spot_img

Festivalul Internațional de Film Studențesc ”CineMAiubit ”- ediţia 22

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC și a României, va debuta pe 4 decembrie 2018, la Sala ATELIER din UNATC “I.L.Caragiale” București, str. Matei Voievod 75-77. Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual – Societatea autorilor români din audiovizual. AgențiadeCarte.ro este partener media.

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică. De-a lungul vremii, ecranul festivalului CineMAiubit a fost iluminat, în premieră, de filmele realizate în studenție de majoritatea cineaștilor români azi unanim recunoscuți la nivel național și internațional.

 

Traversând peste două decenii, timp în care cinematografele României au fost închise, transformate sau chiar distruse, iar alte manifestări culturale asemănătoare au fost nevoite să își limiteze activitatea sau chiar să își închidă porțile, Festivalul CineMAiubit a însemnat o prezență constantă și constistentă pentru spațiul cinematografic românesc, fiind martorul Noului Cinema Românesc, aniticipându-i nașterea și evoluția, premiind și aducând în atenția criticii și a publicului tineri studenți care vor deveni nume de referință: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.

 

Deschiderea va avea loc marți, 4 decembrie, ora 19:00 la Sala Atelier din UNATC, iar în cele cinci zile ale festivalului, publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Canada, Germania, Marea Britanie, Israel, Polonia, China, Argentina, Spania sau Rusia. Unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase școli de cinema din lume și-au trimis cele mai recente producții în competițiile festivalului nostru, marcând colaborarea de durată pe care o au cu Festivalul CineMAiubit.

 

Miza competiției internaționale este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie „Cristian Nemescu”, Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet „Andrei (Otto) Toncu” sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.

 

Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experiment, iar spectatorii vor putea descoperi pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film.

 

CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei pentru fotografie şi afiş, iar profesorii și studenții UNATC – specializarea animație, vor realiza în premieră două expoziții novatoare: Virtual Reality “Realitate (Re)imaginată” și AR Expoexpoziție de realitate augmentată.

 

Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.

 

Componența Juriului secțiunii FICȚIUNE este:

Ana ULARU – actriță;

Asja KRSMANOVIC – selecționer al Festivalului de Film Sarajevo, coordonatoarea competiției studențești (Bosnia și Herzegovina);

Iulia RUGINĂ – regizor de film și profesor;

Anamaria ANTOCI –producător de film;

Corina STAVILĂ – monteur de film;

Zviad DOLIDZE – profesor, decan al Facultății de Film din Tbilisi (Georgia);

Vivi DRĂGAN VASILE – director de fotografie, producător;

Nicolas KHABBAZ – regizor și profesor (Liban);

Peter MUSZATICS – istoric de film, profesor și programator al Festivalului de Film de la Miskolc (Ungaria).

 

Juriul secțiunii DOCUMENTAR îi reunește pe: Ivana MLADENOVIC – regizor, Isabela ȚENȚ – regizor și pe Bülent KÜÇÜKERDOĞAN, profesor al Universității “Hasan Kalyoncu” din Gaziantep, Turcia.

 

Juriul secțiunii ANIMAȚIE-EXPERIMENT este compus din regizorii Cecilia FELMERI și Constantina MIHĂILĂ și criticul de film Laurențiu BRĂTAN.

 

Începând cu 2018, lansăm un nou program educațional: atelierul CineMAiubit Project Development Lab, coordonat de Ioana Mischie, în cadrul căruia echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea cineastului și profesorului maghiar Csaba Bollok.

 

În cadrul demersului educațional promovat, diminețile vor fi ocupate de seria de evenimente CineMAiubit Educațional, după următorul program:

  • miercuri, 5.12, ora 11:00 – Sala CINEMA din UNATC: masterclass actorie de film – Roxana LUPU.
  • joi, 6.12, ora 11:00 – Sala CALCULATOARE din Universitatea Națională de Muzică București (clădirea Mediatecă): Cine-Ritm – program coordonat de Cătălin Crețu și Ioana Mischie în care studenții compozitori și studenții regizori de film și de teatru lucrează pe proiecte comune;
  • vineri 7.12, ora 11:00 – Sala CINEMA din UNATC: masterclass regie de film – Cristi PUIU.

 

De asemenea, tot joi 6.12 începând cu ora 11, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se va desfășura un workshop dedicat filmului de animație coordonat de Valeriu Călinam, Nina Mihăilă și Cristian Radu.

 

Festivalul CineMAiubit continuă un parteneriat devenit deja tradițional cu SUPER – festivalul de filme făcute de adolescenți, prin organizarea unei proiecții însoțite de o dezbatere moderată de Luca Istodor, directorul festivalului Super. Evenimentul va avea loc vineri, 7.12 la ora 23:00 la Sala CINEMA din UNATC.

 

Sâmbătă, 8.12 ora 18:00 la Sala BERLOGEA din UNATC, festivalul CineMAiubit va găzdui un eveniment editorial: lansarea cărții “Autorul de film și Cinematograful exilului” de lect.univ.dr. Cătălina Simion-Călin.

 

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

 

CineMAiubit îşi aşteaptă și în acest an oaspeţii cu entuziasm, filme diverse și valoroase în care se pot vedea vocile cinemaului de mâine și cu spiritul tineresc inconfundabil care îl definește încă din 1996.

 

 

festival-cinemaiubit.ro

Festivalul Cinemaiubit.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508