentru a participa la crearea spațiului sonor și vizual al spectacolelor.

În programul de la Istanbul, Imago Mundi prezintă următoarele piese: Peşrev în modul bûselik, Sâz semâ’îsi în modul bûselik ašâranî, Bûselik Şarki (improvizaţie), Barbu Lăutarul, Drumul spre casă, Sârba oltenească, Doina Oltului, Hora de mână,

Haiduceasca, Gorjienne, Fanfara Dobrogeana, plus alte compoziții semnate Dimitrie Cantemir.

Anul acesta, în contextul deținerii Președinției Consiliului UE de către România, ICR Istanbul dedică o atenţie specială acestei zile, prin prezentarea mai multor proiecte publice. De data aceasta, în organizarea acestor manifestări sunt angrenate două dintre cele mai active institute culturale europene din Clusterul EUNIC Istanbul: Institutul Cultural Maghiar Balassi și Forumul Cultural Austriac. ICR Istanbul va participa, alături de Consulatul General al României la Istanbul, la Festivalul în aer liber.

Proiectul are drept obiectiv informarea publică și îmbunătățirea imaginii Europei prin intermediul standurilor de prezentare/informare ale Institutelor culturale – partenerii principali ai evenimentului și prin intermediul evenimentelor conexe (proiecții filme, expoziții foto, concerte de muzică, spectacol de dans popular) care cuprind și activități pentru copii, tineri și public larg.

Un alt obiectiv important al acestui proiect îl reprezintă promovarea activităţilor clusterului EUNIC în Republica Turcia.

De asemenea, prin acest demers cultural, ICR Istanbul readuce în conştiinţa publică locală personalitatea complexă a domnitorului şi enciclopedistului român Dimitrie Cantemir – prin lucrările muzicale pe care le va interpreta ansambul Imago Mundi; actualitatea operei lui Dimitrie Cantemir, în contextul promovării multiculturalităţii europene şi al „exotismului” pe care îl sugerează în continuare spaţiul central şi sud-est-european.

Nu în ultimul rând, programul propus contribuie la promovarea preocupărilor muzicale ale unor muzicieni şi interpreţi de vârf din România, inclusiv cu activitate didactică universitară, în cadrul unor formaţii care, prin natura pieselor studiate şi interpretate, contribuie la prezervarea patrimoniului muzical vechi, românesc şi European.

Institutul Cultural Maghiar Balassi din Istanbul va participa cu standuri de prezentare de țară, expoziție fotografică, concert de muzică folclorică, spectacol de dansuri tradiționale și o proiecție de film.

Forumul Cultural Austriac din Istanul va proiecta filmele de scurt metraj: Balance (2000), Voltage (2017), Boomerang (2018), Some exercise in complex seeing is needed (2012) și va asigura prezența unei trupe de muzică austriacă.

Un alt pion important pentru desfășurarea acestui maraton cultural îl reprezintă Primăria Kadıköy, care pune la dispoziție standurile, asigură scena și echipamentele tehnice aferente. –  transmite ICR Istanbul

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508