Cum a renunțat George Ivașcu la 7000 de mii de lei din banii de proiecte ai Ministerului Culturii și Identității Naționale?

mart. 13th, 2018 | By | Category: La Țintă!

Despre George Ivașcu am scris cu entuziasm, acum mai bine de 25 de ani, despre rolul său memorabil din ”Mireasa mută” de Ben Johnson, în regia regretatului Alexandru Tocilescu, un spectacol al Teatrului de Comedie din București. Cum am avut șansa să îl cunosc pe actor înainte de Revoluție, i-am purtat lui George Ivașcu o vie simpatie. Atunci când a fost votat în funcția publică de ministru al Culturii, speranțele mele că ar putea să salveze ceea ce mai era de salvat din Centenar m-au mobilizat să scriu un editorial în care îi acordam mari șanse de împlinire. Și iată-mă acum pus în situația stânjenitoare și comică de a juca scena unei recitiri de rol ministerial, o scenă aflată între lipsa de performanță managerială și drobul de sare al incapacității și al impotenței de a fi un bun ministru al culturii. Când scriu acest text mă gândesc cum să împac capra orgoliului de a fi ministru cu varza ministerială a culturii. Sper, dragă George Ivașcu, ca prietenia pentru adevăr să ne ofere un viitor în care să ne putem privim ochi în ochi cu inocența cu care ne-am privit ani și ani de zile. Și acum, la o repede ochire, trebuie să afirm că sunt uluit de faptul că un ministru al culturii a semnat cu propria lui mână să renunțe la 7 milioane de lei, bani pentru proiecte culturale în 2018, pentru ca acești bani să fie gestionați, poate că mai bine, poate că mai eficient, de Institutul Cultural Român și de Ministerul de Externe. Îți pui întrebarea: la ce bun atunci un minister al culturii dacă el nu este în stare să organizeze evenimentele, proiectele și programele pentru Centenar, Europalia, Sezonul Franța-România ori președinția română a Consiliului Europei din 2019?

Datele factuale sunt clare: 2048 de proiecte depuse de administrațiile locale din țară pentru Centenar au fost anulate de ministrul George Ivașcu! Motiv pentru care președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare a Camerei Deputaților, liberalul Gigel Știrbu, fost ministru al Culturii, i-a cerut public demisia.  „Cele 2.048 de proiecte, depuse în mare parte de administrațiile locale din țară, au fost anulate de actualul ministru împreună cu conducerea ministerului. Ceea ce ne duce în situația de a nu avea, la finalul primului trimestru din anul Centenarului, niciun proiect aprobat pentru această sărbătoare. Personal, în dubla mea calitate, mâine (miercuri, 14 martie 2018 -n.n.), în plenul Parlamentului, îi voi cere public demisia acestui domn. Pentru că plenul l-a investit cu această onoare de a fi ministru. Totodată, grupului politic căruia îi aparțin, îi voi solicita imediat depunerea unei moțiuni simple la adresa acestui domn, dacă PSD-ul nu îl demite”, a declarat deputatul Gigel Știrbu.

Pe 7 martie 2018, Guvernul României a aprobat prin Ordonanță de Urgență mai multe măsuri pentru pregătirea și participarea României ca invitată de onoare la Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA 2019 și pentru desfășurarea Sezonului Cultural România-Franta 2018-2019. Conform acestei Ordonanțe de Guvern, ministrul George Ivașcu a renunțat la 7 milioane de lei din banii de proiecte ai ministerului pentru acest an pentru a asigura resursa financiară a Institutului Cultural Român și a Ministerului de Externe, organismele desemnate să coordoneze și să finanțeze Europalia și Sezonul Cultural România Franța. Art.17 din Ordonanță prevede clar: ”(2) Cheltuielile aferente pregătirii şi desfăşurării Sezonului pentru anul 2018 de către Ministerul Afacerilor Externe se asigură prin suplimentarea bugetului aprobat acestuia cu suma de 7.000 mii lei, prin diminuarea corespunzătoare a bugetului Ministerului Culturii și Identității Naționale, aprobat potrivit legii.”. Art. 18 ne arată cum se vor lua cei 7000 mii de lei de la Ministerul Culturii. ”(1) Se autorizează Ministerul Finanţelor Publice să introducă modificările în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetelor Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii și Identității Naționale pe anul 2018, corespunzător prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, după caz, la propunerea acestora. (2) Se autorizează ordonatorii principali de credite să introducă modificările corespunzătoare în anexele la bugetele proprii şi să le comunice Ministerului Finanţelor Publice”.

Ordonanța poate fi descărcată de la următoarea adresă web: http://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2018/03/OUG-6.pdf

Dacă un minister al culturii nu este investit politic și guvernamental să organizeze cele mai importante programe culturale și artistice, fiind înlocuit, din disperare, cu experții de la Institutul Cultural Român și de la Ministerul de Externe, atunci la ce bun un astfel de minister? Doar pentru a avea rolul decorativ de ministru?

Dan Mircea Cipariu

Număr de vizualizări :2417


2 Comments to “Cum a renunțat George Ivașcu la 7000 de mii de lei din banii de proiecte ai Ministerului Culturii și Identității Naționale?”

  1. livia spune:

    uluitor!

  2. Traian Valurica spune:

    E normal – Ivascu i-a pastrat pe toti consilierii si directorii lui Romascanu care i-a pastrat pe toti dierectorii si consilierii lui Vulpescu care i-a pastrat pe toti directorii si consilierii lui C. Suteu care i-a pastrat pe tori directorii si consilierii lui V. Alexandrescu care i-a pastrat pe toti consilierii si directorii lui Vulpescu pe care acesta i-a preluat neschimbati de la Kelemen Hunor. Nici macar unul nu a fost schimbat! Pai si voi vreti ca Centenarul sa fie organizat de oamenii lui Kelemen??? Sau de cei ai lui Alexandrescu-Suteu??? Sau…….. ????
    Micimea miniwstrului actual nu face decat sa scoata in evidenta marimea mafiei instaurate de 10 ani la Ministerul Culturii.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro