spot_img

”Antologie poetică- Kyriakos Haralambidis”, ediție bilingvă

Cea mai recentă ediție bilingvă apărută, la sfârșitul anului 2018, în colecția „Biblioteca de Literatură Cipriotă” a Editurii Meronia oferă, în premieră, cititorului român iubitor de poezie, o amplă selecție din creația unuia dintre cei mai de seamă poeți ciprioți. Cele 70 de poeme ale antologiei de față au fost selectate din 11 culegeri, majoritatea publicate de Kyriakos Haralambidis la Atena, de la debutul din 1961 până la cea mai recentă (2017).  Selecția lor, operațiune deloc ușoară, dată fiind multitudinea de teme abordate, ca și aceea a eroilor din mitologia greacă sau a istoriei Ciprului  care populează poemele, a urmărit să ofere imaginea de ansamblu a evoluției unui poet de-a lungul celor aproape șase decenii de când se află în prim-planul scenei literare atât din țara sa, cât și din Grecia.

Născut în 1940 în satul Ahna,  Kyriakos Haralambidis a trăit până în 1968 la Ammohostos/Famagusta, oraș aflat din 1974 în partea din insulă ocupată de turci.  A studiat istoria și arheologia la Universitatea Națională Kapodistrias din Atena (1958-1964) și a urmat cursuri de teatru la Școala Dramatică a Teatrului Național din același oraș (1962-1964). Cadru didactic  (1965-1968)  în învățământul mediu din Cipru, din 1968 până în 1998 a fost angajat al RIK (Fundația Radiofonică a Ciprului), de unde s-a pensionat ca director al Radiodifuziunii. Activitatea la radioul cipriot i-a permis cunoașterea aprofundată a vieții culturale din țara sa și întâlnirea cu scriitori și oameni de litere din multe țări. De la debutul din 1961  în capitala Greciei, cu placheta Primul izvor, salutată de mari poeți greci ai vremii, precum Nikiforos Vrettakos și Takis Papatsonis, publică 13 volume cuprinzând peste 600 de poeme, care i-au adus prestigioase premii și distincții. Trei Premii de Stat în patrie, două premii ale Academiei din Atena, Premiul Societății Elene a Traducătorilor de Literatură, Premiul de Stat pentru Poezie în Grecia, Medalia Internațională Kavafis (la Alexandria, Egipt) i-au încununat creația.   În 2013 i s-a acordat titlul de doctor honoris causa al Universității din capitala Greciei și, în același an, a fost ales membru corespondent al Academiei din Atena. Majoritatea volumelor sale au văzut lumina tiparului la Atena, iar traducerile i-au făcut cunoscută creația în principalele limbi de circulație.

Stilul personal, bogăția de imagini și simboluri, dar mai ales forța înnoitoare i-au asigurat poetului din Ammohostos un loc de prim-plan în lirica actuală. Alegându-și temele din istoria și tradiția cipriotă și greacă, după tragicul pentru insulă an 1974 poetul  devine un comentator sensibil al istoriei actuale a insulei. Asimilând creator influențe din Kavafis, Seferis, dar și din poezia suprarealistă, Haralambidis este creatorul unui limbaj poetic original, care dă impresia de prima dată auzit. Două dintre plachetele sale, Ammohostos Regina (1982) și Metaistorie, traduse integral în engleză, sunt considerate momente de referință  ale liricii grecești actuale. Personalitate complexă, Haralambidis s-a afirmat totodată și ca eseist și traducător.

Ediția de față oferă cititorului toate elementele necesare pentru întâlnirea cu acest mare poet al Ciprului. Un amplu tabel cronologic îi reconstituie biografia și traiectoria, punctând ecourile înregistrate de fiecare volum în percepția criticilor și a autorilor care i-au dedicat cărți.  În studiul introductiv, Theodosis Pylarinos, profesor emerit al Universității Ioniene din Kerkyra, atent observator al literelor cipriote, analizează fiecare plachetă, semnalând evoluția tematicii și a discursului poetic de-a lungul vremii. În opinia sa „Haralambidis este poet cult, poeta doctus, unul dintre cei mai expresivi crainici ai elenismului fără frontiere…Trăsătura principală a operei sale o constituie urmărirea în timp a traiectoriei mitice și istorice a elenismului, trimiterea la principiile lui și valorificarea acestora în prezent; în esență, dimensiunea ei universală”.

Deși poeme ale sale  figurează în antologiile de lirică cipriotă apărute în ultimii ani în România, poetul nu își ascunde bucuria la traducerea celor 70 de poeme „într-o limbă care mă emoționează atât de mult prin contextul ei cultural și istoric. Numai silabisirea cuvântului România trezește în mine emoții inevitabile, de mit și istorie, restabilește relații și reconstituie amintiri și legături cu elenismul ecumenic, o latură esențială a căruia se cuibărește în calda ei îmbrățișare. România, vechea Moldovlahia, are ceva de spus sufletului grecului modern, în măsura în care acesta deține încă forța de a medita și a-și aminti”.

 

În colecția „Biblioteca de Literatură Cipriotă”, inaugurată în 1999, a Editurii Meronia, au apărut opere aparținând unor autori ciprioți de seamă, atât din domeniul prozei (Yannis Katsouris, Panos Ioannidis, Niki Marangou), cât și din cel al liricii. Edițiile bilingve din creația lui Kostas Montis (1914-2004), corifeu al literelor cipriote, sau Vasilis Mihailidis (1849-1917), „Eminescu al Ciprului”, dar și selecția din versurile a 35 de poeți ciprioți contemporani cuprinsă în antologia Simfonia cipriotă oferă pagini memorabile din literatura insulară.

 

***

Kyriakos Haralambidis

Antologie poetică

Ediție bilingvă

Traducere: Elena LAZĂR și Jana BALACCIU MATEI

Studiu introductiv: Theodosis PYLARINOS

Cu un cuvânt-înainte al poetului la ediția în limba română

Editura Meronia, București, 2018, 284 pag.

 

***

Photo by Rissos HARISSIS (c) All Rights Reserved

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508