Stelian Țurlea și ”Planeta portocalie”, ediția a II-a

apr. 19th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Integral a apărut ”Planeta portocalie”, o culegere de piese de teatru, cu şi despre copii, ediția a doua. Prima ediție a apărut în 2003 și a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii.

Personajul care călătoreşte prin toate cele trei piese (Planeta portocalie, Daniel şi Dracula, Magicianul în Pădurea Uitării) este băieţelul Daniel. Acesta – scria la vremea respectivă Nicolae Prelipceanu – „trece, ca-n atâtea cărţi pentru cei nevinovaţi, prin aventuri fantastice, se întâlneşte cu personaje graţioase sau monstruoase, conform prescripţiilor basmelor, reprezintă binele, curăţenia, cinstea şi învinge răul, uneltirile, necinstea. Capacitatea imaginaţiei autorului e, pare-se, nesfârşită, astfel încât aceste poveşti dramatizate par a fi doar câteva exerciţii ale unui fantastic agreabil şi cu happy-end, aşa cum o cere genul. Pe scurt, o carte care poate deschide ochii copiilor spre un teritoriu, fascinant de altfel şi pentru adulţi: fantasticul.”

La aceeași editură au mai fost reeditate și celelalte cărți pentru copii semnate de Stelian Țurlea: „Pasărea nopţii. Poveşti cu Daniel”, „Cavalerul spaţial. Aventuri cu Daniel”, „Călătorie fantastică în vreme de eclipsă”, „Virusul Mileniului”, „Daniel şi Dracula”, „Magicianul în Pădurea Uitării”, „Prinţul iluziilor”.

Ca și în celelalte reeditări, ilustrațiile sunt semnate de arhitect Cristina Țurlea.

Născut în 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), a lucrat în presa scrisă și în televiziune și este autor a douăzeci și patru de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.

 

Număr de vizualizări :1161


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro