Colocviul anual AUF 2018: Politicile de sănătate publică în centrul dezbaterilor

oct. 30th, 2018 | By | Category: Postcard

În perioada 6-7 noiembrie 2018, Agenția universitară a Francofoniei organizează, în parteneriat cu Polul ”Sănătate” al Universității libere din Bruxelles (ULB), colocviul său anual pe tema : « Contribuția instituțiilor de învățământ superior și de cercetare din spațiul francofon la elaborarea și punerea în aplicare a politicilor de sănătate publică ».

Începând cu anul 2012, AUF a mobilizat în fiecare an experți internaționali pentru a reflecta asupra unei tematici de actualitate și asupra rolului pe care spațiul universitar francofon îl poate avea în acest demers.

În noua Agendă 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, comunitatea internațională a adoptat 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), majoritatea dintre aceste obiective plasând în centrul preocupărilor sănătatea și factorii ei determinanți.

Apare astfel întrebarea cu privire la modul în care trebuie să se dezvolte și să se consolideze politicile inovatoare, solidare și responsabile în domeniul sănătății  publice, pentru a răspunde mai bine nevoilor de sănătate ale locuitorilor din toate regiunile.

Grație rețelei sale formată din aproximativ 900 de instituții academice și de cercetare, printre care un număr important de facultăți de medicină, de școli de sănătate publică și de rețele instituționale în domeniul sănătății localizate în întreaga lume, AUF poate contribui la găsirea unor soluții în fața provocărilor de astăzi și poate reflecta asupra sistemelelor de sănătate publică de mâine, în contextul diversității.

Pe parcursul celor două zile, prin intermediul dezbaterilor dintre reprezentanții ministerelor, cadrele didactice și cercetătorii din cadrul universităților, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, reprezentanții școlilor superioare de sănătate publică și practicienii din domeniul sănătății publice, acest simpozion va contribui la o mai bună înțelegere și reflecție asupra practicilor existente și asupra nevoilor de sănătate publică din țările francofone. Vor fi supuse dezbaterii, de asemenea, noile competențe necesare și așteptările factorilor de decizie din domeniul sănătății publice. Se vor defini contextul actual și perspectivele de acțiune ale universităților din domeniu, în ceea ce privește transformările necesare la nivelul sistemelor de sănătate din spațiul francofon.

La finalul dezbaterilor, vor fi identificate noi direcții de acțiune pentru punerea în practică a proiectelor propuse, în parteneriat cu toți actorii implicați pe parcursul celor două zile.

„Originalitatea colocviului anual al AUF se datorează deschiderii sale internaționale către întregul spațiu francofon și rolului său de «loc de întâlnire privilegiat» între reprezentanții mediului academic și cei ai mediului economic. Diversitatea abordărilor și a analizelor părților interesate va face posibilă identificarea stării de fapt și a actorilor implicați în politicile de sănătate publică și va oferi noi perspective care să ghideze acțiunile Agenției și contribuția acesteia la soluționarea problemelor majore din domeniul sănătății publice. ”

„În domeniul sănătății publice, ne străduim întotdeauna să lucrăm într-un mod multidisciplinar și, prin urmare, în parteneriat cu ceilalți – și avem norocul să trăim într-o universitate deschisă către spațiul internațional și într-una dintre cele mai multiculturale capitale din lume. Diversitatea noastră și exploatarea potențialului său, fie la universitate, fie în societate în general, reprezintă una dintre valorile noastre și o bază a practicilor noastre de sănătate publică. ” – Yves Coppieters, Președintele Școlii de sănătate publică din cadrul ULB

Pentru detalii despre program și pentru înscrieri:
www.colloqueannuel.auf.org

Pentru a urmări în direct colocviul anual al AUF:

(6 și 7 noiembrie 2018, începând cu ora 9.00) 

www.facebook.com/aufinternational

#ColloqueAUF

 

Despre AUF

Agenția universitară a Francofoniei este o asociație mondială a universităților francofone creată acum mai bine de 50 de ani. Reunește aproape 900 de instituții academice din mai mult de o sută de țări de pe cinci continente. Este, de asemenea, operatorul Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară dinamică, implicată în dezvoltarea economică și culturală a societăților. Pentru a-și desfășura acțiunile, AUF dezvoltă parteneriate cu diverse organizații (UNESCO, UE, ONG-uri, companii din sectorul privat …). Pentru mai multe informații: www.auf.org

 

Despre Polul ”Sănătate” și despre Școala de sănătate publică din cadrul ULB

Polul ”Sănătate” al ULB reunește cele patru facultăți de științe medicale (medicină, sănătate publică, farmacie și științe motorii) și promovează abordări multidisciplinare în materie de sănătate, dezvoltând în același timp expertiză specifică în diferite domenii. Polul ”Sănătate” acordă o atenție deosebită responsabilității sociale a instituțiilor noastre, care este asemănătoare cu o abordare științifică bazată pe dovezi; în măsura în care nevoile prioritare ale cetățenilor și ale societății sunt clar identificate, ne angajăm să răspundem în mod specific acestor nevoi prin acțiuni de formare, cercetare și servicii, iar rezultatele acestor acțiuni sunt verificate prin impactul asupra bunăstării populației generale. Pentru mai multe detalii: https://www.ulb.ac.be/polesante/ l http://www.ulb.ac.be/esp/

 

Număr de vizualizări :796


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro