spot_img

1 iunie la Muzeul Național al Literaturii Române

Se împlinesc, la 1 iunie 2019, 62 de ani de când marele critic literar și eminescolog român Perpessicius înființa Muzeul Național al Literaturii Române. Astăzi MNLR se prezintă ca instituție de înalt prestigiu, cu nu mai puțin de 7 spații: spațiul expoziției permanente, în care sunt prezentate cele mai importante obiecte de patrimoniu din colecțiile și arhiva muzeului și, totodată, spațiul în care se desfășoară cele mai multe dintre evenimentele organizate de noi (Str. Nicolae Crețulescu 8), spațiul de evenimente, în care organizăm cele mai diverse proiecte, de la expoziții temporare la spectacole de teatru (Calea Griviței 64 – 66), cele cinci case memoriale care oferă acces la colecțiile și la intimitatea a cinci dintre cei mai importanți scriitori din istoria literaturii române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” (Str. George Bacovia 63), Casa Memorială „Anton Pann” (Str. Anton Pann 20), Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” și Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Bl. Doctor Gheorghe Marinescu 19). Toate acestea vor putea fi vizitate sâmbătă, 1 iunie, pe tot parcursul zilei, gratuit. În aceeași zi este sărbătorită și Ziua Internațională a Copilului, iar MNLR a pregătit pentru micii exploratori vizite gratuite cu ghidaj și audioghid, precum și o serie de ateliere interactive special create pentru ei, dar și un concert Mircea Vintilă, începând cu ora 18.00.

De la redeschiderea din 21 martie 2017, MNLR a organizat lecturi publice, conferințe, expoziții temporare tematice, fixe și itinerante, ateliere de creație pentru copii, concerte, spectacole de teatru, mese rotunde, lansări de carte, dar și evenimente majore precum Festivalul Internațional de Poezie București, ajuns la a X-a ediție.

 

Program 1 iunie

Toate spațiile MNLR vor fi deschise în intervalul orar 10.00 – 18.00

10.00 – 12.00 – Atelier de povestit povești din lumea largă (3-7 ani)

În cadrul atelierului interactiv, copiii vor asculta poveștile Domnișoarei Poimâine și vor străbate tărâmurile îndepărtate ale regelui tuturor sălbăticiunilor și ale șarpelui cu pene pentru a afla răspunsuri posibile la marile întrebări ale universului.

12.30-14.30 – Atelier de imaginație (7-10 ani)

Cei mici sunt invitați să exploreze spațiul expozițional cu ajutorul audioghidului în compania motanului de rasă invizibilă, Pisissicius, și a fetiței Maria. În urma vizitei, vor alege un singur obiect dintre cele expuse, care le-a atras atenția și care va deveni personajul principal al unei povești fantastice. Vor fi ajutați de gentuțe magice cu lucruri care-i vor inspira în arta scrisului.

15.30 – 17.30 – Atelier de creativitate (pentru copii de toate vârstele)

Cele cinci cărți liliput expuse în Muzeul Național al Literaturii Române vor fi surse de inspirație pentru participanții la atelier.

18.00 – 19.00 – Concert Mircea Vintilă

19.00 – 21.00 – Atelier de fotografie pentru familii

Întrucât atelierul de painting with light a avut un mare succes de Noaptea Muzeelor, ne-am gândit să-l reluăm pentru micii pasionați de fotografie și pentru părinții lor. Fotografiile vor fi trimise pe mail la finalul atelierului. Rezervările se fac la adresa gabriela.toma@mnlr.ro sau la numărul 0748 057 192.

 

De 1 iunie, vizita la Muzeul Național al Literaturii Române și Casele memoriale pe care le are în grijă, respectiv „Tudor Arghezi – Mărțișor”, „George și Agatha Bacovia”, „Ion Minulescu și Claudia Millian”, „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, „Anton Pann”, este gratuită.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508