spot_img

Lansare de carte: ”Imn Existenței – Inno all’Esistenza ”, de Elena Liliana Popescu

În cadrul Festivalului Internațional de Poezie “La città plurale”, a avut loc un eveniment dedicat României: ”Romania – Il canto antico della Terra”. Prezentarea volumului bilingv ”Imn Existenței – Inno all’Esistenza”, de Elena Liliana Popescu, volum publicat recent la Editura Rediviva din Milano, traducere de Luca Cipolla și Antonio Buozzi, a fost urmată de Lecția de Eugen Ionesco – spectacol pus în scenă de Teatro dei Popoli, în regia lui Milton Fernández.

Organizatorul și moderatorul evenimentului, Dl Milton Fernández, a evidențiat importanța culturii în dialogul între popoare și a argumentat alegerea sa pentru a reprezenta poezia și teatrul în cadrul evenimentului dedicat României, eveniment găzduit de frumoasa Biblioteca Chiesa Rossa din Milano. Dna Bianca Arravecchia, reprezentant cultural al Municipalității orașului Milano a adresat de asemenea un cuvânt de bun venit invitaților și celorlalți participanți.

Dl Adrian Georgescu, Consul general al României la Milano a onorat prin prezența sa acest eveniment cultural și a rostit – în română și în italiană – un discurs, cu multă căldură fiind primit cu aplauze de numeroșii participanți. Dna Violeta Popescu, director al editurii Rediviva s-a referit la fructuoasa colaborare pe care o are cu poeta Liliana Popescu, profesor la Universitatea din București, pe care a cunoscut-o cu prilejul evenimentului Bookfest Milano, ediția din 2016, când a fost prezentată cartea sa Cânt de Iubire – Canto d’amore  (Editura Pellicano, Roma, 2016). Dl Antonio Buozzi, care a participat și la prezentarea cărții Imn Existenței – Inno all’ Esistenza la Institutul Italian de Cultură din București, s-a referit la dificultățile întâmpinate în general de traducătorii de poezie și în special la provocarea de a contribui la traducerea acestei cărți în care rima și ritmul sunt prezente și poezia tratează teme importante ca Viața, Existența, Libertatea și Tăcerea. Dna Florentina Niță s-a referit în continuare la stilul poeziei și la tematica tratată în această carte bilingvă de poezie.

Autoarea, în cuvântul său, a adus unele precizări despre această carte dedicată marelui poet român Mihai Eminescu, publicată în limba română la editura Herald, în 2000 – Anul UNESCO. Cartea cuprinde patru imnuri: Imn Existenței, Imn Vieții, Imn Libertății și Imn Tăcerii. Volumul a fost tradus și publicat în versiune spaniolă în 2006 în Mexic, două imnuri s-au publicat în chineză în 2010 în iar celelalte două sunt incluse într-o antologie aflată sub tipar, în Taiwan. Volumul s-a mai tradus în engleză, franceză, portugheză, bengali și maghiară. Poeta răspuns unei întrebări adresate de moderator, privind alegerea titlului cărții: „În spectacolul lumii aparente existența se manifestă într-o mare diversitate de nuanțe. Dar dincolo de această varietate a lumii fenomenale, lume de forme, nume, culoare etc., se află aceea esență unică, existența, care le dă viață și le menține în viață. Dacă suntem suficient de hotărâți să pășim pe drumul înspre această esență comună, putem ajunge acolo depășind toate obstacolele. Chiar dacă aceste obstacole nu au o existență reală, prin limitarea minții noastre le conferim puterea de a ne fi adversari, pe drumul spre esența noastră. Încercând să descifrăm acest mister absolut, care este existența noastră, noi putem parcurge în mod conștient acest drum înspre noi înșine. Prin toate gândurile, cuvintele și faptele noastre ar trebui să închinăm un Imn Existenței, care dăinuie în cel mai tainic interior al nostru, acel mister absolut, pe care în pelerinajul înspre noi înșine ne propunem, în mod conștient sau nu, să-l descifrăm. De aceea am ales acest titlu pentru această carte.”

„Dar oricât de mult și de specializat s-ar putea vorbi despre poezie, este încă puțin, poezia trebuie ascultată pentru că ea vorbește de la sine celor care o așteaptă” a mai spus Liliana Popescu, invitându-l pe Dl Milton Fernández, să citească – în italiană – cuvântul adresat cititorilor, din volumul prezentat după care urmat o scurtă lectură poetică bilingvă cuprinzând citirea poemului Imn Tăcerii și a primelor două părți din poemul Imn Existenței, poem care a dat titlul volumului, realizată de Elena Liliana Popescu împreună cu Dl Antonio Buozzi.

În încheiere, autoarea a mulțumit traducătorilor, editoarei, care au contribuit esențial la apariția cărții, a mulțumit organizatorilor Festivalului Internațional de Poezie de la Milano și al evenimentului dedicat României, a mulțumit tuturor participanților la eveniment și a acordat autografe.

[Eveniment dedicat României în cadrul Festivalului Internațional de Poezie “La città plurale” – Biblioteca Chiesa Rossa di Milano, 16 aprilie 2019, Milano]

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508