Poeta Ofelia Prodan, la Festivalul Internaţional de Poezie „Palabra en el Mundo”, Veneţia

mai 23rd, 2018 | By | Category: Postcard

În datele de 25 şi 26 mai 2018, poeta Ofelia Prodan va participa la Festivalul Internaţional de Poezie „Palabra en el mundo”. Festivalul este un eveniment anual, organizat la Veneţia, ce reuneşte poeţi din întreaga lume cu scopul de a contribui la conştientizarea importanţei solidarităţii şi a păcii. „Palabraen el mundo” este legat de Festivalul Internaţional de Poezie de la Havana, a luat naştere prin proiectul Proyecto Cultural Sur Internacional al revistei „Isla Negra” şi se desfăşoară concomitent, în luna mai, în peste 900 de localităţi din lume.
Ediția din acest an va începe cu o avanpremieră la Bistrot de Venise, în după-amiaza zilei de 25 mai, ce va consta în prezentarea volumului de poezii Stazioni, de Alessandro Mistrorigo, va continua în dimineaţa zilei de 26 mai, la Ca’ Bernardo – Università Ca’ Foscari, cu o masă rotundă pe tema Cultură şi Identitate, la care vor participa cercetători şi literaţi şi se va încheia în după-amiaza zilei de 26 mai, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, cu lecturi poetice în limbile originare, realizate de poeţii invitaţi, traducerea textelor fiind proiectată pe ecran.

Lectura va fi punctată de un omagiu adus profesorului Mario Geymonat cu texte în limba latină îngrijite şi citite de Carlo Franco şi se va bucura de acompaniamentul muzical al compozitorului Matteo Segafreddo.
Poeţii acestei ediţii a festivalului, a XII-a, provin din spaţii geografice diferite (Columbia, Spania, România, SUA, Rusia, Italia). Tema acestei ediţii este poezia în slujba păcii, inspirată din apelul poetului albanez Ismail Kadare: Veniţi şi agăţaţi armele în cuiele rimelor.
Actualmente membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Pen Club România, Ofelia Prodan a debutat editorial în 2007, cu Elefantul din patul meu, cărțile ei primind mai multe premii literare, printre care Premiul pentru Debut al Asociației Scriitorilor din București şi Premiul revistei Luceafărul (2008), Premiul Naţional Ion Minulescu (2013), Premiul Național George Coşbuc (2015), Premiul Naţional Mircea Ivănescu (2016) şi Premiul Naţional Avangarda XXII (2017). În Italia a fost distinsă cu Premiul Internaţional de Poezie şi Proză Napoli Cultural Classic, ediţia a VIII-a, 2013, câştigând Premiul I la secţiunea POESIA in lingua straniera. Este, de asemenea, finalistă a Premiului Literar Internaţional Citta di Sassari (2016).
Poezii ale ei au fost traduse în engleză, franceză, portugheză, spaniolă, italiană, olandeză şi maghiară. A susţinut lecturi publice în Spania, Germania şi Italia.

Număr de vizualizări :967


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro