Lansarea CDROM-ului: Oana Marinache, ”Parcul Filipescu – 100 de ani de arhitectură românească”

dec. 3rd, 2018 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 5 decembrie 2018, de la ora 18:30, Asociația și Editura Istoria Artei vă invită la evenimentul de lansare al CDROM-ului: Oana Marinache, ”Parcul Filipescu – 100 de ani de arhitectură românească”, Ed. Istoria Artei, București, 2018. Evenimentul este găzduit de Librăria „Mihai Eminescu” din blvd. Regina Elisabeta nr. 16, în sala de la subsol. Publicația digitată reunește informațiile rezultate din cercetarea de arhivă și de teren referitoare la parcelarea de vile inițiată de Alexandru I. Filipescu în 1910 și realizată în 1912-1913 și care reprezintă cea mai importantă iniţiativă privată antebelică care contribuie la extinderea orașului București înspre nord. (Zona protejată construită nr. 48).

Completând cu unele informaţii din memorialistica publicată recent sau cu documente din arhive de familie, ne-au condus la reconstituirea, în măsura dovezilor identificate până acum, a istoriei parcelării, a loturilor individuale sau comasate, a proprietarilor sau chiriaşilor, a creatorilor proiectelor de arhitectură şi antreprizelor de construcţie.

Prin faţa noastră au trecut nume importante ale vieţii politice, militare, culturale, diplomatice, industriale şi financiare ante- și interbelice.

Parcelarea prezintă exemple arhitecturale variate, care acoperă paleta stilistică a eclectismului francez, neoclasicismului, neoromânescului, modernismului (cubist sau cu elemente Art Deco), eclectismului maur și reprezintă și astăzi una dintre cele mai frumoase zone ale Bucureștiului.

Coordonare cercetare și autor text: istoric de artă dr. Oana Marinache
Editor: istoric de artă dr. Mădălina Mirea
Coperta și concept grafic: Cristian Gache
Echipa: istoric Alina Havreliuc, arh. Ioana Simion, urbanist Andrei Popescu, inginer Ion Marinache, arhivist Narcis Ispas, fotograf și graphic designer Cristian Gache
Fotografii: Cristian Gache, Alina Havreliuc, Ion Marinache, Oana Marinache, Rodica Stan

Date tehnice: 1056 pagini
Imagini de arhivă, de epocă și actuale: 1102
Format A5, landscape, color

Cercetarea a fost realizată la Arhivele Naționale ale României, Arhiva Primăriei Municipiului București, în arhive private și în biblioteci publice.

Proiectul editorial digital al Asociației Istoria Artei este co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul Arhitecturii 2018

 

Număr de vizualizări :648


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro