Premiul Benjamin FONDANE 2018: TAHAR BEKRI

oct. 30th, 2018 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 27 octombrie 2018, la Maison de la Poésie din Paris, în cadrul unui spectacol care a reunit  laureaţi ai premiului – Luis Mizon, Gabriel Okoundji, Abdellatif Laabi- în ambianța muzicii klezmer interpretate de Amit Weinsberger și Frederic Dupont, Institutul Cultural Român de la Paris a acordat Premiul Benjamin Fondane poetului tunisian Tahar Bekri. 

Poet şi eseist născut în Tunisia în 1951, Bekri se caracterizează ca fiind un poet citadin al Tunisiei, dar şi al întregii lumi. Cu dubla sa genealogie culturală, franceză şi arabă, Bekri este cunoscut prin contribuţia sa la recunoaşterea literaturii arabofone, atât celei clasice cât şi celei moderne în Franţa. Tahar Bekri este în egală măsură interesat de mişcările sociale actuale, precum Primăvara arabă din2011, în raport cu care se poziţionează ca un spirit însetat de libertate și demnitate, dar lucid și vigilent. Din această perspectivă, Tahar Bekri contribuie în mod activ la dialogul dintre intelectualii şi scriitorii celor două țărmuri ale Mării Mediterane.

Inaugurat în 2006 de către Institutul Cultural Român de la Paris, premiul a fost creat în memoria poetului şi filozofului francez de origine română, Benjamin Fondane. Ucis la Auschwitz în 1944, Benjamin Fondane a creat o operă marcată de curentul existenţialist, preponderent scrisă în limba franceză.

Atribuit unui scriitor francez, a cărui limbă maternă nu este limba franceză, Premiul Fondane ajunge în fiecare an către un scriitor de preferinţă poet, care se remarcă printr-o activitate culturală şi civică de amploare, legate în general de promovarea ideilor umaniste şi a limbii franceze în lumea internaţională.

De-a lungul timpului, juriul acestui premiu – alcătuit din Jacques Darras, André Velter, Jean-Pierre Siméon, Michel Carassou şi Magda Carneci – a premiat personalităţi precum Abdelwahab Medeb (2007), Nimrod (2018), Linda Lé (2009), Jean Mettelus (2010), Abdellatif Laabi (2011), Jean Portante (2012), Nicole Brossard (2013), Luis Mizon (2014), Seyhmus Dagtekin (2015), Gabriel Okoundji (2016) şi Ananda Devi (2017).

 

Sursă foto: www.rfi.ro

Număr de vizualizări :823


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro