spot_img

Teatrul Schaubuhne, invitat la FEST-FDR 2018

Dacă week-end-ul FEST-FDR  a însemnat incitantul spectacol ”10” al Teatrul Național din Sibiu, extrem de dinamicul spectacol muzical ”Familia fără zahăr” al Teatrului Mic și al Centrului Educațional „Replika”, excepționala întâlnire cu trupa Subcarpați în concert și cu actorii – acrobați de la eVenti Verticali (Italia), începutul de săptămână lansează noi provocări. Luni, 7 mai 2018, de la ora 19, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește pentru prima oară în Timișoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin.

Spectacolul Empire este o coproducție a celebrului teatru german cu International Institute of Political Murder, Zürcher Theater Spektakel și Steirischer Herbst Festival Graz. Un eveniment unic, spectacolul Empire încheie Trilogia europeană, proiect care, timp de trei ani, a adus sub lupa teatrului miturile și realitățile Europei. Doi actori reprezentând vechea Europă îmbibată de istorie şi tradiţii împart scena cu doi actori sirieni refugiaţi de curând în Franţa şi Germania, într-un portret intim al emigrantului, repovestit la scară epică într-o Europă care este, în egală măsură, un imperiu mitic și pragmatic. Empire înseamnă, de asemenea, întâlnirea cu Maia Morgenstern și cu opera lui Milo Rau, unul dintre cei mai rezonanți creatori de teatru europeni ai ultimilor ani.

Tot luni, de la ora 21, la Sala 2, Teatrul de Comedie din București prezintă în cadrul FEST-FDR spectacolul Numitorul comun de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu.  O întâlnire cu Marius Florea Vizante, deja binecunoscut publicului, dar și cu excelenții actori Nadiana Sălăgean și Alexandru Ion într-un spectacol care, dincolo de încărcătura comică, creează un univers viu, original, autentic.

În sfârșit, de la ora 22, în Piața Victoriei, spectacolul Wanted al trupei italiene de teatru acrobatic eVenti verticali, reface magia unui show care îmbină teatrul, arta video și acrobația.

Marți, 8 mai, de la ora 17, în Studio „Uțu Strugari”, Teatrul Luni de la Green Hours și tinerii actori de la Frilensăr prezintă Înaintea erei noastre, un spectacol semnat de Daniel Chirilă. Înaintea erei noastre este o privire comică despre un trecut încă prea prezent, o poveste plină de umor, cu replici inteligente și care își încarcă spectatorii cu energia debordantă a actorilor și cu bucuria lor de a juca.

Următorul spectacol marca FEST-FDR al zilei de marți este Cea mai călduroasă zi din an de Bogdan Theodor Olteanu, o producție Teatrul Apollo 111 și SUB25, București, spectacol programat de la ora 19, la Sala 2. O poveste de dragoste, o viață concentrată într-o singură zi, Cea mai călduroasă zi din an intră în fragila lume în care un El și o Ea care aleg să înșele singurătatea, măcar pentru 24 de ore.

O fascinantă reîntâlnire cu Teatrul Masca încheie ziua de marți, 8 mai: de la ora 21, în Piața Victoriei va avea loc spectacolul Strigătele Parisului, în regia lui Mihai Mălaimare, care, de altfel, semnează și scenariul acestei fermecătoare povești vizuale despre meseriile uitate ale Parisului. În scene desprinse parcă din cărțile de povești, spectacolul Strigătele Parisului își apropie spectatorii de lumi care par, deodată, mult mai aproape de cea în care trăiesc.

Nu în ultimul rând, în completarea programului de spectacole, FEST-FDR lansează o invitație la întâlnirea cu cartea de teatru. Astfel, luni, de la ora 17, în spațiul extrem de prietenos de la Librăria „La două bufnițe” are loc lansarea volumului Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice/Romanian Theatre Today. New Horizons, volum coordonat de criticul de teatru Oltița Cântec. Prezintă Daniela Șilindean și Alina Mazilu.

Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com .

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508