Lansare de carte: ”Imn Existenței – Inno all’Esistenza ”, de Elena Liliana Popescu

apr. 30th, 2019 | By | Category: Postcard

În cadrul Festivalului Internațional de Poezie “La città plurale”, a avut loc un eveniment dedicat României: ”Romania – Il canto antico della Terra”. Prezentarea volumului bilingv ”Imn Existenței – Inno all’Esistenza”, de Elena Liliana Popescu, volum publicat recent la Editura Rediviva din Milano, traducere de Luca Cipolla și Antonio Buozzi, a fost urmată de Lecția de Eugen Ionesco – spectacol pus în scenă de Teatro dei Popoli, în regia lui Milton Fernández.

Organizatorul și moderatorul evenimentului, Dl Milton Fernández, a evidențiat importanța culturii în dialogul între popoare și a argumentat alegerea sa pentru a reprezenta poezia și teatrul în cadrul evenimentului dedicat României, eveniment găzduit de frumoasa Biblioteca Chiesa Rossa din Milano. Dna Bianca Arravecchia, reprezentant cultural al Municipalității orașului Milano a adresat de asemenea un cuvânt de bun venit invitaților și celorlalți participanți.

Dl Adrian Georgescu, Consul general al României la Milano a onorat prin prezența sa acest eveniment cultural și a rostit – în română și în italiană – un discurs, cu multă căldură fiind primit cu aplauze de numeroșii participanți. Dna Violeta Popescu, director al editurii Rediviva s-a referit la fructuoasa colaborare pe care o are cu poeta Liliana Popescu, profesor la Universitatea din București, pe care a cunoscut-o cu prilejul evenimentului Bookfest Milano, ediția din 2016, când a fost prezentată cartea sa Cânt de Iubire – Canto d’amore  (Editura Pellicano, Roma, 2016). Dl Antonio Buozzi, care a participat și la prezentarea cărții Imn Existenței – Inno all’ Esistenza la Institutul Italian de Cultură din București, s-a referit la dificultățile întâmpinate în general de traducătorii de poezie și în special la provocarea de a contribui la traducerea acestei cărți în care rima și ritmul sunt prezente și poezia tratează teme importante ca Viața, Existența, Libertatea și Tăcerea. Dna Florentina Niță s-a referit în continuare la stilul poeziei și la tematica tratată în această carte bilingvă de poezie.

Autoarea, în cuvântul său, a adus unele precizări despre această carte dedicată marelui poet român Mihai Eminescu, publicată în limba română la editura Herald, în 2000 – Anul UNESCO. Cartea cuprinde patru imnuri: Imn Existenței, Imn Vieții, Imn Libertății și Imn Tăcerii. Volumul a fost tradus și publicat în versiune spaniolă în 2006 în Mexic, două imnuri s-au publicat în chineză în 2010 în iar celelalte două sunt incluse într-o antologie aflată sub tipar, în Taiwan. Volumul s-a mai tradus în engleză, franceză, portugheză, bengali și maghiară. Poeta răspuns unei întrebări adresate de moderator, privind alegerea titlului cărții: „În spectacolul lumii aparente existența se manifestă într-o mare diversitate de nuanțe. Dar dincolo de această varietate a lumii fenomenale, lume de forme, nume, culoare etc., se află aceea esență unică, existența, care le dă viață și le menține în viață. Dacă suntem suficient de hotărâți să pășim pe drumul înspre această esență comună, putem ajunge acolo depășind toate obstacolele. Chiar dacă aceste obstacole nu au o existență reală, prin limitarea minții noastre le conferim puterea de a ne fi adversari, pe drumul spre esența noastră. Încercând să descifrăm acest mister absolut, care este existența noastră, noi putem parcurge în mod conștient acest drum înspre noi înșine. Prin toate gândurile, cuvintele și faptele noastre ar trebui să închinăm un Imn Existenței, care dăinuie în cel mai tainic interior al nostru, acel mister absolut, pe care în pelerinajul înspre noi înșine ne propunem, în mod conștient sau nu, să-l descifrăm. De aceea am ales acest titlu pentru această carte.”

„Dar oricât de mult și de specializat s-ar putea vorbi despre poezie, este încă puțin, poezia trebuie ascultată pentru că ea vorbește de la sine celor care o așteaptă” a mai spus Liliana Popescu, invitându-l pe Dl Milton Fernández, să citească – în italiană – cuvântul adresat cititorilor, din volumul prezentat după care urmat o scurtă lectură poetică bilingvă cuprinzând citirea poemului Imn Tăcerii și a primelor două părți din poemul Imn Existenței, poem care a dat titlul volumului, realizată de Elena Liliana Popescu împreună cu Dl Antonio Buozzi.

În încheiere, autoarea a mulțumit traducătorilor, editoarei, care au contribuit esențial la apariția cărții, a mulțumit organizatorilor Festivalului Internațional de Poezie de la Milano și al evenimentului dedicat României, a mulțumit tuturor participanților la eveniment și a acordat autografe.

[Eveniment dedicat României în cadrul Festivalului Internațional de Poezie “La città plurale” – Biblioteca Chiesa Rossa di Milano, 16 aprilie 2019, Milano]

 

Număr de vizualizări :934


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro