„Lemonade”, cel mai în vogă film românesc al momentului, în cinematografe

oct. 25th, 2018 | By | Category: Postcard

Debutul Ioanei Uricaru în regia de lungmetraj, „Lemonade„, turnat integral în America de Nord, va intra în cinematografele românești vineri, 26 octombrie 2018. Filmul, care a fost proiectat pentru prima dată la Festivalul de Film de la Berlin în secțiunea Panorama, a avut premiera aseară, cu sala plină, la Cinema Muzeul Țăranului. După proiecție, cu puțin înainte de miezul nopții, în aplauzele spectatorilor, Ioana Uricaru și echipa au urcat pe scenă pentru a răspunde întrebărilor din public. Iar astăzi, în primele ore ale dimineții, Ioana Uricaru le-a oferit lămâi bucureștenilor care au avut drum pe la stația de metrou Unirii și i-a invitat la film.

Interesul cinefililor români pentru acest film se datorează atât subiectului – Lemonade este „un thriller captivant” despre visul american văzut prin ochii unei românce – cât și succesului la festivalurile internaționale la care a participat până acum. După ce a debutat la Berlinală, Lemonade a fost selecționat în peste 30 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit opt premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.

Deși Ioana Uricaru a început să lucreze la acest film în urmă cu nouă ani, Lemonade atinge teme foarte actuale cum ar fi situația imigrantului și problemele cu care se confruntă sau mișcarea #metoo.

Subiectul filmului, povestea și personajele au fost stabilite cu ani în urmă. Inițial, tema principală a filmului era imigrația. Apoi, pe masură ce evenimentele s-au succedat în viața reală, tema harassment-ului a devenit tot mai proeminentă – însă nu fiindcă am fi schimbat noi ceva (eram deja în post-productie când a izbucnit scandalul Weinstein), ci pentru că atenția publicului s-a reajustat și importanța socială a temei harassment-ului a crescut”, a declarat regizoarea Ioana Uricaru.

 

Filmul este inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală plecată din România, care se vede nevoită să se confrunte cu nepotrivirea dintre visul american şi realitatea de pe teren. Filmul, care a fost descris după premiera de la Berlin drept unul dramatic cu accente de thriller, a atras mulţi distribuitori din toată lumea, fiind achiziţionat în Franţa, Canada, China, Germania, Grecia, ţări din fosta Iugoslavie şi Israel, printre altele.

Rolul Marei, protagonista din film, este jucat de Mălina Manovici („Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu). Distribuţia este completată de actorii canadieni şi români Steve Bacic („The 6th Day”, „X-Men 2”, „Andromeda”), Dylan Scott Smith („The Mummy”, „Star Wars: Battlefront II”, „300”), Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu – câştigătoarea marelui premiu al Galei Tânărului Actor HOP „Ştefan Iordache”.

Începând cu data de 26 octombrie, filmul intră în cinematografe din București, Iași, Timișoara, Ploiești, Cluj, Constanța, Vaslui, Brașov, Lugoj, Suceava, Pitești, Târgu Mureș, Piatra Neamț, Reșița, Caransebeș, Vulcan, Oravița, Galați, Slobozia, Sfântu Gheorghe și Arad.

 

În această seară, Ioana Uricaru va fi la Cluj, la proiecția filmului Lemonade, de la Cinema City Iulius Mall (ora 19:30). Vineri, regizoarea va intra în dialog cu publicul de la Iași, în cadrul unei sesiuni Q&A imediat după proiecția filmului care este programată la ora 20:00, la Cinema Ateneu.  Pe 3 noiembrie, ea va fi prezentă pentru o întâlnire cu publicul din Brașov (ora 18:00, Cinema One), iar pe 4 noiembrie cu publicul din Oradea (ora 13:00, Teatrul Regina Maria).

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un doctorat in studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 2015, locuiește în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu Lemonade, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurt metraj.

Filmul Lemonade este o coproducţie internaţională România (Mobra Films)/ Canada (Peripheria)/ Germania (42film)/ Suedia (Filmgate Films, Film i Väst).

LEMONADE, 2018, 88 min., România-Canada-Germania-Suedia. Regia: Ioana Uricaru. Scenariul: Ioana Uricaru, Tatiana Ionascu. Producător Executiv: Tudor Reu. Scenografia: Sylvain Lemaitre. Montaj: Mircea Olteanu. Muzică: Olivier Alary. Costume: Jenn Pocobene și Dana Paparuz. Asistent regie: Michel Marrec. Script supervisor: Silvia Popescu. Production manager: Patricia Bergeron. Producător: Cristian Mungiu. Co-producători: Yanick Létourneau, Eike Goreczka, Christoph Kukula, Sean Wheelan, Tomas Eskilsson. Cu: Mălina Manovici, Dylan Scott Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc, Ruxandra Maniu. Produs de Mobra Film, Peripheria, 42film, FilmGate, Film i Väst. Distribuit în România de Voodoo Films. Susținut de: Centrul Național al Cinematografiei, Eurimages, Mitteldeutsche Medienförderung, Telefilm, Société de développement des industries culturelles – Québec, SODEC – Crédits d’impôts – Québec, CAVCO, Film i Väst, Creative Europe Programme – MEDIA of the European Union, TVR. Cu contribuția: UPC România, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria și Cinema One Coresi Brașov.

Parteneri media: PRO Cinema, Radio Guerrilla, Newsweek, Elle, Glamour, Aarc, Cinefan, Revista BIZ
Partener de comunicare: PiArt Vision

Website: voodoofilms.ro/lemonade/
Facebook: www.facebook.com/lemonade2018/

 

Număr de vizualizări :625


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro