spot_img

O seară dedicată Reginei Maria a României, la ICR Londra

Miercuri, 21 noiembrie 2018, Institutul Cultural Român din Londra organizează, la sediu, un eveniment deosebit dedicat celei mai îndrăgite suverane a României, Regina Maria, parte din programul de celebrare a Centenarului Marii Uniri în capitala britanică. Invitata specială este cunoscuta scriitoare și jurnalistă britanică Tessa Dunlop, o veche prietenă și susținătoare a României care, în deschiderea serii, va susține o conferință cu titlul „Regina Soldat. România și Primul Război Mondial”. În prezentarea sa, Tessa Dunlop va examina rolul decisiv al Reginei în timpul Primului Război Mondial și la Conferința de Pace de la Paris, ca diplomat și om politic în numele țării sale adoptive.

În pregătirea evenimentului, Tessa Dunlop a derulat, cu sprijinul ICR Londra, o intensă campanie de promovare și conștientizare în rândul celor mai cunoscute mass-media britanice, generând până în prezent nu mai puțin de patru apariții de mare vizibilitate și impact dedicate Reginei Maria. Primei mențiuni în presă, un articol publicat în celebra revistă istorică History Today la începutul acestei lunii-au urmat apariții în cadrul unor emisiuni de mare audiență ale posturilor de televiziune și radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman’s Hour) și Channel 5 (5 News).

La finalul serii, va fi vernisată expoziția de fotografie „Maria, Regina Soldat”, realizată de Asociația România Culturală și curatoriată de istoricul Anca Beatrice Todireanu. Cuprinzând o selecție de panouri ce aduc în prim plan personalitatea Reginei Maria și implicarea sa susținută în serviciul sanitar în timpul războiului, expoziția prezintă instantanee cu singura femeie monarh care a coborât în tranșee și a vegheat la căpătâiul muribunzilor, îmbrăcată în uniformă de infirmieră, printre ofițeri, generali și soldați, pe câmpul de luptă sau în spitale, dar și în tranșee, alături de regele Ferdinand și generalul Traian Moșoiu. Deschiderea va avea loc în prezența curatoarei.

Expoziția de fotografie „Regina Soldat” a fost realizată de ARC în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Statul Major al Apărării, Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhiva Națională de Film, Muzeul Brăilei „Carol I”, Complexul Național Moldova-Iași, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”- Iași și Muzeul Negrești-Oaș.

Tot cu acest prilej va fi prezentat publicului și albumul omagial intitulat „Regina și Frontul” (2017), coordonat de dr. Anca Beatrice Todireanu și editat de Muzeul Național al Literaturii Române. Ediție bilingvă (română-engleză), albumul conține 140 de imagini cu Regina Maria a României din perioada Primului Război Mondial, însoțite de zece texte semnate de mari personalităţi din ţară.

Istoric ca formaţie, Tessa Dunlop este scriitoare și realizatoare radio și TV britanică. A studiat istoria la Universitatea Oxford şi a urmat studii aprofundate în domeniul imperialismului cultural la Sheffield Hallam. Colaborează frecvent cu BBC Radio 4 şi 5, posturile de televiziune BBC 1 şi 2, Channel 4 şi 5, Discovery Europe, UKTV History, History Channel, precum şi cu mai multe publicaţii importante, printre care The Times, The Guardian, The Independent, History Today, Countryside Magazine şi Huffington Post. Este autoarea a două cărți de istorie – “The Bletchley Girls” și “The Century Girls”, iar în prezent lucrează la o biografie a Reginei Maria a României.

Anca-Beatrice Todireanu este membru fondator și președintele Asociației România Culturală începând din 2015. De profesie istoric, doctor în istorie, are o bogată activitate culturală, de curând fiind și câștigătoarea Premiului pentru Celebrarea Centenarului 2017, oferit de AFCN pentru Proiectul Cultural „Regina Soldat”. A publicat numeroase articole și studii istorice atât în reviste de specialitate din țară cât și de peste hotare. A organizat numeroase expoziții și lansări de carte, în țară și în străinătate (Varșovia, Freiburg, Roma, Ljubljana, Berlin, Maryhill – SUA, Bruxelles), și este, totodată, colaborator al Revistei Forbes. În acest an omagial (80 de ani de la moartea Reginei Maria, dar mai ales 100 de ani de la Marea Unire), Anca Beatrice Todireanu și-a canalizat cercetările asupra activității sanitar-umanitare, dar mai ales asupra diplomației regale, care constituie și tema acțiunilor culturale pe care le va desfășura în anul 2019.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk  și https://www.facebook.com/ICRLondon/

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508