Semestrul Românesc UE: Ziua Internațională a Limbii Materne organizată la Centrul Comun de Cercetare European (JRC-ISPRA)

feb. 14th, 2019 | By | Category: Postcard

Cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne care se sărbătorește pe 21 februarie, sub egida Semestrului Președinției României la Consiliul Europei, va avea loc prezentarea: “Limba este sufletul unui popor. Limba română. Limbă neolatină”.  

 

În luna noiembrie a anului 1999, în ideea de a promova atât diversitatea lingvistică şi culturală, dar şi multilingvismul, Conferinţa generală UNESCO a proclamat Ziua Internaţională a Limbii Materne. Începând cu anul 2000, în fiecare an, la 21 februarie, această zi este sărbătorită de toate instituțiile care, prin promovarea limbilor materne, militează pentru promovarea diversității culturale.

În cadrul acestei expuneri Violeta POPESCU, responsbil al editurii Rediviva din Milano, va aduce în discuție argumente precum: procesul de etnogeneză al poporului român, formarea limbii române – limba neolatină; mărturii despre limba română în izvoarele medievale; umaniști italieni despre limba română, primele documente în limba română etc.

De asemenea, va fi prezentat proiectul editurii Redivva, prima editură românescă de promovarea a culturii românești în Italia, fondat în 2012, cu circa 60 de titluri tipărite în cele opt colecții prezente.

Editura prin obiectivele ei propune și un dialog intercultural, proiectul fiind prezentat în cadrul unor biblioteci, licee, universitati sau fundații din Italia. Multe dintre publicații sunt bilingve româno-italiene, iar în cadrul editurii sunt promovați autori români dar și străini.

În dialog cu publicul se va afla și jurnalista Donatella FERRARIO – Periodici San Paolo, coautoarea unei importante monografii dedicate comunităților de străini din capitala Lombardiei, între care și comunitatea românească, cu o bogată experiență în domeniul comunicării interculturale și valorificării identității.

 

Număr de vizualizări :435


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro