”Noaptea Ideilor”, pentru prima dată la Timișoara

ian. 22nd, 2019 | By | Category: Eveniment

La Institutul Francez, anul începe cu o sărbătoare a gândirii! ”Noaptea Ideilor” ajunge pentru prima dată la Timișoara, care se asociază astfel unei seri de dezbateri internaționale. Inițiat în 2016 la Paris, evenimentul pune în discuție marile subiecte ale vremurilor în care trăim, în peste 100 de orașe din lume, în același timp!  Pentru a răspunde temei din acest an, „Față în față cu prezentul” (Face au présent), Institutul Francez din Timișoara propune două întâlniri pentru cei mari, dar și pentru cei mici. ”Noaptea Ideilor” se desfășoară în toate filialele Institutului Francez din România.

               Joi, 31 ianuarie 2019, la ora 18.00, la Universitatea de Vest din Timisoara (amfiteatrul A01), are loc o masă rotundă, pornind de la întrebarea : „Viitorul Europei se decide, oare, în România?” .

Dintre toate țările Europei Centrale și Orientale, România a rămas țara cea mai atașată de Uniunea Europeană, scăpând până acum de populismul eurosceptic care câștigă teren în fostul bloc comunist. Totuși, sondaje recente arată o scădere a aderării la proiectul european. Or, dacă România s-ar alătura mâine Poloniei, Ungariei sau Cehiei, Europa ar fi împărțită din nou în două…Miza este importantă mai ales în contextul în care țara asigură președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019. Există acest risc? Ce i-ar motiva pe români să continue să creadă în Europa?

Subiectul va fi dezbătut de invitați francezi și români de seamă.

Invitatul special al serii este cunoscutul jurnalist, istoric și eseist francez, Thierry Wolton. Profesor la École Supérieure de Commerce de Paris, acesta este autorul mai multor cărți despre relațiile internaționale și, în cea mai mare parte, despre diferite aspecte ale comunismului. Trilogia sa „O istorie mondială a comunismului.” a fost recompensată cu Premiul Jan Michalski și Premiul Aujourd’hui. Primul volum al trilogiei a fost recent tradus și publicat în română de Editura Humanitas și va fi lansat la Timișoara vineri, 1 februarie, de la ora 18:30, la Librăria Humanitas.

Dezbaterii i se vor mai alătura: Mircea Mihăieș – profesor la Universitatea de Vest, scriitor și eseist; Aline Fontaine – jurnalistă franceză care locuiește în România, corespondentă  La Croix și TV5 Monde și Laurentiu Ștefan – profesor și cercetător la UVT și unul dintre fondatorii Societăţii Române de Ştiinţe Politice (SRSP). Acesta este doctor în Știinţe Politice, cu o lucrare despre recrutarea elitelor politice în România post-comunistă, și fost cercetător în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Discuțiile vor fi moderate de Silviu Rogobete – profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT, fost Consul General al României în Africa de Sud. Domeniile sale de cercetare vizează mai ales filozofia morală și politica, drepturile omului și politica Uniunii Europene.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Se asigură traducerea în limba română pentru invitații străini.

În paralel cu evenimentul organizat la Universitatea de Vest, are loc Noaptea Ideilor pentru cei mici la Institutul Francez, unde copiii de 4-7 ani vor petrece o seară în pijamale. Aceștia sunt invitați să se „conecteze cu prezentul” prin yoga și prin lectură, cu începere de la ora 19. Participarea este gratuită și rezervată posesorilor cardului CulturaPlus al Institutului. Înscrierile se fac la adresa de email mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro. Locuri limitate!

Noaptea Ideilor se desfășoară în toate filialele Institutului Francez din România, astfel:

La București, Noaptea Ideilor va aborda, sub diverse forme, o tematică ancorată în realitate: cum analizăm și cum comunicăm informația. Numeroase dezbateri se vor desfășura în atriumul Institutului Francez, la cinema Elvire Popesco, la Universitatea din București, la librăria franceză Kyralina, precum și în alte locații. Cei tineri, pot participa la un Escape Game „Contre les idées reçues” (împotriva prejudecăților) la mediatecă.

 

La Cluj, mediul universitar și cel privat se reunesc pentru o dezbatere despre inteligența artificială, tehnologie și psihologie, de la ora 18, la Universitatea tehnică din Cluj-Napoca.

 

La Iași, va avea loc o masă rotundă cu tema „Memorie și uitare: 30 de ani de libertate”, de la ora 18, în sala Benjamin Fondane a Institutului Francez din Iași.

 

Pentru mai multe detalii, urmăriți site-ul și pagina de Facebook ale Institutului Francez!

http://institutfrancais.ro/

https://www.facebook.com/InstitutulFrancezTimisoara/

 

Număr de vizualizări :707


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro