Filip-Lucian Iorga și Laurențiu Damian, invitați la Round Table București

ian. 21st, 2019 | By | Category: Eveniment

Seria dialogurilor moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu se întorc în Capitală cu un nou format prin care șase personalități ale vieții culturale bucureștene vor fi invitate să vorbească despre parcursul lor și pasiunile care le-au conturat întreaga carieră. Primul eveniment Round Table București din acest sezon va avea loc marți, 22 ianuarie 2019, de laora 19:00, și îi va avea în prim plan pe istoricul Filip-Lucian Iorga și regizorul Laurențiu Damian. Evenimentul se va desfășura, conform tradiției, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33) și face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR. AgențiadeCarte.ro este partener media. 

Intrarea va fi liberă, prin rezervare la adresa round.table.bucuresti@gmail.com

 

„Programul evenimentului urmărește și de această dată promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați în domeniul lor de activitate, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” –  Valentina Sandu – Dediu

Pe durata celor 90 de minute acordate, subiectele abordate de invitați vor fi completate deintermedii artistice live. Vor concerta membrii Ansamblului de Percuție „GAME” coordonați de Alexandru Matei, la rândul lor vârfuri în domeniul muzicii de percuție, începând din anul 1995.

Evenimentul va fi transmis în direct pe Facebook, pe pagina televiziunii culturale EnjoyTV România și pe Round Table România.

 

Descendent al unui vechi neam de moșneni ialomițeni, Filip – Lucian Iorga este autorul a numeroase studii istorice, devenind unul dintre cei mai activi profesioniști din domeniul său. A studiat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București și la Universitatea Paris IV – Sorbona, la Centre de Recherches en Histoire du XIXe Siècle. Teza sa de postdoctorat poartă titlul Impactul Primului Război Mondial asupra descendenţilor boierimii române, subiect pe care l-a extins în activitatea sa în nenumărate rânduri, printre care se numără și inițierea și coordonarea colecției „Istorie cu blazon” la Editura Corint unde au apărut până în momentul de față peste 30 de titluri.

În prezent este Director General Adjunct al Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice din cadrul Institutului Cultural Român. Este, de asemenea, membru al Royal Historical Society din Marea Britanie și al The Heraldry Society de la Londra,  membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Jockey Clubului Român. Mai multe: www.filipiorga.ro

 

Laurențiu Damian este profesor universitar doctor în cadrul universității care l-a format – UNATC – și președintele Uniunii Cineaștilor din România din 2013. Este membru de onoare al Cinematecii Italiene din Milano, cât şi membru al UPFAR (Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România) şi UARF (Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România).

Apreciat profesor al viitorilor cineaști, Laurențiu Damian este Doctor Magna Cum Laudae în Cinematografie și Media și autorul a peste 600 de articole apărute în reviste de specialitate pe teme de istorie şi estetică cinematografică. A regizat peste 100 de filme documentare, filme de ficţiune şi de scurt metraj, filme experimentale, pentru care a primit numeroase premii. A realizat nenumărate emisiuni despre istoria filmului documentar, iar printre filmele care l-au consacrat se numără Constantin Brâncuși. Coloana sa – lecția despre infinit (cu care a pbținut premiul de la Montreal) și Faust – Drumul clipei (Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de Artă de la Telc, Cehia).

 

Seria spectacolelor – coferință Round Table București a luat naștere la inițiativa UCIMR în toamna anului 2015 și a ajuns în prezent la Sezonul VII. Începând cu anul 2017, sub titlul de„Round Table România”, au fost organizate ediții în Sibiu, Târgu-Mureș, Brașov. Întreaga arhivă a celor peste 30 de evenimente, dedicate unui număr și mai mare de personalități valoroase ale României, este disponibilă integral pe canalul de YouTube al EnjoyTV România. Au fost invitate personalități precum Maia Morgenstern, Dumitru Prunariu, Ofelia Popii, Ioana Pârvulescu, Ada Solomon, Tiberiu Soare, Adrian Titieni, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Luiza Zan, Gabriel Bebeșelea, Vava Ștefănescu, Șerban Surdza ș.a. cu toții oglindind o parte esențială din viața culturală actuală.

Următoarele evenimente vor avea loc după acest calendar, avându-i invitați pe: Horia Moculescu, compozitor, alături de Radu Homescu, om de știință și diplomat (2 februarie 2019), și pe Felicia Filip, soprană, alături de Cristian Mihăilescu, regizor de operă (23 februarie 2019).

Round Table București face parte, în acest sezon, din proiectul „100 de ani în 100 de concerte”inițiat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul alături de public și de cei mai mai apreciați artiști ai momentului. Din același proiect fac parte evenimentele incluse în „Stagiunea de colecție de la Biblioteca Națională”, Stagiunea „Cartografii Sonore” de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, precum și seria de documentare de scurt-metraj „Arts District 100”, având în pregătire o nouă stagiune de jazz ce urmează a fi anunțată.

Proiectul „100 de ani în 100 de concerte” este organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România –  și este finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural Sector 1, în cadrul programului „Centenar pentru toți”, sesiunea 2017 – 2020.

 

 

Valentina Sandu-Dediu a absolvit în 1990 muzicologia la actuala Universitate Națională de Muzică din București, unde a rămas din 1993 să predea istoria muzicii, muzicologie și stilistică. Este autoarea a peste 30 de studii și 300 de articole, a câtorva serii de emisiuni radiofonice, a semnat zece volume publicate în România și Germania (vezi Rumänische Musik nach 1944, Pfau Verlag, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte. Despre stil și retorică în muzică, București, Ed. Didactică și Pedagogică, 2010; Octave paralele, București, Humanitas, 2014).

O altă latură a activității sale se concentrează pe apariții concertistice și înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale (CD-uri editate în România cu Aurelian Octav Popa, in Germania / Neos cu Dan Dediu, și în Boston / Albany cu Ray Jackendoff). Valentina Sandu-Dediu a fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, actualmente ocupă poziția de profesor la Universitatea de Muzică și pe cea de rector la New Europe College, București. În 2008 a primit Premiul acordat de Peregrinus-Stiftung, Academia de Științe Berlin-Brandenburg. Pe 30 noiembrie 2018, „pentru contribuția adusă la promovarea și internaționalizarea cercetării de excelență, demonstrând rolul țării noastre în consolidarea spațiului european al cercetării”, Președintele României a conferit Colegiului Noua Europă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei peste 20 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Număr de vizualizări :910


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro