Marius Bodochi, Ladislau Csendes şi Dolores Chelariu, invitați la Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională a României

mart. 4th, 2019 | By | Category: Eveniment

Luni, 11 martie 2019, de la ora 17.30, sunteși invitați la un eveniment în premieră, intitulat “Intesectări culturale”. Protagoniști vor fi: actorul Marius Bodochi, violonistul Ladislau Csendes și pianista Dolores Chelariu. Aceștia vor dovedi că arta unește şi creează punți peste timpuri, iar poezii de Mihai Eminescu și Petőfi Sándor, îmbinate cu sonorități imaginate de Béla Bartók și George Enescu, îmbogățesc experiența culturală a publicului de astăzi. Spectacolul va fi găzduit de Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22),  si este inclus în cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, partea a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1. AgențiadeCarte.ro este partener media.

Dintre documentele propuse în cadrul expoziției adiacente de partituri cu semnificații istorice, se evidențiază: volumul „Contribuţii la cunoaşterea operei lui George Enescu – manuscrise in facsimil”, apărut în 1956, ca un supliment al revistei “Muzica”. După cum vom afla din Nota Redacţiei, Secţia de muzică a Institutului de Istoria Artei  din  Academia Română, descoperă două lieduri  ale lui Enescu (Doina şi Souhait), dar şi lucrarea pentru pian Preludiu şi Scherzo, compoziţii  neînregistrate până atunci de biografii săi.

Alte partituri foarte intereseante care vor fi prezentate pe 11 martie sunt: reducţia cu pian a tragediei lirice  Œdip, este o ediţie Salabert, din 1940. Pe pagina de titlu există dedicaţia autografă a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu, partitura generală a “Suitei de dansuri” de Béla  Bartók, este editată de Wiener Philharmonischer Verlag, iar pe pagina de titlu avem portretul compozitorului, realizat în 1925, de fotograful Strelisky Lipót şi Ex libris George Georgescu și partitura generală a Cvartetului de coarde nr. 4, din colecţia PHILHARMONIA, apărută în 1928 la Viena, o lucrare dedicată Cvartetului belgian Pro-Arte. Pe pagina de titlu avem portretul compozitorului realizat de fotograful Nickolas Muray.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

***

Marius Bodochi este unul dintre cei mai valoroși și iubiți actori din România. Este o vedetă atât a Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București, pe scena căruia joacă din anul 2004, cât și a filmului românesc.

A debutat în anul 1982 pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca.

A făcut creații interpretative memorabile în „Richard II”,  „Visul unei nopți de vară”,  „Regele moare”,  „Amadeus”.

Între 1991 și 2000 a fost profesor la Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj, Facultatea de Litere, Catedra de Teatru.

A primit numeroase premii si distinctii: Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, Medalia Meritul Cultural clasa I, Premiul Galei Tânărului Actor, Premiul pentru cel mai bun actor – Fundația Silvia Popovici, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Dramaturgiei Românești de la Timișoara.

În cele patru decenii de activitate concertistică,  Ladislau Csendes a cultivat un repertoriu variat şi extins. A colaborat cu mari Case de discuri ca Mode Recordes (New York), realizând o discografie impresionantă şi numeroase înregistrări Radio-TV de pe 4 continente. Apariţiile sale ca violonist şi violist precum şi preocuparea pentru promovarea violei d’amore au fost comentate elogios de criticii muzicali. În acelaşi timp, a participat creativ la îmbogăţirea repertoriului concertant şi cameral românesc contemporan, fiind invitat la importante festivaluri internaţionale în Marea Britanie, Austria, Polonia, Italia, Elveţia, Germania. În anul 2000 a fost ales preşedinte al juriului internaţional Valentino Bucchi de la Roma (Italia). Este doctor în muzică, teza sa privind repertoriul violonistic baltico scandinav. În anul 2011 Editura Casa Radio a lansat volumul său intitulat George Enescu un exil supravegheat?  A avut turnee artistice în peste 24 de țări, printre care Elveția, Franța, Germania, Marea Britanie, Singapore. A susținut cursuri de muzică veche (viola d’amore la Borsec, în 2000, și la Piatra Neamț, în 1999). Susține cursuri în cadrul Academiei ICon Arts începând cu prima editie, din 2003.

În 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a susţinut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale şi turnee artistice în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. În anul 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei „Actualitatea Muzicală”. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evoluţia formaţiei. In anul 2011 a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar în 2012 Duo Aperto a înregistrat un compact disc inedit pe care se regăsesc miniaturi pentru vioară si pian create de Franz Liszt.

Mai multe amănunte pe: www.ucimr.ro și pe pagina de Facebook.com/UCIMR

Organizatori: Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Co–organizator: Biblioteca Națională a României

Proiect finanțat de: Primăria Sector 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți sesiunea 2017-2020”

Parteneri: ExcesMusic, programul Oportunități la tine acasă derulat de UCIMR și Asociația Pro Valores

Parteneri media: Enjoy TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Bucureşteni.ro, Agentia de carte, Romania pozitivă.

Volumul 6 al Stagiunii de colecție aduce în fața publicului un eveniment intitulat “Tinere valori interpretative românești”. Va avea loc luni, 25 martie, de la ora 17:30, protagoniști fiind: Cvintetul “Alley of winds”, alcătuit din studenti ai Universității Naționale de Muzică București și copilul minune al pianisticii românești – Eva Garet, câștigătoare a numeroase concursuri naționale și internaționale.

***

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Număr de vizualizări :899


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro