40 de portrete ale membrilor Academiei Române cu studii la Blaj, expuse cu prilejul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc

mai 27th, 2019 | By | Category: Postcard

Duminică, 2 iunie 2019, la Palatul Culturii din Blaj, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca va organiza, cu prilejul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc, două expoziții eveniment, menite să evidențieze rolul de important centru cultural al acestui oraș din Transilvania. Filiala Cluj-Napoca va expune portretele a 40 de membri ai Academiei Române care și-au făcut studiile la Blaj, devenind mai apoi mari personalități ale culturii și științei românești. Între aceștia se numără nume de rezonanță pentru istoria României, mari conștiințe naționale, precum Timotei Cipariu, George Barițiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Iuliu Maniu, Iosif Hodoș, Emil Hațieganu, cărturari ca Ion Bianu, Aron Densușianu sau Nicolae Densușianu, artiștii Tiberiu Brediceanu și Sigismund Toduță, dar și slujitori ai bisericii, deveniți martiri ai credinței creștine în lagărele comuniste: cardinalii Iuliu Hossu, Lucian Mureșan, Alexandru Todea.

Galeria de portrete ale membrilor Academiei Române cu studii la Blaj va fi însoțită de o expoziție de Biblii de diverse confesiuni, editate în mai multe limbi, ediții vechi și noi în limbile latină, germană, maghiară, polonă, franceză, albaneză, greacă, arabă, care reflectă diversitatea spirituală și atitudinea ecumenică a locuitorilor acestui ținut românesc. Printre cele mai vechi exponate patrimoniale se află Biblia tipărită la Veneția, datând de la 1476, Biblia de la Nürnberg (1482), Biblia cu comentarii de Nicolaus de Lyra (Basel, 1506), Noul Testament tipărit la Paris în 1582 de tipograful Henri Estienne, ediția din 1597 a Septuagintei, tipărită la Frankfurt, utilizată de Spătarul Milescu pentru traducerea sa în limba română, Noul Testament în limba arabă (1548-1624). Alături de ele este expusă prima traducere integrală în limba română, valoroasa Biblie a lui Șerban Cantacuzino, cunoscută sub numele de Biblia de la București, traducere datorată fraților Radu și Șerban Greceanu.

 

Palatul Culturii de la Blaj care găzduiește cele două expoziții organizate de Academia Română va fi sediul conferințelor de presă susținute în cadrul vizitei Sanctității Sale Papa Francisc.

 

Număr de vizualizări :884


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro