spot_img

Academia Română și excelența europeană în nanotehnologie

În perioada 6-7 noiembrie 2018 Academia Română organizează două evenimente sub egida „Excelență Europeană în Nanotehnologie – EXCELNANO“, și anume prima ediție a Forumului „Românii în micro- și nanoelectronică“ și Seminarul Național de Nanotehnologie, aflat la ediția a 17-a.

Forumul „Românii în micro- și nanoelectronică“ va fi găzduit în cele două zile de Aula Academiei Române (6 noiembrie) și Aula Bibliotecii Academiei Române (7 noiembrie) și va grupa 3 sesiuni științifice, în care vor fi prezentate cercetările cele mai avansate ale unor specialiști din Anglia, Belgia, Elveția, Franța, România, Spania și Suedia, o masă rotundă dedicată strategiei domeniului nanotehnologiei și lansarea cărții „Advances in Micro-and Nanoelectronics“, ce cuprinde contribuții recente ale cercetătorilor români în micro- și nanoelectronică.

 

Regrupând specialiști români din Europa într-un domeniu de vârf, Forumul de la Academia Română are o semnificație deosebită în preajma sărbătorii Centenarului Marii Uniri, dar mai cu seamă a preluării de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

„EXCELNANO este construită pe expertiza europeană în nanotehnologie – avem în vedere specialiști și proiecte – și prezintă atât realizările recente, cât și perspectiva pe plan european și național. Acest dublu eveniment trebuie văzut și în contextul în care România, deținând în semestrul următor președinția Consiliului UE, va fi organizatoarea evenimentului internațional EuroNanoForum, în iunie 2019“ declară acad. Dan Dascălu, președintele Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor.

 

Un moment special în cadrul Formului îl reprezintă masa rotundă organizată și moderată de dr. Andreas Wild, fost director al ENIAC/ECSEL, cu o bogată experiență în parteneriatul public-privat în nanoelectronică la nivel european, care va antrena în dezbatere companii internaționale ce activează în România, cu scopul identificării direcțiilor de evoluție a domeniului de nanoelectronică la nivel național.

„Aceste companii oferă în prezent, după unele evaluări, circa 20.000 de locuri de muncă în România. Să nu uităm că nanoelectronica este tehnologia de bază pentru realizarea echipamentelor de comunicații și informatică, atât cele profesionale, cât și cele de larg consum și că această tehnologie influențează decisiv evoluția tuturor domeniilor și asigură un suport fizic pentru a 4-a Revoluție Industrială în curs de desfășurare“, precizează dr. Andreas Wild, moderatorul mesei rotunde, dorind să semnaleze importanța acestei întâlniri științifice pentru economia românească.

 

Marți, 6 noiembrie 2018, la ora 13:30, în cadrul unei conferințe de presă organizată în Sala de Prezidiu a Academiei Române, va avea loc și lansarea cărții „Advances in Micro-and Nanoelectronics“, apărută recent la Editura Academiei, majoritatea autorilor fiind prezenți la București, cu ocazia Forumului. Cu acest prilej vor fi evidențiate varietatea preocupărilor și recunoașterea de care se bucură acești cercetători români care își desfășoară activitatea în țară sau în străinătate. De menționat faptul că întâlnirea cu diaspora reînvie, chiar dacă la scară redusă, o tradiție a activității UEFISCDI.

 

Cel de-al doilea eveniment EXCELNANO este Seminarul Național de Nanotehnologie, ediția a 17-a, organizat cu participarea Comisiei Europene și a unităților de cercetare implicate în Orizont 2020 (2014-2020), care se va desfășura pe 7 noiembrie 2018, începând cu ora 11, în Aula Bibliotecii Academiei Române. În cadrul Seminarului vor fi furnizate informații la zi privind proiecte europene în derulare și vor fi prezentate perspectivele de evoluție ale nanotehnologiei, fiind o excelentă ocazie de întâlnire cu specialiștii din străinătate care participă la Forumul „Românii în micro- și nanoelectronică“. În acest an Centenar, Seminarul național are ca invitat special Republica Moldova.

 

Dublul eveniment EXCELNANO este organizat de Academia Română, Comisia pentru Știința și Tehnologia Microsistemelor, în parteneriat cu  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT București, din coordonarea Ministerului pentru Cercetare și Inovare.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508