Lansare de carte: ”Citind marele război – Antologia scriitorilor căzuți ”, de Dan Gulea

feb. 19th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 22 februarie 2018, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la evenimentul de lansare a ”Citind marele război – Antologia scriitorilor căzuți ” de Dan Gulea, apărută la Editura MLR. Pe lângă autor, vor rosti un cuvânt invitații acestuia: Ioan Cristescu, directorul MNLR, Ion Bogdan Lefter și Cosmin Ciotloș. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În Citind Marele Război – Antologia scriitorilor căzuți, conceptul de scriitor este unul larg, cuprinzând deopotrivă poziționările în câmpul cultural (articole de opinie, de doctrină politică, socială, literară), precum și conștiința actului scrierii – de pildă, în cazul jurnalelor de front. Altfel spus, scriitorul nu este cel care ficționalizează (eventual evadează din contingent), ci este cel implicat în problemele cetății, cel care se exprimă public. Cele 37 de nume din această antologie se încadrează în cele două mari tendințe ale epocii: naționalismul și socialismul.
Dar, dincolo de ideologie, există și o anumită doză de imprevizibil, caracteristică destinului uman; scriitorii, vocile publice nu pot fi încadrate, disciplinat, sub o etichetă sau alta. Iar felul în care murit acești scriitori este legat, în ultimă instanță, de circumstanțele războiului: se moare în linia întâi, la Mărășești; se moare la spital, din cauza tifosului; se moare în fața plutonului de execuție. Alteori, singura soluție e sinuciderea. Sau intervine alienarea mintală, care ține ani îndelungați după sfârșitul războiului. În fine, absența datelor certe în cazul unor autori, precum și angajarea literaturii lor, pot determina încadrarea alături de cei căzuți.

DAN GULEA s-a născut la 22 februarie 1977, este specialist în avangardă și modernism, doctor cum laude al Universității din București. Profesor de română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. A publicat: Castelul din cărți. Sensuri ale „arhitecturii” (2004), Domni, tovarăși, camaraziO evoluție a avangardei române (2007), Marginaliile avangardelor(2016, desemnată „Cartea Anului” de Filiala București – Critică, Eseistică și Istorie Literară a Uniunii Scriitorilor din România).

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :957


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro