Atelier de creație ”Povestea mărțișorului”, la Galați

mart. 5th, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 6 martie 2019, începând cu ora 10.00, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu Grădiniţa cu Program Prelungit „Croitoraşul cel Viteaz” Galaţi, organizează atelierul de creaţie intitulat  „POVESTEA MĂRŢIŞORULUI”. Activitatea se va desfăşura la Grădiniţa cu Program Prelungit „Croitoraşul cel Viteaz” Galaţi, str. Drumul Viilor, 36bis, bloc U3, U4.

Tradiţia mărţişorului, la români, s-a păstrat până astăzi, în diverse datini, credinţe sau tradiţii populare. Fiind cunoscut în popor şi sub denumirea de mărţiguş sau marţ, mărţişorul este considerat vestitorul primăverii, un simbol al prieteniei, oferit doamnelor şi domnişoarelor.

Şnurul bicolor, alb şi roşu, alcătuieşte „funia” împletită de Baba Dochia, ce leagă iarna şi vara, lumina şi întunericul, frigul şi căldura. În trecut, acest şnur era purtat atât de fete cât şi de băieţi, până când apăreau primele semne ale primăverii. Atunci, mărţişorul era legat de o floare, de un pom înflorit sau era aruncat în direcţia de unde veneau păsările migratoare, cu speranţa unui nou început, în care toate relele vor pleca cu păsările iar oamenii vor rămâne cu cele bune şi luminoase.

 Atelierul de creaţie propus copiilor, doreşte să transmită şi să păstreze povestea mărțișorului astfel încât cei mici să înţeleagă că nu trebuie să fie o obligaţie ci o bucurie, un prilej, în prag de primăvară, de a meşteri şi oferi „mici opere de artă”, numai bune de purtat la piept. (muzeograf Ionela Daniela Antohe)

 

MUZEUL DE ISTORIE „PAUL PĂLTĂNEA” GALAȚI

Adresă: Str. Al. I. Cuza, nr. 80,

 Site: www.migl.ro

Facebook: www.facebook.com/muzeuglwww.facebook.com/muzeuldeistorie.galati

 

Număr de vizualizări :645


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro