spot_img

Expoziție de artă contemporană, semnată Zeynep Oezbay, la ICR Istanbul

Joi, 28 februarie 2019, de la ora 19:00, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează vernisajul expoziției „Parallel Universes/ Universuri paralele”.

Lucrările sunt creația tinerei artiste de origine româno – turcă Zeynep Oezbay și vor rămâne expuse la sediul Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul până în data de 7 martie 2019. Născută la Istanbul în anul 1989, Zeynep Oezbay este fiica unei familii mixte, româno-turce. Între anii 2006 – 2007, Zeynep urmează studiile Facultății de Arte, specializarea Arte Plastice şi Decorative din cadrul  Universității Ovidius din Constanța. În anul 2007, tânăra revine la Istanbul, unde își continuă studiile până în anul 2010, la Universitatea de Arte Frumoase Mimar Sinan, Facultatea de Arte, Secția Pictură. Între anii 2011 – 2013, Zeynep Oezbay locuiește la Londra, perioadă în care se perfecționează în tehnica picturii murale, expunându-și lucrările pe pereții restaurantelor, cafenelelor și în alte spații publice. În perioada 2013 – 2015 ea a fost studenta Academiei de Modă Istanbul, secția Design Vestimentar.

După absolvire, îmbinând pasiunea dintre design și pictură, Zeynep Oezbay începe să creeze genți împreună cu renumita artistă Zeynep Korel și să predea cursuri de pictură la İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi. Creațiile sale au fost puse la vânzare în lanțurile de magazine de fashion de lux Bilstore din Turcia. Tânăra artistă a realizat și o colecție de articole vestimentare combinând stilurile vintage şi design contemporan pe care le comercializează pe un site personal. În prezent este masterandă la Secția de Pictură, Facultatea de Arte Frumoase a Universității Namik Kemal din Tekirdağ, Republica Turcia. Dintre expozițiile personale semnate Zeynep Oezbay  amintim: „Olușum”/Evolution, Galleria DANTE, Arnavutkoy, Istanbul (aprilie 2016); „Annabel”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (august 2016); „Annabel II”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (septembrie 2016); „The Girl From Mars”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (octombrie 2016); „Madwoman Of The Sacred Comics”, Galleria C-ZONE, Bebek, Istanbul (decembrie, 2016). Zeynep Oezbay a participat la numeroase eevenimente de profil mixte – naționale și internaționale: expoziție mixtă la Universitatea Ovidius din Constanța (martie, 2006); expoziții mixte la Galeria Lal Sanat din Istanbul (aprilie, iulie, august 2010); expoziția mixtă a artiștilor istanbuliți la Bodrum (august, 2010); expoziție mixtă la 4. Levent Tenis Klübü (ianuarie și octombrie, 2011); expoziție mixtă de Ziua Internațională a Femeii la Karadeniz Egerli, ed.I; expoziție mixtă la Muzeul Atanas Șarenkov, Haskovo, Bulgaria (iunie, 2016); expoziție mixtă internațională Niksanat, ed.a III-a, la Cemal Reșit Rey (iunie, 2016); expoziție mixtă la 4. Levent Tenis Klübü (februarie, 2017).

În ultimele luni, Zeynep Oezbay a fost implicată în munca de curator în cadrul unor galerii de artă și lucrează ca asistent curator.

Proiectul se încadrează în strategia ICR Istanbul de a identifica, susține și promova acei români din Turcia care desfășoară activități culturale în domeniul artei contemporane și ilustrează în operele lor stiluri și procedee artistice specifice ambelor țări. Prin organizarea acestui eveniment ne propunem să promovăm acele modele de reușită socio-profesională din cadrul comunităților de români din Istanbul și să valorificăm potențialului de imagine pe care aceștia îl reprezintă pentru România.

Din dorința de a demonstra că un tablou poate fi realizat și prin alte tehnici în afară de pictura clasică de ulei pe pânză cu elemente de natură moartă sau peisaje, în anul 2017, talentata artistă a expus la sediul ICR Istanbul o serie de lucrări în care combina ilustrația cu banda desenată. În urma succesului la public de acum doi ani, în 2019 au fost selectate 13 lucrări din portofoliul artistei, săvârșite cu vopsea acrilică și care oferă un efect vizual de pictură de ulei pe pânză. Autoarea ne surprinde și cu două piese de pictură abstractă în care a folosit noua tehnică „art resin”, care îi permite să reliefeze spectaculos o paletă diversă de îmbinări cromatice.

Așadar, expoziția, cu intrare liberă, va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 09.00 – 17.00, în perioada 28 februarie – 7 martie 2019, la sediul ICR Istanbul. / transmite ICR Istanbul

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508