spot_img

1.500 de spectatori au urmărit, la Ateneul Român, cel de-al 54-lea concert extraordinar de Crăciun al Corului Madrigal

Aproape 1.500 de spectatori s-au bucurat de colindele și cântecele de sărbători interpretate de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” condus de Anna Ungureanu, la cele două concerte extraordinare de Crăciun susținute la Ateneul Român pe 18 și 19 decembrie. Pentru al 54-lea an consecutiv, glasurile emblematice ale Corului Madrigal au adus magia sărbătorilor atât spectatorilor din sala Ateneului, cât și numeroșilor ascultători de radio, care au putut audia concertul din 19 decembrie în trasmisiune directă la postul Europa FM. Peste 55.000 de oameni au urmărit momentele transmise live pe pagina de Facebook a Corului Madrigal, postări care au avut un impact total de peste 146.000 de persoane. Concertul va fi transmis și pe postul de televiziune Digi 24, în ajunul Căciunului, pe 24 decembrie, de la ora 21:00.

Programul concertului a cuprins atât lucrări specifice de sărbători din repertoriul internațional, precum „Stille Nacht” sau „Gaudete” , cât și o suită de colinde și cântece românești care vestesc Nașterea Domnului, precum „Steaua sus răsare”, „Noi umblăm și colindăm” sau „O, ce veste minunată”. În pauză, spectatorii au avut parte de o frumoasă surpriză în foaierul Ateneului: în fiecare seară, peste 200 de copii din corurile Programului Național Cantus Mundi au susținut un minirecital de colinde sub conducerea lui Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Cele 12 coruri invitate în cele două zile de concert numără aproape 500 de copii din rețeaua Cantus Mundi, veniți din Arad, Brașov, Cluj Napoca, Oradea, Sfântu Gheorghe și din București. Atmosfera feerică a concertului a fost completată de zecile de aranjamente florale din trandafiri, flori exotice și fructe de sezon care au împodobit sala Ateneului Român.

Finalul spectacolului a stat sub semnul bucuriei, al surprizei și al emoției. În fiecare seară, glasurile celor peste 200 de copii din corurile Cantus Mundi au răsunat alături de cele ale Madrigalului, iar, în încheiere, publicul a fost invitat să cânte împreună cu ei melodia „Jingle Bells” și să acompanieze cu ajutorul a sute de clopoței de lut, lucrați special pentru această ocazie de meșteri populari din Negrești-Oaș, județul Satu Mare.

Considerat un reper universal al muzicii corale, ansamblul Madrigal susține în fiecare iarnă concerte de colinde în țară și în Capitală, pentru a aduce bucuria Crăciunului în sufletele cât mai multor oameni. Anul acesta, peste 10.000 de spectatori din țară au avut plăcerea de a simți emoția sărbătorilor prin interpretarea desăvârșită a Corului Madrigal. Începând cu 8 decembrie, celebrul ansamblu coral s-a aflat într-un turneu național și a susținut concerte pe scenele din Caracal, Bacău, Bistrița și Tîrgu Mureș, unde a fost primit cu foarte multă căldură și bucurie.

„Corul Madrigal a făcut o sărbătoare din spectacolul extraordinar de Crăciun de la Ateneu, în care au fost integrați aproape 500 de copii din Programul Național Cantus Mundi, care au cântat împreună cu publicul. Ne pregătim pentru un an foarte bogat, pentru că, în 2018, odată cu Centenarul Marii Uniri, Corul Național de Cameră <<Madrigal – Marin Constantin>> împlinește 55 de ani de la înființare. Pregătim spectacole frumoase, vom fi prezenți în Anglia, la British Museum, în Franța, la Domul Invalizilor, la Notre-Dame de Fourvière din Lyon, la Victoria Hall din Geneva. Mai mult decât atât, Programul Național Cantus Mundi se va bucura de noi și noi energii, căci în 2018 dorim să ajungem în toate școlile din România și să ducem la îndeplinire ideea pe care am lansat-o acum doi ani, << Nici o școală fără cor>>”, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„În numele meu și al colegilor mei, vă transmit numai bine, multă sănătate și să învățăm să ne acceptăm unii pe alții. Noi asta facem de fapt, suntem mesagerii unei idei foarte importante: suntem diferiți dar, atunci când cântăm, suntem împreună, suntem la fel și suntem la fel de importanți. Sărbători fericite, cu multă sănătate și liniște sufletească!”, a spus Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Transmisiunile minirecitalurilor susținute de corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi în pauzele celor două concerte pot fi urmărite aici bit.ly/LIVE-CM-Ateneu-18dec, respectiv aici: bit.ly/LIVE-CM-Ateneu-19dec.

Partenerii media ai concertelor Corului Madrigal de la Ateneul Român: Europa FM și Digi 24

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Număr de vizualizări :1121

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508