Horia Andreescu într-un program Weber, Bruch, Brahms, la Filarmonica “George Enescu”

apr. 5th, 2019 | By | Category: Eveniment

Vineri, 5 aprilie 2019, Filarmonica „George Enescu” are în program Uvertura Oberon de Carl Maria von Weber, Concertul nr.1, în sol minor, pentru vioară şi orchestră, op 26 de Max Bruch şi Simfonia nr.3, în fa major, op.90 de Johannes Brahms, sub conducerea maestrului Horia Andreescu. Solistă în concertul de Bruch este violonista norvegiană Ragnhild Hemsing. Concertul a fost prezentat şi joi, 4 aprilie, în Sala mare a Ateneului.

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt. Una din inițiativele deosebite ale lui Horia Andreescu este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent și muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiții, înregistrări și turnee pe care le-a realizat.

Violonista Ragnhild Hemsing, născută în Norvegia, se remarcă în rândul artiştilor din generaţia sa prin încorporarea tradiţiilor muzicale ale ţării natale în cadrul muzicii clasice. Ragnhild Hemsing cântă atât la vioară, cât şi la un instrument tradiţional norvegian asemănător, provenit din Hardanger. Repertoriul său cuprinde lucrări consacrate ale literaturii pentru vioară, precum şi piese scrise special pentru vioara Hardanger. Este de remarcat colaborarea cu coregraful norvegian Hallgrim Hansegård, alături de care a interpretat lucrarea YR a compozitorului Lasse Thoresen în turneu, în Norvegia, dar şi înregistrând-o pe discul solo de debut, la casa Simax. S-au bucurat de aprecierea criticii şi discurile alături de Filarmonica din Bergen şi Neeme Järvi, precum şi cel mai recent, „Northern Timbre”.  Ragnhild Hemsing a debutat la Beethovenfest Bonn 2013, urmând o carieră care a purtat-o la Kennedy Center (Washington D.C.), Orchestra Simfonică din Estonia, Filarmonica din Göteborg, Residentie Orkest, NDR Radiophilharmonie Hanovra, Tampere Philharmonic, MDR Radio Leipzig, Orchestra Naţională din Belgia, Düsseldorf Symphony, Risør Chamber Music Festival, Schwetzingen SWR Festival, Tonhalle Zürich, Bad Kissingen Festival, WDR Funkhausorchester Köln.  A realizat premiera absolută a lucrării Sprang de Lasse Thoresen, alături de sora sa Eldbjørg şi de ansamblul Trondheim Soloists, în cadrul Festivalului Internaţional de la Bergen, piesă pe care a interpretat-o apoi la Sala Mariinski din St Petersburg, Bashmet Festival Omsk, Moravian Autumn Brno şi la Trondheim (cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea ansamblului).  În 2019, interpreta debutează alături de Edmonton Symphony Orchestra, Weimar Staatskapelle şi Filarmonica „George Enescu”.  Dintre dirijorii cu care a colaborat îi amintim pe Eivind Gullberg Jensen, Kristjan Järvi, Neeme Järvi, Ion Marin şi Santtu-Matias Rouvali. În Norvegia, a fost invitată la toate festivalurile notabile şi este o prezenţă binecunoscută la radio şi TV. Alături de sora sa, Eldbjørg Hemsing, a înregistrat un documentar despre violonistul Ole Bull, pentru care a primit Premiul EBU. Cele două surori deţin postul de director artistic al Festivalului Hemsing din regiunea natală, Valdres. Ragnhild a început să cânte la vioară de la vârsta de 5 ani şi a continuat lecţiile la Institutul de Muzică Barratt Due din Oslo, apoi a studiat la Viena, cu Boris Kuschnir. Vioara sa este semnată de Francesco Ruggeri (Cremona, 1694) şi este pusă la dispoziţie de Dextra Musica Foundation.

 

Număr de vizualizări :415


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro