spot_img

Al șaptelea gong 10X10. Născut în România, la Sibiu

Joi, 22 noiembrie 2018, ora 19:00, la Teatrul ”Gong” din Sibiu  (Strada Alexandru Odobescu, nr.4), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a șaptea secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. La Sibiu, invitate speciale au fost scriitoarea  Rita Chirian și actrița și poeta Ioana Crăciunescu. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

Spectacolul a fost deschis cu proiecția unui filmuleț în care au apărut mai multe personalități ale culturii române și cu piesele ”Născut în România” și ”Caii din Pădurea Letea”.

 

”Feți Frumoși și Ilene Cosânzene, tare bucurie avem să ne vedem într-o sală specială. Pentru  noi e o sală în care am avut multe spectacole. Acest spectacol este o serată de muzică și poezie, o serată în care împreună cu inițiatorul acestui turneu am adunat în tolba noastră de experiențe  multe sărbători de muzică și poezie. Îl invit aici lângă mine pe vinovatul fără vină, pe acel promoter de poezie nemaiîntâlnit, unul dintre poeții rebeli ai generației actuale, Dan Mircea Cipariu”, a spus Mike Godoroja.

 

 

 

 

Dan Mircea Cipariu: ” O seară fastuoasă vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, ovo-lacto-bar, cum ar fi spus Șerban Foarță , doamnelor și domnilor vi-l prezint pe domnul PartiCipariu, așa m-a prezentat la Timișoara în cadrul unui spectacol. Va să zică, domnul Participariu vă salută cu toată dragostea, mai cu seamă că pentru zona asta transilvană am o emoție specială pentru că mama mea s-a născut la 7 km de Blaj, în Pănade. Sunt foarte bucuros că în seara aici asta sunt câteva rude de la Pănade și din Blaj. După ce am fost la Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, iată acum suntem la Sibiu. Săptămâna viitoare suntem la Constanța, la Iași  și pe 1 decembrie la  București, unde vom fi în transmisune directă de la Muzeul Național al Literaturii Române, acolo vom avea o gală  10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. La 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA am citit câte un poem scris de fiecare dintre cei 10 poeți. Cei 10 poeți sunt: Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru, Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban. La finalul antologiei am făcut un experiment împreună cu Mihai Zgondoiu, care a terminat aici liceul de arte plastice și asta m-a făcut să schimb un pic programul de până acum. Dacă în celelalte secvențe am citit câte un poem din cei 10 poeți, astăzi voi citi două trialoguri de poezie din cele de la finalul antologiei, scrise de mine, de Mihai Zgondoiu și Mike Godoroja.”

 

DMC a citit al 9-lea și al 10- lea trialog.

 

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat ”Amintiri din Vama Veche”.

 

Mike Godoroja a prezentat formația: Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator.

„Unul dintre cei mai buni toboșari de jazz rock pe care îi are țara noastră, olteanul din trupa Blue Spirit, Vali Vătuiu. La chitară bass este un rocker înrăit, îi place ceaiul Jack Daniels, este Tibi Duțu. Un tânăr neobișnuit, el nu are cont de facebook, nici smartphone, comunicăm cu el prin mesaje cu porumbei, îl cheamă Alin Păun. Aranjorul, chitaristul, liderul de formație, Eugen Mihăescu de la Kripton. La clape, domnul Dorian Pârvu.”

 

A urmat proiecția unui filmuleț cu Nichita Stănescu și piesa ”Emigrantul Eminescu”.

 

Mike Godoroja a amintit de rolul Anei interpretat de actrița și poeta Ioana Crăciunescu, în  filmul ”Ion”, ca preambul la piesa ”Ana, frumoasă fată”.

 

Dan Mircea Cipariu a invitat-o pe scenă pe Rita Chirian: ”Rita Chirian a debutat cu cartea Sevraj, atunci la Botoșani a primit premiul Eminescu, apoi cea mai recentă carte a sa a luat premiul Tânărului poet al anului 2017”

 

 

 

 

”Textele sunt în mare parte din a doua mea carte”, a spus Rita Chirian. Printre poemele citite s-au numărat: ”cinci”, ”șapte”, ”nouă”, ”Galeria”.

 

Mike Godoroja l-a invitat pe scenă pe Marcian Petrescu. ”Prima oară când l-am întâlnit pe Marcian se întâmpla la Onești, el nu cânta atunci cu muzicuța. Ne-a invitat într-un club și apoi ne-a explicat care este esența bucuriei și a fericirii. Este o rețetă foarte simplă, în mâna stângă trebuie să-l puneți pe Bugs Bunny și în mâna dreaptă să îi țineți pe frații Max. Ne-a povestit aceste filme toată noaptea și spre dimineață a trecut la karate. Cu alte cuvinte, Marcian Petrescu.”

 

”Blues-ul manelistului convins” și ” Curaj, iubito, vino în Sibiu”, au fost piesele cântate de Mike Godoroja & Blue Spirit și Marcian Petrescu.

 

Dan Mircea Cipariu a invitat-o la microfon pe poeta și actrița Ioana Crăciunescu în ritm de rap.

 

”Ca actriță mă descurc mai bine, ca poetă sunt întotdeauna mai timidă decât aș vrea, dar n-am încotro. Iubescu Sibiul. Am bunici, străbunici care s-au născut la Săliștea Sibiului. Chiar dacă am fost plecată foarte mulți ani, întoarcerile mele au fost mereu prin Sibiu și este un fel de  patrie a mea sufletească”, a spus Ioana Crăciunescu.

 

Aceasta a citit ”Tinerețea mea spânzurată în rame aurite”, ”Tăiat și cusut”, ”Duminica dimineața- poem dedicat lui Mircea Ivănescu”. În finalul recitalului său l-a invitat pe scenă pe Dan Mircea Cipariu și au citit împreună ”Saltele”.

 

Spectacolul a continuat cu proiecția unui filmuleț cu Tudor Arghezi și un moment la clape cu Dorian Pârvu.

 

Pe scenă a fost invitat chitaristul Rareș Totu, care a cântat împreună cu Mike Godoroja & Blue Spirit ”Nopți de Sânziene”.

 

Epilogul spectacolului i-a aparținut lui Marius Mihalache, care a ridicat în picioare spectatorii prezenți în sala Teatrului ”Gong” din Sibiu . ”La Chilia-n port” a fost una dintre piesele pe care Mike Godoroja & Blue Spirit le-au cântat alături de Marius Mihalache.

 

 

 

 

 

 

Spectacolul s-a încheiat cu melodia ”Mă doare” și cu o sesiune de autografe date de artiști pe antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, primită gratuit de toți cei prezenți în sală.

 

 

***

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 Itinerariu:

Sibiu, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Gong / invitat special: Rita Chirian

Constanța, 27 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul de Stat / invitat special: Andra Rotaru

 Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es. Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 27 noiembrie 2018, ora 15.00.

***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508