Lansarea volumului de versuri „Priveghi fără obiect”, de Dorin Croitor

mai 24th, 2018 | By | Category: Postcard

Miercuri, 23 mai 2018, la Universitatea Hyperion, a avut loc lansarea volumului de versuri „Priveghi fără obiect”, de Dorin Croitor ( editura Grinta, colecția Poezia Vie a Asociației Culturale Direcția 9).  Au vorbit despre poezia lui Dorin Croitor: prof. univ. dr. Otilia Sârbu, prof. univ. dr. Cristian Tiberiu Popescu, prof.univ.dr. Niculae Grosu, poetul Eugen Pohonțu, poetul Ciprian Chirvasiu și conf.univ.dr.ing. Eugenie Posdărăscu. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Otilia Sârbu.

La eveniment au participat studenți ai Facultății de Litere, din cadrul Universității Hyperion, poeți, profesori, jurnaliști și prieteni ai autorului.

”Am scris prefața acestui volum de poezii, în ideea că fiecare poet pe care îl descopăr  este o șansă a națiunii, a ceea ce suntem noi, să fim altfel decât însingurați. Cred că lumea poate fi anulată de însingurarea în care s-a obișnuit. Poetul Dorin Croitor e un creator de stări unice, lirismul său definindu-se și prin deconstrucția rutinei, prin refuzul unei normalități acceptate estetic”, a spus prof. univ. dr. Otilia Sârbu.


”Apariția lui Dorin în Cenaclul 9 și în Asociația Direcția 9 se pare că a fost providențială și profitabilă pentru ambele părți. Așa ne-am cunoscut. Am petrecut nopți în șir discutând despre poezie, despre ștachetele valorice către care tindem și care, cred eu, își au origineaîn versurile de revelație ale lui Eminescu, de la care Nichita Stănescu a dezvoltat în Antimetafizica, scrisă cu Aurelian Titu Dumitrescu o adevărată teorie a versului de revelație. Droin a acceptat să lucreze mult cu el însuși lucrând la această carte. El a încercat să esențializeze textul poetic. A esențializat foarte mult și a ieșit această minune de carte. Este o carte de poezie postmodernă, dar care este plină de lirism.”, a spus poetul Ciprian Chirvasiu, redactorul volumului.

Poetul Eugen Pohonțu a citit din volumul lansat poemul ”Troiță”.

”Omul profund nu este nici pesimist, nici optimist, omul profund este realist. Dacă realitatea este tristă el nu poate fi decât trist. Versurile lui Dorin Croitor sunt versuri care îndeamnă să ne gândim cum este poetul ”, a spus prof.univ.dr. Niculae Grosu

Prof. univ. dr. Cristian Tiberiu Popescu: ”concluzia mea este că poetul are har, are o prețuire pentru cuvânt, respect pentru cuvânt, un lucru foarte profund în ziua de astăzi. El are o vocație a spațiului dublată de vocația zborului. Spațiul survolat este un simbol de cea mai mare adâncime. Dorin Croitor practică un lirism grav, iar poezia lui este o poezie sentențială.”

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1602


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro