„Amintiri din România” – seară de rememorări la sediul ICR Tel Aviv, în cadrul „Cafenelei Românești”

ian. 28th, 2019 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui, în continuarea seriei de evenimente din cadrul „Cafenelei Românești”, un eveniment dedicat descendenților evreilor originari din România – generațiile a II-a și a III-a de emigranți, cu ocazia căruia aceștia vor avea ocazia să afle detalii despre particularitățile vieții de zi cu zi din România anilor 70-80, pentru o mai bună înțelegere a mentalității și obiceiurilor evreilor care au emigrat în Israel în perioada menționată.

Evenimentul, în limba ebraică, va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, în data de 31 ianuarie, de la ora 18:00 și este organizat în colaborare cu grupul „Rădăcini Românești” – שורשים רומנים.

În cadrul evenimentului, organizat cu și pentru israelienii cu origini românești, dar nu numai, consultantul motivațional israelian Alma Chelariu  va face o prezentare, într-o cheie pozitivă, a particularităților vieții din România anilor 70-80 și a beneficiiilor pe termen lung, ca de exemplu munca patriotică voluntar-obligatorie – o corvoadă ce s-a dovedit a fi foarte folositoare în formarea ei ca profesionist, calitatea procesului educațional – cu lipsurile materiale aferente, însă suplinită de calitatea educatorilor, „lupta” pentru mâncare cu cozile și tacticile dezvoltate în timp, ce au dus la formarea unui simț de solidaritate și cooperare.

Cu ocazia evenimentului va avea loc o expoziție de obiecte de uz casnic și decorativ de producție românească, specifice perioadei anilor dinaintea emigrării în Israel (bibelouri, mileuri, electrocasnice, jocuri, jucării, casete audio, discuri vinil, produse cosmetice, papetărie și altele), exponatele fiind puse la dispoziție cu ajutorul originarilor din România.

Alma Chelariu s-a născut în România în 1972 iar în 1992 a emigrat în Israel. După studii în domeniul calculatoarelor și o bogată activitate în domeniul turismului – prin care a promovat România ca destinație principală în rândul israelienilor, cu ajutorul excursiilor ecvestre și vizitelor în gospodăriile țărănești din Maramureș și din Delta Dunării, în 2010 a pus bazele propriei firme în domeniul consultanței în business, în cadrul căreia oferă, printre altele, consultanță și cursuri de limba română persoanelor interesate de România. În 2015 a conceput și realizat un spectacol motivațional bazat pe propriile povești de viață, spectacol numit „Ridică-te și fii” (קומי תהיי), în care prezintă experiențele din perioada petrecută în România. În urma acestui spectacol, a luat naștere o serie de prezentări, una dintre ele fiind la baza comunicării de la sediul ICR Tel Aviv, numită „De la provocare la permisiune”, prin care prezintă publicului israelian aspecte inedite ale vieții cotidiene din România acelor ani.

 

 

Număr de vizualizări :601


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro