spot_img

DOAMNA ELENA CUZA – 110

2 APRILIE 2019. Se împlinesc 110 (una sută zece ani) de când sufletul Principesei ELENA CUZA, născută Rosetti, s-a înălţat către înaltul nemuririi.

A fost Prima Doamnă a Principatelor Unirii. A fost un suflet cald, calm şi generos. A lăsat în urmă-i amintiri frumoase. Nimic nu i se poate reprosa acestei fiinţe care:

 

A înflorit din iubire

S-a frânt din iubire

A înflorit din iubire

S-a umilit din iubire

A iertat din iubire

S-a jertfit din iubire

A jelit din iubire

S-a purificat prin iubire.

 

E drept, de-a lungul timpului s-au ţesut multe poveşti despre Doamna Elena Cuza. Personal, iubesc poveştile, dar accept doar realitatea ca model demn de urmat.

Şi întorcând paginile acelui trecut, vă propun să reînviem zorii anului 1909, când juristul Alexandru Lascarov-Moldovanu (cunoscutul scriitor), însoţit de primarul comunei „Cuza Vodă”, Zamfir Crăciun, şi de învăţătorul Ion Şerban, au decis să plece la Piatra-Neamţ, să se sfătuiască şi să ceară ajutorul Doamnei Elena Cuza.

Era 28 ianuarie 1909.

Scrie Alexandru Lascarov-Moldovanu:

„În plasa dată mie spre oblăduire se găsea a fi şi un sat care purta numele celui dintâi domnitor al nostru, Cuza-Vodă. Satul n-avea local de şcoală. Învăţătorul ţinea lecţiile într-o căsuţă pitită, tristă şi întunecoasă”.

Aşadar, conveniră ridicarea unui locaş pentru şcoala din sat. Toată suflarea satului s-a mobilizat. Dar era nevoie şi de binecuvântarea Doamnei Elena Cuza!

Cei trei ştiau prea bine că Doamna Elena Cuza este bolnavă, dar mai ştiau că rostirea numelui „Cuza Vodă” are rezonanţă de sfinţenie – şi nu li se va refuza întrevederea.

Şi nu s-au înşelat. Defel. Doamna îi primeşte, consemnează autorul, undeva, pe „strada Roznovanu, în casa Bacalu”. Reprezentanţii covurluieni se înclină cu veneraţie în faţa „Domniţei”, impresionaţi până la lacrimi de simplitatea princiară.

În mod cert, nu vor fi uitat, în veci, „ochii aceia duioşi, mândri şi limpezi ca în vremea tinereţii”, deşi distinsa Doamnă a Ţării Principatelor de odinioară, avea acum – 83 de ani – şi urmele unei profunde suferinţe.

„Vă dau şi eu obolul meu pentru şcoala din Cuza-Vodă”. O mie de lei. Acesta a fost darul Marii Doamne. Pentru Şcoala ce va purta numele „Cuza Vodă”.

Asemenea, dragilor de mileniu al treilea, nu avem voie să ştergem din memoria acelora care doar citesc pagina aşternută de scriitorul cu origini covurluiene, acest îndemn, pururi treaz, al Doamnei Elena Cuza:

Orice ar veni asupra capetelor noastre şi oricâte valuri s-ar abate, noi să strigăm mereu: <Trăiască ţara şi neamul nostru>!…”

Vocea blajină care a rostit acel „Trăiască ţara şi neamul nostru!” , chiar dacă s-a stins peste câteva luni, mai precis, la 2 aprilie 1909, ea se cuvine să tresalte, acum, în inimile noastre, cu mai multă subtilitate – ca oricând!

Am această convingere că suntem datori – ca fiecare dintre noi – mari sau mici, puternici sau slabi, inventivi sau mai puţin inventivi – să aşezăm o cât de minusculă cărămidă la temelia satului de unde ne-au răsărit, iniţial, viţele. Şi – grijă pentru Limba Română şi valorile Româneşti! Aşa să ne-ajute Dumnezeu!

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508