spot_img

Ziua Națională a României, la Istanbul

Joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 19.30, în contextul marcării Zilei Naționale a României și a celebrării Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul anunță un spectacol inedit de muzică și dans folkloric. Timp de o oră și jumătate, scena sălii mari de spectacole a Centrului Cemal Reșit Rey va fi inundată în melodii, ritmuri, acorduri, pași și costume populare românești din întreaga Românie, grație Ansamblului folcloric profesionist ”Cununa Carpaților”.  

”Precizăm că sala de concerte Cemal Reşit Rey este una dintre cele mai mari din Republica Turcia, destinată cu precădere muzicii clasice, și poartă numele  faimosului compozitor turc Cemal Reşit Rey. Clădirea a fost inaugurată în martie 1989 şi are o capacitate de 870 de locuri. Centrul Cultural este renumit drept gazdă exemplară atunci când este vorba despre concerte, spectacole de balet, dans, beneficiind de o acustică excepţională.

De asemenea, Centrul Cultural Cemal Reșit Rey este unul dintre partenerii cei mai importanți ai ICR Istanbul, 2018 fiind cel de-al patrulea an consecutiv în care organizăm concertul de Ziua Națională.

Ansamblul folcloric profesionist ”Cununa Carpaților” este alcătuit din profesioniști ai genului, având în componenţă tineri artişti – instrumentişti, dansatori, solişti vocali – care, sub conducerea competentă a unor specialişti, au pregătit şi prezentat pe parcursul anilor numeroase spectacole de o ţinută artistică deosebită.

Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, dar și măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale.

Cu un repertoriu muzical original, care cuprinde cântece şi jocuri populare autentice, din toate zonele etnofolclorice ale ţării, Ansamblul Cununa Carpaților realizează stagiuni de spectacole, urmărind în principal promovarea bogăţiilor spirituale româneşti, cultivarea valorilor şi autenticităţii creaţiei populare şi a artei interpretative profesioniste, criterii care au stat la baza prezentării a mii de spectacole de referinţă a căror complexitate şi frumuseţe de execuţie au adus după sine aprecieri elogioase ale specialiştilor şi aplauzele spectatorilor.

Dansatorii sunt îndrumați de coregraful Viorel Cioacă, iar orchestra este formată din interpreți ai instrumentelor folclorice tradiționale, conduși cu profesionalism de dirijorul Dumitru Ionescu.

Prin riguroasa activitate artistică pe care o desfăşoară, Ansamblul folcloric profesionist ”Cununa Carpaților” îşi aduce aportul la valorificarea muzicii populare românești contribuind la perpetuarea acesteia.

În programul de la Istanbul, închinat Zilei Naționale, vor fi incluse suite de cântece și jocuri din Dobrogea, Oltenia, Muntenia, Ardeal, Banat etc., precum și o paradă a câtorva instrumente tradiționale românești – caval, tilincă, danofon,  ocarină, fluier.

Calitatea spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca acest ansamblu cu vechime și experiență să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scenele internaționale, fiind doar o infimă parte a argumentelor care ne îndeamnă să credem că spectacolul propus de Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul pentru celebrarea Zilei Naționale a României va fi foarte bine primit și se va bucura de un real succes.

În afară de însemnătatea deosebită pe care o are acestă zi pentru fiecare român, Ziua Națională, Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul   vizează și marcarea Centenarului Marii Uniri, aducând laolaltă muzica și costumele populare din toate zonele culturale românești, fapt dublat de promovarea folclorului românesc, cu mențiunea că elementele de patrimoniu imaterial prezintă un deosebit interes local.

Partenerii Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir” de la Istanbul pentru realizarea acestui spectacol inedit sunt: Consulatul General al României la Istanbul, Primăria Metropolitană Istanbul și Centrul Cultural Cemal Reșit Rey.”  transmite ICR Istanbul

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508