spot_img

Gala Premiilor Contemporanul 2018

Miercuri, 12 decembrie 2018, ora 16.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti, sector 1), Asociaţia Contemporanul – revista Contemporanul  vă invită la Gala Premiilor Contemporanul · 2018 – eveniment de anvergură naţională care se va desfăşura în parteneriat cu Institutul Cultural Român.  Gala Premiilor Contemporanul este un proiect finanțat în 2018 de Ministerul Culturii și Identității Naționale, selectat de Comisia interministerială şi dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. Menirea acestui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri (1918-2018) e sărbătorirea culturii naţionale de vârf, a ştiinţei şi cercetării naţionale, sărbătorirea tradiţiei, a valorilor şi modelelor reale ale României, sărbătorirea elitei naţionale creatoare româneşti, de o amplă tradiţie şi vigoare într-o Europă culturală, o Europă a naţiunilor, care, uneori, mai cu seamă în ultimele decenii, pare a fi obosită în faţa valorilor ei milenare de extracţie elină şi iudeo-creştină. Răstimp de circa 30 de ani, Contemporanul a promovat şi a susţinut în ţară şi dincolo de hotarele ei valorile naţionale ale României. Motto-ul sub care se desfăşoară conferinţele, turneele, lecturile publice, evenimentele organizate de instituţia noastră în ţară şi în străinătate – instituţie înfiinţată la 1881 la Iaşi – este apoftegma nietzscheană: „Un popor nu se caracterizează atât prin oamenii mari, pe care îi are, ci mai ales prin felul în care îi recunoaşte şi îi stimează pe aceştia”.

Prin grupajele, dosarele ample dedicate personalităţilor româneşti în paginile revistei Contemporanul, prin premiile decernate răstimp de circa trei decenii, Contemporanul şi-a manifestat respectul şi recunoştinţa faţă de cetăţenii unei Republici a Spiritului, între care îi menţionăm pe Mircea Martin, Gabriel Andreescu, Jidi Majia, Vladimir Zamfirescu, Eugen Simion, Andrei Marga, Nicoleta Sălcudeanu, Theodor Codreanu, Lucia Hossu-Longin, Angela Martin, Cornel Nistorescu, Dumitru Radu Popescu, Ion Simuţ, Bogdan Creţu, Vladimir Epstein, Teşu Solomovici, Octavian Paler, Augustin Buzura, Ştefan Borbély, Irina Petraş, Ioan Mureşan, Eugen Negrici, Marta Petreu, Călin Căliman, Alex Ştefănescu, Constantina Raveca Buleu, Marian Victor Buciu, Ion Simuţ, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Magda Ursache ş.a.

Unii dintre colegii noştri s-au retras pe Aleea Creatorilor din Cer, alţii îşi urmează, în continuare, vocaţia şi destinul de cărturari exemplari, care servesc cultura română naţională oriunde s-ar afla, în lumina credinţei puternice că naţiunea română are o cultură majoră, pentru că – menţiona G. Călinescu – a abordat teme majore.

În acest an, invitaţii noştri Mihai Cimpoi, Zanfir Ilie, Raluca Cimpoi Iordachi, Ştefan Iordachi, Mircea Platon, Ioan-Aurel Pop, Eugen Simion, Maya Simionescu, Răzvan Theodorescu, Alexa Visarion, Victor Voicu ş.a. vor vorbi despre „România ideală” şi elita creatoare, prin a cărei operă se transcende cultura şi ştiinţa română majoră, naţiunea română care îşi sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri.

Amfitrionii Galei Premiilor Contemporanul sunt Aura Christi, Nicolae Breban, Mirel Taloş şi Andrei Novac.

 

Proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Parteneri: Academia Română, Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Ideea Europeană, Radio România Actualităţi, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508