O victimă a festivismului literar

ian. 18th, 2019 | By | Category: La Țintă!

Cine clamează mutarea ”accentului, în abordarea Zilei Culturii Naționale, dinspre festivismul prevalent până acum în manifestările organizate de diverse instituții înspre proiecte și programe de substanță”? N-ați ghicit? Canonicul Gabriel Chifu, tămâiatul Varujan Vosganian, hater-ul de douămiiști Nicolae Manolescu, misoginul Sorin Lavric,  criticul vegetarian-terian Daniel Cristea-Enache, literatul din cuțite și pahare Răzvan Voncu ori avocata decretului stalinist de recunoaștere a Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română? Niciunul dintre ei, dar toți laolaltă prin gregara semnătură ”Conducerea Uniunii Scriitorilor din România, București, 14 ianuarie 2019”. Ori tocmai festivismul, atât de mult exersat de tribul literar condus de Nicolae Manolescu, a mai făcut o victimă, în cel mai pur stil manolescian-kafkian. Astfel, poetul și traducătorul Constantin Abăluță, desemnat câștigător de juriul Premiului ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia de la Botoșani, a primit în cont 35000 lei, valoarea premiului, și pentru că nu a putut ajunge la decernarea premiului i s-a cerut să returneze banii și, in extremis, a fost înlocuit, iar câștigător a fost anunțat…Liviu Ioan Stoiciu. Iată o măiastră lovitură de imagine pentru promovarea scriitorilor contemporani, pusă în operă de festiviștii din Conducerea Uniunii Scriitorilor din România!

 

Ce s-a întâmplat, însă, la Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2018, organizată la București, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”  tot de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2019? Deși Gala era transmisă în direct la Radio România Cultural, juriul și organizatorii au decernat Premiul Tânărul Poet al anului 2018 autoarei Mina Decu și Premiul Tânărul Prozator al anului 2018 romancierului Cosmin Leucuța, chiar dacă aceștia nu au putut ajunge la ceremonia de premiere. Mina Decu a fost să își ridice Premiul ”Mihai Eminescu” – Opera Prima de la Botoșani, iar Cosmin Leucuța a trebuit să rămână acasă, la Timișoara, pentru că primise un premiu și mai mare, nașterea fiului său – Victor.

Cum s-ar spune într-un banc despre ce își doresc românii, se putea și așa?

Îi las pe cititorii AgențiadeCarte.ro să comenteze felul în care gruparea literară cârmuită de Nicolae Manolescu realizează ”proiecte și programe de substanță”. Închei, parafrazând un clasic care uzează de această formulă ori de câte ori uită să fie exact și să respecte adevărul, À bon entendeursalut!

 

Dan Mircea Cipariu

 

Număr de vizualizări :1678


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro