Dublă lansare de carte: ”Voci cu defect special” și ”Notorius”

ian. 17th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 18 ianuarie 2019, ora 18:30, la Cărturești Verona, București, va avea loc o dublă lansare de carte: ”Voci cu defect special”, de Ofelia Prodan & ”Notorious”, de Iulia Georgeta Popescu. Invitați: Mihail Gălățanu, Mugur Grosu. Moderator: Cosmin Perța. Cărțile au apărut la editura Paralela 45, în 2018.

„Sunt un om plictisit și plicticos și enorma mea satisfacție perversă e să vă plictisesc”, spune una din vocile Ofeliei. Dar bestiarul său nu plictisește: iepurele de alabastru care o vampirizează, peștișorul de aur depresiv, o vulpe călare pe jumătate de felie de pizza sau un gândac care fumează pipă; pălăria gri cu aripi roșii a lui Anghel, paznicul parcului, Ianos, Dumnezeul programatorilor, un aurolac care o trece peste Styx, în gară, securistul care i-a pus un cip în creier, torționarul. Imaginile iconice ale ultimilor ani se înghesuie, și ele, în imaginarul cititorului: de la #rezist la finala Simona-Wozniacki, de la Casa Albă la Catedrala Mântuirii Neamului și de la Einstein și Hawking la buzele Angelinei Jolie; Adrian Copilu’ Minune și Supreme Leader Snoke, Ion Mureșan, „sătul de discuții” și Dan Sociu, care „a vorbit încrâncenat”, la lectura ei. Jurnalul Ofeliei Prodan, în care sunt prinse momente și personaje din viața ei dar și anxietăți de profunzime, notate cu o aparentă relaxare convivială, nu plictisește deloc cititorul. Îl duce însă în zona de intensitate a poeziei.” (Radu Andriescu)

 

”Scott Fitzgerald adoarme cu degetul pe tasta Z a Remington-ului negru-păcură. Harper Lee răspunde scrisorii unui traducător român. O doamnă mănâncă brânză Făgăraș pe Șoseaua Cățelu’ 42. Acestea sunt doar câteva dintre scenariile pe care Iulia Georgeta Popescu le reface ludic, deturnând în mod asumat fire narative din literatura universală canonică și din literatura română contemporană. Rezultatul este crearea unei mini-istorii literare alternative, în care Jack Kerouac poate să-și împartă locul pe piedestal cu Ofelia Prodan sau cu George Vasilievici, în timp ce stă într-o cameră din România și își scrie jurnalul de vise.” (Cosmin Perța)

 

Iulia Georgeta Popescu este licenţiată a Universităţii de Arte George Enescu din Iași, secția actorie. În trecut, actriță a teatrului de stat din Reșița și a teatrului bucureștean Logos; din 2010 este activă în zona independentă a teatrului. În prezent i se joacă două spectacole personale. Notorious reprezintă debutul său editorial.

 

Ofelia Prodan a debutat editorial în 2007, cu Elefantul din patul meu (Premiul pentru Debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 2008; Nominalizare la Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera prima, 2008), cele mai recente cărţi publicate fiind Șarpele din inima mea (Cartea Românească, 2016; Premiul Cartea de poezie a anului 2016, la Festivalul Național Avangarda XXII, 2017) și Număr de dresură (Cartea Românească, 2017). O antologie de autor i-a apărut în Spania (High, El Genio Maligno, 2017). Este laureată a Premiului Internaţional de Poezie şi Proză Napoli Cultural Classic, ediţia a VIII-a, 2013, câştigând Premiul I la secţiunea POESIA in lingua straniera.

 

 

Facebook event: www.facebook.com/events/558495654618765/

Număr de vizualizări :881


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro