Evocare Romulus Vulpescu, la MNLR

apr. 1st, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 4 aprilie 2019, ora 17.00, în Mansarda MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la un eveniment special dedicat memoriei celui care a fost Romulus Vulpescu, poet, scriitor, editor, publicist, politician și traducător român. Invitați să participe la evocare sunt actorii Ștefan Velniciuc și Eugen Cristea, cantautorul Ovidiu Mihăilescu și redactorul-șef al revistei „Manifest românește”, Ștefan Paraschiv. Moderator: Loreta Popa.

Romulus Vulpescu s-a născut la Oradea, în Cetate, la 5 aprilie 1933. Avea să urce în luntrea lui Charon la 18 septembrie 2012. „Să fii liber înseamnă să spui ceea ce știi și să ai curajul acesta în orice împrejurare”, spunea într-unul dintre rarele interviuri pe care le acorda. Romulus Vulpescu făcea parte din categoria oamenilor liberi, care au ales să scrie cu î din i nu cu î din a. „Ce face un scriitor? Ei bine, un scriitor citeşte. Un scriitor adevărat… Dar ce este acela un scriitor adevărat? Există cîteodată cititori adevăraţi, dar scriitorul citeşte. Asta este o meserie, dacă ea poate fi numită eventual meserie, şi este. Citeşte. Din cînd în cînd scrie şi el ceva, dacă îi vine, dacă nu-i vine, adio. Așa cum există diaree verbală, există şi diaree în scris. Sînt unii care au incontinență la scris. Scriu numai prostii, iar de citit, mai citesc sau nu. Dar adevărata profesie este lectura. Cititul este meseria de credinţă, dacă vreţi. Cititori adevărați au ajuns din ce în ce mai puţini”, mărturisea în același interviu acordat de Romulus Vulpescu chiar de ziua lui în Jurnalul Național din aprilie 2012. A tradus din Villon, din Dante şi din poeţii „Pleiadei”. A făcut din rigoare un canon. Poezia sa a pătruns incontestabil în zona aristocrată a spiritului. Crezul său poetic era „Trăieşti cât durează şi cărţile tale!”

Despre Romulus Vulpescu, Nichita Stănescu scria în Gazeta literară, nr. 51 din 1967: „Romulus Vulpescu este unul dintre foarte rarii scriitori care sunt în același timp și propriul lor personaj. Romulus Vulpescu este invenția lui Romulus Vulpescu, așa cum Don Quijote este invenția lui Cervantes…(…) Fantezia cultivată a scriitorului preferă grotescul gigantic și absurdul cazuistic, umorul negru traversat nu o dată de melancolie”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Număr de vizualizări :714


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro