spot_img

Cantus Mundi a mobilizat 25.000 de oameni pentru „Ora Pământului” în 85 de localități din România

Sâmbătă, 30 martie 2019, Programul Național Cantus Mundi a marcat „Ora Pământului” în 85 de localități din România, prin vocile reunite a 25.000 de persoane alături de cei 12.000 de copii și tineri hotărâți ca prin muzică să devină cetățeni activi ai planetei. Sub egida Earth Hour 2019, peste 300 de coruri Cantus Mundi s-au implicat la nivel național, prin intermediul muzicii, în cea mai mare mișcare voluntară de mediu, aderând astfel la o comunitate globală de peste două miliarde de oameni. 

Cele peste 30 de piese din culegerile Cantus Mundi dedicate „Orei Pământului” au răsunat simultan în 33 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

Echipa Madrigal-Cantus Mundi a realizat un nou record. Să unești sub aceași cupolă și în același scop copii din 85 de localități, reprezintă o mare provocare dusă la îndeplinire cu mult entuziasm. Mă bucur că din ce în ce mai mulți factori ai societății înțeleg cât de importantă este educația muzicală în dezvoltarea civică a copiilor și nu îmi rămâne să cred decât că în curând vom ajunge la cele 4100 de coruri de care România are nevoie. Cantus Mundi va schimba România prin muzică!” a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În capitală, echipa Cantus Mundi a oferit bucureștenilor prilejul să sărbătorească „Ora Pământului” în patru locuri:  Mall Promenada, Opera Comică pentru Copii, Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” și Parcul Circului. Peste 2000 de spectatori au fost prezenți în cele patru zone, unde, timp de o oră, s-a întrerupt electricitatea și aproape 1.000 de copii au susținut natura prin cântec și momente muzicale speciale.

De la ora 20:00, terasa Mall Promenada s-a transformat într-o scenă „electrizantă” pentru ansamblul de percuție Cantus Mundi, condus de muzicianul Zoli Toth, ambasador „Earth Hour” în România din 2009 și formator al Programului Național Cantus Mundi. Ei au evoluat alături de cei 250 de copii din corurile Cantus Mundi, coordonate de Teodora Jaworski, solistă a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Împreună au realizat un show plin de energie, reușind să implice toți spectatorii în sărbătorirea „Orei Pământului” La ora 20:30, lumina s-a stins în mall și în clădirile de birouri din vecinătatea acestuia: Floreasca Business Park, The Lakeview, Sky Tower ți Globalworth Tower. Spectacolul a fost organizat în parteneriat cu WWF România și Mall Promenada.

Acum 10 ani nu mi-ar fi trecut prin minte că un asemenea eveniment se poate întâmpla. Pentru mine este și mai special pentru că am participat împreună cu ansamblul de percuție pe care îl coordonez în cadrul Programului Național Cantus Mundi. Noi încercăm să educăm altfel copiii deoarece ei sunt speranța României de mâine. Mă bucur că muzica unește din nou oameni.” a spus artistul Zoli Toth.

La Opera Comică pentru Copii, alți 250 de coriști Cantus Mundi au întâmpinat publicul cu voioșie și entuziasm. Vizitatorii au putut să celebreze împreună „Ora Pământului” printr-o serie de exerciții muzicale și activități creative, precum floor piano, grădina cu clopoței, follow me sound tube și Folk on the roof.

Parcul Circului a găzduit un show muzical antrenant susținut de 300 de copii și tineri din Programul Național Cantus Mundi, alături de studenții de la Gașca Chitară Grozăvești.

La Casa Memorială „Tudor Arghezi”, publicul a petrecut „Ora Pământului” în natură, în frumoasa Grădină Mărțișor, fredonând alături de corurile Cantus Mundi cântece cunoscute pentru copii sau melodii folk din broșura editată special pentru sărbătoarea din acest an. Nu în ultimul rând, Emanuel Pecingină, membru al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut un recital surprinzător, cântând celor prezenți la clopote tubulare și toacă, instrumente de percuție tradiționale, folosite deseori în concertele prestigiosului ansamblu.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat prin activitatea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.170 de coruri. 40.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări. Detalii pe www.ora-pamantului.rosau pe www.earthhour.org.

Generația tânără este din ce în ce mai mult orientată către responsabilitate și către implicare socială. Cu siguranță copiii și natura sunt foarte apropiați, iar copiii și tineri din Programul Național Cantus Mundi sunt printre cei mai implicați în „Ora Pământului”. Există o energie și o magie aici, pe terasa Promenada. Sunt fascinată să văd cât de mulți copii au venit să cânte pentru binele planetei.” a declarat Hanny Bratu, Public Engagement Coordinator WWF România.

 

Parteneri media naționali: Digi24, Digi Life Romania, Digi World Romania, Digi Animal World Ro

Partener media regional: TVR Iași

Parteneri media locali: Actualități Arad, Revista de Alba, Alba Carolina TV, Alba7.ro, Curierul de Iași, Iasi4u.roJurnalmm.ro, Radio Sighet, ActualMM.ro, Graiul Maramureșului, Kiss FM Baia Mare, Dezvaluiri.ro Constanța, Mesager de Constanța, Radio Constanța, Ziarul Făclia Cluj, Cluj.com, Inima Bacăului, Jurnal de Bacău, Mesagerul FM Bacău, Redacția Crișana, Mesagerul de Sibiu, Știri de Sibiu.

Parteneri organizare: Mall Promenada, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan Bucuresti, Muzeul Național al Literaturii Române, Gașca Chitară Grozăvești.

 

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508